News Flash:

Modificarile din invatamantul romanesc

12 Septembrie 2009
1195 Vizualizari | 0 Comentarii
• Scoala incepe cu asumari de legi, noi evaluari la a VIII-a si bacalaureat cu mai putine probe

Scoala incepe luni cu cateva noutati pentru elevi, evaluarea dupa standarde internationale la clasa a VIII-a, un bacalaureat cu mai putine probe si poate un nou pachet de legi ale educatiei, pentru care Guvernul isi asuma raspunderea in Parlament la o zi dupa deschiderea cursurilor. Ministerul Educatiei a schimbat, pentru anul scolar 2009-2010, sistemul de evaluare la clasa a VIII-a. Astfel, in 2010 nu vor mai fi teze cu subiect unic, ci o evaluarea nationala dupa standarde internationale. Evaluarea nationala la clasa a VIII-a va avea loc in perioada 4-12 mai 2010, prima proba fiind la Limba si literatura romana, urmata de Limba si literatura materna, in 6 mai, si de Matematica, in 12 mai. Perioada speciala de evaluare va incepe in 25 mai 2010, cu proba scrisa la Limba si literatura romana. Apoi, in 27 mai va fi proba la Limba si literatura materna, iar in 2 iunie la Matematica. Subiectele pentru evaluarea nationala se elaboreaza in cadrul Centrului National pentru Curriculum si Evaluare in Invatamantul Preuniversitar, tinand seama de mai multe cerinte. Acestea trebuie sa fie dupa modelul evaluarilor internationale, sa fie formulate clar, precis si in stricta concordanta cu programele pentru evaluarea nationala. De asemenea, subiectele trebuie sa aiba un nivel mediu de dificultate si sa permita rezolvarea subiectelor in 120 de minute. Inscrierea in liceele de stat se face fara examen, pe baza mediei de admitere. Pentru absolventii din promotia 2010, media de admitere este o medie ponderata. Astfel, media generala obtinuta la tezele cu subiect unic din clasa a VII-a va avea o pondere de 25%, media generala la evaluarea nationala din clasa a VIII-a - tot 25%, iar media generala de absolvire a claselor V-VIII va reprezenta 50%. Prima repartizarea computerizata in invatamantul liceal de stat a absolventilor clasei a VIII-a care nu implinesc 18 ani pana in 12 septembrie 2010 are loc in 2 iulie. In 12 iulie 2010 va avea loc repartizarea computerizata a candidatilor din a doua etapa a admiterii. In perioada 1-10 septembrie 2010 va avea loc repartizarea absolventilor clasei a VIII-a care nu au participat la etapele anterioare, care nu s-au inscris in perioada prevazuta de metodologie sau care si-au incheiat situatia scolara ulterior. Repartizarea candidatilor pe locurile speciale pentru romi a fost programata in perioada 17-19 iunie 2010. In 26-28 iulie 2010 va avea loc repartizarea candidatilor din seriile anterioare, care au implinit varsta de 18 ani pana la data de 12 septembrie 2010 inclusiv, pe locurile de la invatamantul seral si cu frecventa redusa.
O alta noutate a anului scolar 2009-2010 vizeaza examenul de bacalaureat, care va avea mai putine probe. Guvernul a decis, prin ordonanta de urgenta, cu cateva zile inaintea inceperii cursurilor, ca examenul propriu-zis de bacalaureat sa aiba trei probe scrise. Astfel, toti candidatii clasei a XII-a vor sustine obligatoriu proba la Limba romana. A doua proba va fi la Matematica, pentru elevii de la filiera tehnologica, real si o parte din vocational si Istorie, pentru uman si cealalta parte din vocational. Pentru cea de a treia proba scrisa, elevii pot opta, in functie de filiera, profilul si specializarea urmata, pentru una dintre urmatoarele grupe de discipline: fizica, chimie, biologie sau informatica; geografie, filozofie, logica si argumentare, economie, psihologie si, dupa caz, sociologie. La acestea se adauga, pentru cei care au urmat liceul intr-o limba a minoritatilor nationale, si proba scrisa la Limba si literatura materna. Examenul de bacalaureat va cuprinde si mai multe evaluari orale, in timpul clasei a XII-a. Astfel, vor fi evaluate competentele lingvistice de comunicare orala in limba romana si, dupa caz, in limba materna, pentru elevii care au urmat studiile liceale intr-o limba a minoritatilor nationale. O alta evaluare este aceea a competentei lingvistice intr-o limba de circulatie internationala studiata pe parcursul invatamantului liceal, la care se adauga evaluarea privind competentele digitale. Liceenii vor obtine astfel trei certificate de competenta - in limba romana, intr-o limba straina si in abilitati digitale, utilizarea calculatorului - care le da dreptul sa participe la probele scrise de la bacalaureat.
Noul an scolar are 35 de saptamani de cursuri, insumand 173 de zile lucratoare, a inceput pe 1 septembrie 2009, se incheie in 31 august 2010 si este structurat pe doua semestre. Semestrul I incepe in 14 septembrie si se incheia pe 29 ianuarie, timp in care sunt programate mai multe vacante. Astfel, intre 2 si 8 noiembrie, clasele din invatamantul primar si grupele din invatamantul prescolar sunt in vacanta. Vacanta de Craciun va incepe pe 19 decembrie si se va incheia in 3 ianuarie 2010. Cursurile semestrului I vor fi reluate in 4 ianuarie 2010 si se vor incheia in 29 ianuarie. Vacanta intersemestriala va fi de o saptamana, intre 30 ianuarie si 7 februarie 2010. Semestrul al II-lea va incepe in 8 februarie si se va incheia in 11 iunie. In semestrul al II-lea elevii vor avea vacanta de Paste, intre 3 si 11 aprilie 2010. Elevii vor incheia cursurile in 12 iunie 2010, vacanta de vara incheindu-se pe 12 septembrie 2010.
Potrivit ordinului privind structura noului an scolar, in zilele libere prevazute de lege nu se organizeaza cursuri. Acelasi document stabileste si calendarul tezelor. Astfel, tezele din semestrul I vor fi sustinute, de regula, pana pe 18 decembrie 2009, iar cele din semestrul al II-lea, pana in 14 mai 2010. In situatii deosebite, bine fundamentate, in functie de conditiile climaterice locale speciale si de specificul scolii, inspectoratele scolare pot aproba, la cererea conducerii unitatilor de invatamant, modificari ale structurii anului scolar. Aprobarea modificarii structurii anului scolar se acorda in conditiile asigurarii numarului de zile de cursuri, precum si a posibilitatii ca toti elevii sa participe, fara restrictii, la examenele de bacalaureat si de absolvire.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.3993 (s) | 24 queries | Mysql time :0.289869 (s)