Stiri medicale

Modul in care o gama variata de produse, de la ata dentara la mobilier, ne afecteaza sanatatea din cauza chimicalelor continute

Publicat: 12 ian. 2019

Un nou studiu arata ca anumiti factori, inclusiv utilizarea atei dentare, contribuie la niveluri crescute in organism de compusi chimici de tipul PFAS. Aceste substante sunt insolubile in apa si sunt asociate cu numeroase probleme de sanatate. Descoperirile ofera noi indicii asupra modului in care aceste chimicale ajung in organism si cum consumatorii pot limita expunerea la acestea.

Studiul, condus de cercetatori de la Silent Spring Institute in colaborare cu Public Health Institute din Berkeley, California, a aparut pe 8 ianuarie in Journal of Exposure Science & Environmental Epidemiology, noteaza descopera.ro.

Compusii PFAS sunt folositi in mai multe produse, inclusiv in impachetarea mancarii de tip fast-food, textile impermeabile si covoare care nu se pateaza. Oamenii pot fi expusi la aceste substante in mod direct prin produsele pe care le folosesc si prin mancarea pe care o consuma. De asemenea, pot fi expusi prin aerul si praful de interior si prin apa potabila contaminata, scrie Medical Xpress.

Compusii sunt asociati cu probleme de sanatate precum cancerul la rinichi si testicule, afectiuni ale glandei tiroide, colesterol marit, greutate mica la nastere, fertilitate scazuta si efecte nocive asupra sistemului imunitar.

In noul studiu, cercetatorii au analizat nivelurile a 11 chimicale PFAS din mostrele de sange a 178 de femei de varsta medie participante la proiectul Child Health and Development Studies, un studiu asupra impactului compusilor chimici si a altor factori asupra sanatatii.

Pentru a intelege modul in care activitatile oamenilor influenteaza expunerea la PFAS, cercetatorii au comparat rezultatele analizelor cu rezultate de la interviuri in care s-au urmarit posibilele activitati care puteau duce la expuneri mai ridicate. 

Femeile care foloseau ata dentara aveau tendinta de a avea niveluri mai ridicate ale unui tip de PFAS comparativ cu cele care nu foloseau ata dentara. Pentru a intelege legatura mai in profunzime, cercetatorii au testat 18 tipuri de ata dentara (inclusiv 3 produse Glide) pentru prezenta fluorului – un indiciu pentru existenta compusilor PFAS – folosind spectroscopie PIGE (particle-induced gamma-ray emission). Toate cele trei produse Glide au avut rezultat pozitiv pentru fluor, ceea ce este in concordanta cu alte studii care indica faptul ca Glide este fabricat folosind compusi asemanatori teflonului. De asemenea, alte trei produse care nu apartin Oral-B au PFAS in componenta.

„Acesta este primul studiu care arata ca utilizarea atei dentare care contine PFAS este asociata cu o crestere in organism a acestor substante toxice”, a precizat Katie Boronow, autoarea principala a studiului de la Silent Spring Institute. „Vestea buna este ca, bazandu-ne pe aceste descoperiri, consumatorii pot alege ate care nu contin PFAS”, a adaugat cercetatoarea.

Alti factori care au dus la niveluri mai ridicate de PFAS au inclus detinerea mobilei si covoarelor care nu se pateaza si a locuirii intr-un oras cu apa potabila contaminata. De asemenea, femeile care consumau mancare de tip fast-food, aflate in pachete contaminate, aveau niveluri mai ridicate de PFAS fata de cele care consumau rar acest tip de mancare. A.M.loading...

Adauga un comentariu