News Flash:

Modificari legislative fiscale

22 Decembrie 2007
3853 Vizualizari | 0 Comentarii
• Anul 2008 va debuta cu o serie de noi reglementari fiscale • Potrivit noilor prevederi, persoanele cu venituri ce depasesc valoarea a cinci salarii medii brute pe economie nu vor mai fi scutite de la plata contributiilor de asigurari sociale • De asemenea, vor declara impozite si asocierile fara personalitate juridica constituite intre persoane fizice, precum notarii, avocatii, cabinetele medicale • Nu sunt excluse de la aceasta reglementare nici persoanele fizice care desfasoara activitati independente


Anul 2008 va debuta cu o serie de noi reglementari fiscale, aparute odata cu noul Cod Fiscal. Principalele modificari sunt cele legate de eliminarea unor facilitati pentru persoanele cu venituri mai mari de cinci salarii medii brute pe economie, eliminarea masurilor de simplificare in domeniul TVA pentru lucrarile de constructii-montaj si prelungirea pana in 2012 a aplicarii sistemului de plata in vama a TVA aferenta importurilor de bunuri din state terte, altele decat cele din Uniunea Europeana. Astfel, potrivit noilor prevederi, persoanele cu venituri ce depasesc valoarea a cinci salarii medii brute pe economie nu vor mai fi scutite de la plata contributiilor de asigurari sociale. "Noul Cod Fiscal elimina plafonarea celor cinci salarii medii brute pe economie pentru a mari contributia la fondul asigurarilor sociale. Noile prevederi legale elimina acest plafon, ceea ce inseamna ca cei cu venituri mai mari vor plati si taxe mai mari", a declarat Pavel Badragan, presedintele Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati Iasi. De asemenea, modificarile fiscale prevad o majorare a plafonului privind venitul neimpozabil din pensii de la 9 milioane lei (900 RON) la 10 milioane lei (1000 RON).

Venitul impozabil lunar din pensii va fi calculat prin deducerea din totalul incasat de un pensionar a unei sume neimpozabile lunare de 10 milioane lei (1000 RON) si a contributiilor obligatorii calculate si retinute de acestia. O alta modificare a Codului Fiscal prevede introducerea in categoria veniturilor impozabile ale persoanelor fizice a sumelor realizate sub forma castigurilor la jocurile de noroc, de tip cazino si masini electronice, care in momentul de fata nu sunt fiscalizate.
Tot incepand de la 1 ianuarie 2008, unele categorii de contribuabili vor declara si plati impozite si contributiile aferente veniturilor din salarii, trimestrial, pana la data de 25 a lunii urmatoare trimestrului. In aceste categorii de contribuabili intra persoanele juridice platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor, care vor plati o cota de 2,5 la suta la bugetul statului. "In aceasta categorie se incadreaza categoriile care au pana la 9 angajati, au realizat venituri ce nu depasesc echivalentul in lei a 100 mii Euro, iar capitalul social al persoanei juridice este detinut de persoane, altele decat statul, autoritatile locale si institutiile publice. De asemenea, vor declara impozite si asocierile fara personalitate juridica constituite intre persoane fizice, precum notarii, avocatii, cabinetele medicale", a sustinut Maria Taran, purtatorul de cuvant al Directiei Generale a Finantelor Publice Judetene Iasi. Nu sunt excluse de la aceasta reglementare nici persoanele fizice care desfasoara activitati independente. De la aceasta data si asociatiile, fundatiile sau alte entitati fara scop patrimonial cu exceptia institutiilor publice vor declara si plati impozitele si contributiile aferente veniturilor din salarii semestrial.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1318 (s) | 24 queries | Mysql time :0.013775 (s)