News Flash:

MOLIA

8 Ianuarie 2008
16065 Vizualizari | 36 Comentarii
Dorina Tiron
• Asa cum moliile distrug materialele textile, tot asa pot fi cheltuiti banii publici pe licitatii daca nu trucate, macar discutabile • Atribuirea unor contracte de executie a drumurilor nationale, aflate in subordinea Directiei Regionale Drumuri si Poduri Iasi, condusa de Dorina Tiron, este scandaloasa • Doar institutiile statului sunt in masura sa clarifice asemenea aspecte ce pot fi comparate cu coruptia • Ce interese sunt servite prin anularea unor licitatii la care se pare ca n-a castigat cine trebuia? • Unde se duc banii care depasesc cele mai bune oferte ale unor firme respinse, depasirile fiind de ordinul milioanelor de Euro?

Este incredibil ceea ce se poate face cu banii din bugetul de stat. Sub adapostul unor proceduri legale privind achizitiile publice, sume imense, de ordinul milioanelor de Euro, sunt furate pur si simplu din fondurile publice si directionate catre firme prietene. Sau, poate, catre buzunarele proprii! Acestea sunt concluziile ce pot trase cu foarte multa usurinta din derularea unor licitatii desfasurate anul trecut la Directia Regionala de Drumuri si Poduri (DRDP) Iasi, aflata sub conducerea directorului Dorina Tiron.

Dovada coruptiei?

Cu mai putin de o luna de zile in urma, mai exact pe data de 12 decembrie 2007, Consiliul National de Solutionare a Contestatilor (CNSC) a decis ca desemnarea castigatorului licitatiei pentru atribuirea contractului de lucrari ce are ca obiect "Varianta de ocolire a municipiului Suceava km 0+00 - 13+173" trebuie anulata. Cu alte cuvinte, CNSC a stabilit ca firma CF Iasi - Grup Colas SA nu poate primi contractul de executie a acestor lucrari, licitatia fiind anulata. Trebuie mentionat ca aceasta contestatie a fost depusa de sucursala din Miercurea Ciuc a firmei Vegyepszer SA din Budapesta, care a pierdut licitatia desi pretul ofertei de executie a drumului in cauza a fost cu peste doua milioane Euro mai mic decat cel al CF Iasi - Grup Colas SA. Practic, doua milioane de Euro urmau sa intre in conturile castigatorului licitatiei, bani proveniti din fondurile bugetului de stat. Sau, poate, in unele buzunare particulare? Cu sase saptamani in urma, reporterii cotidianului ZIUA de Iasi, care detineau informatii referitoare la acuzatiile aduse directorului Dorina Tiron, sub a carei conducere licitatiile de ordinul sutelor de milioane de Euro se desfasoara in mod dubios, au cerut explicatii referitoare la aceste aspecte. La vremea respectiva, directorul Tiron, prin adresa nr. 29419/29 noiembrie 2007, oferea explicatii combatute in data de 12 decembrie de Consiliul National pentru Solutionarea Contestatiilor, prin decizia nr. 3850/526C7/4463. Astfel, conform facsimilului anexat, Dorina Tiron afirma ca: " Variante de ocolire a municipiului Suceava - procedura de achizitie adjudecata de CF Iasi - Grup Colas SA care a intrunit cel mai mare punctaj potrivit criteriului de atribuire al contractului «oferta cea mai avantajoasa din punct de vedere tehnico-economic» - oferta tehnica prezentata de SC Vegyepszer SA Budapesta sucursala Miercurea Ciuc a fost modesta, fiind intocmita cu ignorarea cerintelor documentatiei de atribuire."

Oferta campioanei din Cartea Recordurilor


In opinia directorului Dorina Tiron, firma din Ungaria a prezentat o oferta modesta, care nu este competitiva pe piata romaneasca. Dar firma SC Vegyepszer SA Budapesta este trecuta in cartea Recordurilor, pe site-ul www.vegyepszer.hu, pentru un pod executat in Budapesta. Pe acelasi site sunt prezentate alte cateva imagini cu constructiile executate de firma maghiara. Doar in opinia specialistilor din Iasi, respectiv de la DRDP Iasi, o asemenea firma poate prezenta o oferta modesta. Dar, in conditiile in care CNSC decide ca licitatia de la Iasi a fost castigata ilegal, este dreptul oricarui cetatean sa se intrebe daca nu au fost interese ascunse pentru a atribui o lucrare ofertantului care a anuntat un pret cu doua milioane Euro mai mare decat cel al contestatarului. Daca un cetatean are dreptul sa-si puna o asemenea intrebare, institutiile statului au obligatia legala de a clarifica asemenea situatii, fiind necesara informarea opiniei publice despre rezultatele unei asemenea anchete.

