Actualitate

MOL România a fost dată în judecată de Primăria Capitalei. Ce acuzaţii îi sunt aduse companiei

Publicat: 09 aug. 2022
MOL Romania
MOL România face parte din grupul maghiar MOL, cea mai mare companie din Ungaria

MOL România a fost chemată în instanţă de către Primăria Capitalei pe motiv că s-ar fi sustras de la plata unei sume de aproximativ un milion de lei. Anunţul a fost făcut marţi, 9 august, de către primarul Capitalei, Nicusor Dan.

Precizăm că MOL România face parte din grupul maghiar MOL, cea mai mare companie din Ungaria, activitatea acestuia desfășurându-se în domeniul petrolier.

„Am acționat în instanță firma MOL România de la care solicităm pagube materiale de aproximativ 1 milion de lei și am solicitat rezilierea contractului de asociere între municipalitate și această firmă, pentru opt locații din București”, a precizat Nicușor Dan.

primarul Capitalei Nicusor Dan
Primăria Capitalei a anunţat că MOL România a fost chemată în instanţă pentru sustragerea de la efectuarea platii de aproximativ un milion de lei

Primăria Capitalei a dat în judecată MOL România pentru neplata unei sume importante

Marţi dimineaţa, 9 august, Primăria Capitalei a anunţat că MOL România a fost chemată în instanţă pentru sustragerea de la efectuarea platii de aproximativ un milion de lei. Primarul Nicusor Dan a explicat prin intermediul unei platforme online motivul pentru care s-a recurs la acest gest împotriva companiei, originară din Ungaria.

„Conform contractului de asociere semnat în 1995 între Consiliul Local al Municipiului București și MOL România, care a preluat drepturile și obligațiile firmei Petroli România (fostele benzinării Agip), părțile conveneau să împartă venitul rezultat din toate activitățile desfășurate, mai precis, vânzare produse petroliere și comercializare alte produse. Municipalității îi reveneau 2% din cifra de afaceri realizată în șapte locații (Mol Păcii, Mol Politehnică, Mol 1 Mai, Mol Olteniței, Timpuri Noi, Mol Rahova și Mol Piața Muncii) și 1,7% din cifra de afaceri realizată în Mol Colentina.

În locațiile respective, Mol România a desfășurat fără să aibă dreptul, conform contractului, activități comerciale prin intermediul unor alte societăți și s-a sustras astfel de la plata către Primărie a sumelor datorate”, a explicat primarul Capitalei.

statie alimentare MOL Romania
MOL România, companie maghiară, a înregistrat un profit record în anul 2021

MOL România, record la profituri

Într-un context asemănător, amintim faptul că MOL România, companie maghiară, a înregistrat un profit record în anul 2021, în timp ce românii plătesc din ce în ce mai mult la pompă. Profitul a crescut, în 2021, cu peste 20% comparativ cu anul precedent, susidiara locală a grupului maghiar MOL înregistrând un profit record în 2021.

De curând, MOL România a publicat cifrele de afaceri pentru anul 2021, iar situaţia pare că este una excepţională. Aceștia au avut o cifră de peste 7,9 miliarde de lei, în creștere cu 42,6% comparativ cu anul 2020. Nici la capitolul profit net compania nu stă rău, de vreme ce în 2021, MOL România a avut un profit de 349,8 milioane de lei, mai mult cu 24,6% decât în anul precedent. Amintim că și în 2020, MOL România avea un profit net de 280,7 milioane de lei.

Reversul acestei situații se vede cel mai clar în buzunarul românilor care plătesc prețuri tot mai mari la pompă, de vreme ce acestea au crescut tot mai simţitor în ultimele luni. Unul dintre motive ar fi datorat războiului din Ucraina, dar specialiştii consideră că există şi o creștere artificială. Specialiştii din domeniu au spus, la acea dată că este vorba despre ”șmecherie” şi ca autoritățile ar trebui să facă controale:

„Nu e vorba de marketing, e verba de șmecherie. Barilul de petrol e foarte mare, dar nu justifică scumpirile. Ca să ajungi la 10-11 lei/l, ar toebui să fie 180 de doalri pe baril. Tunurile se dau în vremuri de restriște. Se mizează pe panica creată în societate. Organelele competente ar trebuie să facă controale”, spune Ion Tache, președintele Asociației Benzinarilor Particulari după ce un litru de benzină ajunsese 11 lei.

Acum însă, MOL România a fost dată în judecată de Primăria Capitalei, pentru neplata unei sume importante.
Adauga un comentariu