La psiholog

Modul în care epidemia de coronavirus ne-a schimbat percepția asupra timpului în 2020

Publicat: 30 dec. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Modul în care epidemia de coronavirus ne-a schimbat percepția asupra timpului în 2020
Anul 2020 a fost marcat de măsurile de sănătate cauzate de epidemia Covid-19. Ceea ce ne-a afectat oarecum percepția asupra timpului.

Percepția timpului care trece este un fenomen subiectiv. Și anul 2020, marcat de măsuri de sănătate legate de pandemie, este dovada acestui lucru. Pe site-ul The Conversation, un cercetător în psihologie oferă explicații legate de modul în care epidemia de coronavirus ne-a schimbat percepția asupra timpului în 2020.

Anul 2020 a fost marcat de măsurile de sănătate cauzate de epidemia Covid-19. Ceea ce ne-a afectat oarecum percepția asupra timpului. Pentru mulți dintre noi, 2020 a părut extrem de lung, în comparație cu anii anteriori. Pentru alții însă, timpul a trecut mai repede decât de obicei, mai ales în perioadele de izolare. În The Conversation, Ruth Ogden, lector de psihologie la Universitatea Liverpool John Moores (Regatul Unit), a detaliat acest fenomen ciudat, noteaza Sante Magazine.

Timpul trece mai mult sau mai puțin rapid în funcție de activitățile și emoțiile noastre

Amintind că obiectiv, timpul trece la o viteză constantă și liniară, specialistul explică faptul că subiectiv, însă, timpul trece mai mult sau mai puțin rapid în funcție de activitățile și emoțiile noastre. Sau mai bine zis, percepția noastră despre trecerea timpului se schimbă în funcție de circumstanțe.

Într-un studiu realizat în aprilie, cercetătorul în psihologie experimentală a chestionat 604 de britanici cu privire la viteza cu care a trecut timpul în această perioadă de carantina, comparativ cu zilele premergătoare acestei măsuri restrictive. Rezultatele sale au arătat o distorsiune largă a timpului în timpul izolarii, pentru mai mult de 80% dintre cei chestionați. Timpul părea să accelereze pentru 40% dintre cei chestionați, în timp ce părea să încetinească pentru restul de 40%.

„Analiza mea sugerează că viteza timpului percepută în timpul zilei a fost afectată de vârsta unei persoane, de nivelul de satisfacție, nivelul de interacțiune socială, de nivelul de stres și ocupație. În general, zilele au trecut mai repede pentru tinerii care au fost mulțumiți social, ocupați și au avut un nivel scăzut de stres. În schimb, ziua a trecut mai încet pentru vârstnici, în special pentru cei peste 60 de ani, nemulțumiți social, stresați și lipsiți de sarcini”, a detaliat Ruth Ogden.

De ce simțim că timpul trece mai încet?

Pentru a explica acest fenomen de distorsiune a timpului, cercetătorul presupune utilizarea abilităților cognitive (percepție, reflecție, atenție, memorie etc.) pentru a crește monitorizarea timpului nostru. Pe măsură ce ne plictisim, avem mai multe abilități cognitive disponibile, pe care le folosim în ciuda noastră în percepția timpului care trece.

„Această monitorizare sporită face ca timpul să treacă mai lent decât în ​​mod normal, pur și simplu pentru că suntem mai conștienți de timp decât în ​​mod normal. O altă posibilitate este aceea că consecința emoțională a închiderii schimbă modul în care creierul procesează timpul”, adaugă Ruth Ogden, crezând că emoțiile negative legate de izolare, plictiseală, tristețe și stres ar fi putut contribui la încetinirea percepută a timpului.

În ceea ce privește anul 2021, psihologul este precaut. Deși crede că există o speranță clară în utilizarea vaccinurilor, este posibil ca revenirea la normal în ceea ce privește percepția timpului să nu fie imediata. Ea îi sfătuiește pe toți să fie cât mai ocupați posibil și să mențină interacțiunile sociale (live sau video) pentru a limita acest fenomen de distorsiune a timpului.

Adauga un comentariu