Evaluari cu delegatie

Un alt aspect important al licitatiilor desfasurate la Directia condusa de Dorina Tiron este cel al membrilor comisiilor de evaluare numite pentru incheierea proceselor verbale de deschidere a ofertelor prezentate. Astfel, in data de 5 iunie 2007, la licitatia organizata de DRDP Iasi pentru atribuirea contractului avand ca obiect de lucrari "Reparatii pod pe DN 2F, km 3+412 la holt, contract nr. IBRD-FD-29", firma CF Iasi - Grup Colas SA a fost descalificata in timp ce Vegyepszer SA Budapesta nu a fost declarata castigatoare, desi ramasese singura in cursa. Dar, stupefiant: din cei noua membri ai comisiei de evaluare, trei il imputernicesc pe Viorel Scutaru sa-i reprezinte, tot membru al comisiei. Cel de-al cincilea membru da imputernicire altui membru al comisiei, Danei Scutaru, nimeni altcineva decat sotia lui Viorel Scutaru. Cu alte cuvinte, sotii Dana si Viorel Scutaru controleaza impreuna cinci din cele noua voturi ale unei comisii de evaluare. Fara comentarii! Este evident ca la DRDP Iasi, activitatea directorului Dorina Tiron ar trebui verificata cu foarte mare atentie de catre institutiile abilitate, pentru a elimina orice suspiciune care planeaza asupra acesteia. Vom reveni.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

dovada coruptiei
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (36)

