Remedii naturiste

Modul de actiune al remediului homeopat

Publicat: 10 dec. 2010
7

Homeoaptia poate fi incadrata intre metodele naturiste nu numai pentru ca foloseste substante care nu au fost obtinute prin sinteze chimice ci mai ales prin faptul ca remediul nu vindeca boala ci doar impulsioneza organismul sa o faca, oferindu-i informatiile necesare. Aceea infima doza de substanta nu este decit purtatorul unui mesaj specific. Se realizeaza un transfer energetic care ii arata organismului cum trebuie sa se vindece.

Prin acesta ne-am intors la enuntul hipocratic: "natura vindeca, medicul asista". Astfel, daca pacientul nostru sufera de simptomele enuntate in exemplul referitor la remediul Arsenicum, administrindu-i Arsenic in doze potentate el nu va suferi o intoxicatie ci, dimpotriva, se va vindeca. Acesta este posibil prin faptul ca substanta poate produce simptome identice cu cele de care sufera pacientul. Datorita caracterului imponderabil al substantei, aceste simptome sint efemere. Ele dureaza doar atit cat sa oblige organismul la un raspuns de aparare, menit sa indeparteze boala. Raspunsul la substanta este generat de mecanismul defensiv al organismului, mecanism care in timpul bolii se afla intr-un anumit impas.

Desi nu poate fi obiectivat prin masuratori directe, acest el constituie o abstractie ci efectele sale sint vizibile. Acest raspuns include o paleta larga de reactii de aparare: inlocuirea celulelor moarte, vindecarea unei plagi, mecanismul de hemostaza si coagulare a singelui, dar si migrarea leucocitelor si fagocitarea microbilor in infectii, eliminarea impuritatilor din caile respiratorii prin cresterea secretiei mucoase, etc. Deducem de aici faptul ca nu este bine sa inhibam reactiile naturale de aparare ale organismului, prin terapia contrara. Aceasta foloseste medicamente care au prefixul "ANTI", fie ca este vorba de medicatie antitusiva, antinevralgica, antidiareica etc. Prin aceasta medicatie inhibam semnalele de alarma ale organismului.

Daca vom ignora becul rosu ne putem trezi fara combustibil! Homeopatia presupune ca simptomele reprezinta o reactie de aparare a organismului, care incearca sa evite un rau mai mare. Daca ne gindim ca tusea unei persoane care s-a inecat cu apa, de exemplu are drept scop eliminarea acestuia din caile respiratorii ne este clara nocivitatea suprimarii tusei. Deasemenea organismul nostru inteligent se apara de o agresiune alimentara prin diaree. Prin ea se elimina astfel toxine, agenti microbieni. La fel se petrec lucrurile si daca inhibam mecanisme de epurare si aparare mai putin evidente.

Exista un medic interior care ne vindeca permanent de consecintele oricarei agresiunei la care omul este supus zi de zi. De aceea simpla suprimare a unor simptome, care sint de fapt rezultatul unui efort pe care medicul interior il depune pentru anihila influentele nocive ale mediului inconjurator, nu va avea drept rezultat decit ingreunarea vindecarii. Simptomele unei boli sint rezultatul unei activitati a organismului de a impinge boala din zonele vitale, importane ale corpului (cum ar fi cordul sau creierul) in zone mai putin vitale (cum ar fi pielea sau articulatiile). In homeopatie simptomul ocupa o pozitie centrala. El semnifica luarea la cunostiinta de catre organism a unei agresiuni, deci perceptia unui pericol biologic. Totodata simptomele sint acelea care "cer" un tratament specific ca rezultat al analizei si decodificarii lor. Simptomele delimiteaza direct remediul care este capabil sa trezeasca sau sa-l scoata din dificultate pe medicul interior.

Adauga un comentariu