Info Turism

Moduri in care sa eviti sa faci o gafa cu un cadou in cultura japoneza

Publicat: 14 nov. 2014
In JAPONIA cadourile arata respectul, prietenia si aprecierea unei persoane fata de cealalta. Daca te intalnesti prima data cu un japonez, este important sa fii pregatit pentru un ritual de schimbare de cadouri. Si aici insa trebuie sa tii cont de cateva lucruri: 
– Intotdeauna sa impachetezi cadourile, dar ai grija la hartia pe care o folosesti! In cultura japoneza, albul  care simbolizeaza moartea, precum si culorile deschise.
– Daca darul se adreseaza unei persoane cu o functie inalta, cu care colaborezi sau lucrezi, cadoul trebuie sa fie de inalta calitate.
– Daca trebuie sa faci cadouri unui grup mai mare de oameni, ori alegi sa faci un singur cadou pentru tot grupul, ori ofera cate un cadou fiecarui membru in parte. Este nepoliticos sa oferi daruri unei singure persoane din grup si sa ii neglijezi pe ceilalti.
– Niciodata nu lua prin surprindere un japonez cu darul tau. Anunta-l inainte de intentia de a-i oferi ceva.

Vezi si Tot ce trebuie sa stii despre ritualul cadourilor in China 

– Ofera cadoul folosind ambele maini (regula se aplica si atunci cand oferi o carte de vizita)
– Nu cumpara cadouri care contin seturi de cate patru produse. Pentru japonezi, cuvantul patru, in japoneza “shi” este relationat cu moartea, scrie feminis.ro.
– Alegea neaparat produse de cea mai buna calitate.
– Nu oferi bani drept cadou si pe cat posibil, sa nu apara logoul companiei pe acestea (daca sunt produse de la compania pentru care lucrezi).
– Schimbul de cadouri are loc, deobicei, la sfarsitul vizitei.
– In cazul in care trebuie sa oferi un cadou pentru colegii de munca, acestea se ofera, de obicei la mijlocul anului, adica pe 15 iulie si la sfarsitul anului, pe 31 decembrie -1 ianuarie.
– Sunt foarte apreciate cadourile care nu se gasesc in Japonia. 


loading...

Adauga un comentariu