George  | #27020
Ovidiule, eu cred ca molia asta de Dorina nu este altceva decat o hoatza! Uita-te la fatza ei! Doar atat! Uita-te bine!George Smadu, Perth, Australia
jan  | #27021
ca oricare director ce i-si ia salariu de la stat, este corupt!!!!!!!
misu  | #27022
Nu asta i-a cerut Basescu lui Berceanu la instalarea acestuia in functia de ministru ? Toti aplica politica Cotroceniului ! Pestele de la cap se ..... !
coriolan  | #27023
institutiile abilitate au tot verificat dar n`au gasit niciodata nimic - si nici nu vor gasi; o simpla ancheta ziaristica poate usor demonstra ca la toate licitatiile de la DRDP se fura la greu !!
un drumar tanar  | #27024
MOLIA,este un titlu cum nu se poate mai potrivit pentru acest articol.Molia,este o nesatula si la propriu si la figurat.Dar,ATENTIE,nu actioneaza singura ci impreuna cu nimeni altul decat fostul ministru BERCEANU,un alt mafiot de inalta clasa despre care spunea Basescu ca nu fura.
Iulia  | #27025
Toti acesti nemernici trebuiesc executati un piete publice. Numai asa vom scapa tara de acesti jefuitori. Am convingerea ca in curind poporul nu va mai suporta si va trece la actiune.
specialist  | #27026
materialul dvs nu are cumva un ,,sound" ..la comanda?
nicu  | #27027
O idee pt d-nii ziaristi: aflati cum s-a facut licitatia la DRDP, pt asfaltari si plombari pe drumurile nationale ale SDN IASI, cine a castigat, si ce materiale au folosit la aceste asfaltari. (diferente ale materialelor folosite fata de cele din caietele de sarcini, si nu mai spunem de dojazele folosite). Sa tot tina drumurile noastre.
un roman  | #27028
astia din miercurea ciuc ( SC Vegyepszer SA Budapesta ) nu au nici dupa ce bea apa, sunt cativa fomisti acolo care fac valuri prin tara noastra doar doar so-r gasi niste prosti sa-i bage in seama....si uite ca v- au gasit pe voi...
robert  | #27029
Articolul nu numai ca este tendentios ci se vede clar ca a fost comandat de terte persoane cu influente politice pentru ca firma maghiara nu a castigat nici o lucrare. Pacat de acest Ovidiu Nemteanu care face consideratii proprii fara sa aibe cunostinte temeinice de spacialitate si sa cunoasca indeaproape ofertele participantilor la licitatie. Ar trebui sa-i fie rusine sa arunce cu noroi in cei ce depun suflet in tot ce fac. Se stie clar ca nici un director nu conduce licitatiilor.
Anonim  | #27030
Zice lumea ca Scutaru are un pachetel de cateva aciuni la CF Iasi Grup Colas, de unde primeste dividende. asa s-ar explica cum de l-au delegat toti sa-i reprezinte in comisia de evaluare, contra unor promisiuni de betoane. Mai vreti, mai trimit.
Anonim  | #27031
impreuna cu madam Caslaru, care trebuia sa se pensioneze de mult timp, dorina Tiron face jocurile oricui este la putere. Ia si ea banul, il da si mai departe, sigur cu comisionul aferent ramas in buzunarele proprii. venita de pe la botosani, madama Tiron face si desface tot ce trebuie, si e prietena cu toata lumea politica aflata la putere.
Anonim  | #27032
Ia intrabati-o pe dorina Tiron unde tine ascunse lantisoarele de aur si veti avea o mare surpriza cand veti face legatura cu costica comanescu, ala care avea autorizatie pentru un transport de balast, si trimitea 16 camioane, cu cope dupa singura autorizatie scoasa. Da` acuma Comanescu mai face o pauza, ca-i iarna, dar cand o veni Martisorul o s-o ia de la capat. Poate ca mai stie ceva si politistii care stau la marginea drumului.
Legionarul  | #27033
Ziua de Iasi joaca dupa cum "canta" anumiti oameni politici !
doru  | #27034
Bai ROBERTA da de unde esti tu asa de informata asupra firmei maghiare si despre influentele politice sau despre cum functioneaza ilustra conducere a drdp-ului, parca ai fi directoarea adjuncta si atunci cine sa te mai asculte; iar aia cu sufletul las-o dracului balta ..... ca mi-e greata
puiu  | #27035
bulangii si carcotasi de ziaristi ce santeti,nu lasati pe cei ce vor sa faca ceva in tara asta in pace, vreti mai degraba sa vina imputiti de unguri sa construiasca in tara noastra, sa ia ei banii ,voi din orice informatie faceti mare caz sa va vindeti ziarele...dar nu e chiar asa....
cetateanu  | #27036
Domnilor ziaristi faceti o investigatie serioasa, pentru ca marfa este destula si nici nu o sa gasiti proceduri respectate pentru ca nu-s in stare, stiu numai sa fure, n-au nici o grija.
Comentariile va spun in mod clar care este situatia, vi s-au dat si idei deci la treaba, dar va rog mai profesionist.
ics  | #27037
Nu va luati dupa articol. De asa conducatori are nevoie Romania, capabili , destepti, frumosi si ffff corecti.....................
coco  | #27038
Robert, daca tu ai "cunostinte temeinice de spacialitate si cunosti indeaproape ofertele participantilor la licitatie" vino cu dovezi si argumente nu cu "sa-i fie rusine sa arunce cu noroi in cei ce depun suflet". Daca tie ti-e "clar ca nici un director nu conduce licitatiile" mie mi-e clar ca le poate truca dupa cum ai vazut. Pai de asta se vorbea in articol mosule...
vlad tepes  | #27039
cele doua excroace sa explice ziaristilor pe ce criterii da in plus 75% la salar unor incompetenti ? doar pentru ca sant prieteni de familie apropiati s-au sant pupate adanc in fund?
Mony  | #27040
Ce scrieti bai fratilor de Tiron? Ea este micul copil al drumurilor care face ceea ce-i spune "mama omida" - Valentina Cislariu, cea cu fiul avocat care a incheiat contract de reprezentare a DRDP Iasi. Asta MOLIE ! Cind ati mai scris de magariile sale a stat ascunsa, dar vazind ca ati lasat-o in pace a iesit iarasi la suprafata si se bucura de nimicurile de care scrieti. Are decizia de pensionare in buzunar dar are un nou contract de munca,ati inteles, tot pe functia de director economic! De ce nu pleaca la pensie? Mai are de rezolvat niste "probleme personale". Cum obisnuinta celor din jurul ei este a doua natura, firesc e sa fie mentinuta in sistemul "boiii ara si caii maninca". Ce sa mai discutam de Berceanu? Daca nu se misca coada nu innoata pestele! Mai conteaza de unde se impute?!
dumitru paduraru  | #27042
articolul mi se pare o chestie comandata atit timp cit nu este mentionat motivul anularii licitatiei.
vadim tudor  | #27043
ovidiule, s-ar putea s-o iei in barba; ce-ai scris tu nu-i pamflet este un articol ce se vrea de investigatie. molia este cea din poza, nu? ai bani pentru despagubiri aduse persoanei in cauza?
pentru sugative  | #27044
chear care este motivul anularii licitatiei? cei cu 5 voturi poate ne spun si noua?
mediafax  | #27045
dorina tiron spune pe un ton ironic ca drumurile nationale trec din 2000 prin podul turcului acolo unde este si sediul real al MT .
Acesta (din podul turcului) si-a declarat disponibilitatea de a se aseza la masa tratativelor cu omologul sau de la MT "Si cred ca o vom face - vom fi nevoiti sa facem acest lucru - pentru ca comportamentul MT astazi bate la ochi pentru Cotroceni", a spus regele, incercand sa para omul compromisului.
mediafax  | #27046
MT Bucuresti a ocolit constant sprijinul acordat pentru drumurile din podul turcului . Aceasta (MTB) a preferat, mai degraba, legalitatea si nu pragmatismul, facand lobby pentru lucrari de calitate la preturi reale.
"Aspiratiile noastre trebuie sa fie pragmatice si noi nu ne putem purta asa cum se poarta cei din Bucuresti. Noi trebuie sa fim mai presus de acest comportament", a declarat regele, fara a preciza la cine anume se refera.
Anonim  | #27047
Fratilor!!!!! Scutaru (director drdp)actionar la SCCF GRUP COLAS IASI, cislariu (director economic drdp) cenzor la CONTRASCOM si firmele din grupul OMEGATEHNOTON, firme ce fac afaceri cu DRDP IASI, ambii membrii in comisii de licitatie in care participa aceste firme, o directoare generala " neputincioasa " pe nume tiron (actionar la ....) , dispun la bunul plac, de licitatii intr-un an de zeci, de milioane de euro in care votarea este inviata si de Mihail Kalasnikov . Daca am inteles bine au avut din 9 voturi 5 (familia), dar ziaristii nu au spus cate voturi a avut cislariu? Eu cred ca 4, Deci 5+4= colas+ contrascom+ grup omega tehnoton+ umb+ pa$co+ .... (faza I).
Urmeaza derularea unde familia scutaru detine controlul impreuna cu directoarea economica sub privirea neputincioasa a lui tiron.
Urmeaza..........
Urmeaza.......PNA??????/ Fiti linistiti 50.000 eco la pnl din cetatea suceavii (stie seful mare), 50.000 eco la pnl din targul iesilor (stie seful cel mare), 1.000.000 la pd lui bucur (stie seful sefilor) PA PNA, PA DNA. PA PA PA ...PA PA PA
"Nu va pierdeti speranta" ne spune Daniel morarita care are lucruri mai importante in lucru PA PA PA si nu mai pierdeti timpul pe internet ca o sa rezolvati aia "..."
armaghedon xxx  | #27048
Astia de la DRDP s-au pus pe un jaf cumplit de vreo zece ani incoace si nu se vor opri pina cind Nasii cei Mari (de la Ministerul Transporturilor din perioada Basescu, individa de dupa el ??.. am uitat cum ii zice, MITREa, Dobrea , Berceanu si ultimul, cu voia dv, Orban) nu se vor duce dracului definitiv si irevocabil. Pina atunci toti cei frustrati vor turna cu fiecare ocazie toate hotiile cunoscute si dupa cum se vede sint fara numar, iar cei citiva lingai vor afirma cu nerusinarea specifica lor ca jefuitorii sint sfinti numai buni de pus in rama.
Dupa noi potopul
plictisit de voi  | #27049
Nu mai mancati atata r...
Daca ati fi avut dovezi le-ati fi prezentat. Asa va place sa amestecati adevaruri cu lucruri false ca sa se creada ca tot ce scrieti este adevarat! Vrei sa faci valuri ca sa-ti cumere ziarul?
robertina SV  | #27050
Nu as fi intervenit, insa, aici pe forum vad persoane care detin informatii partile. Daca Vegyepszer, care a pierdut licitatia avea pretul ofertei de executie a drumului in cauza cu peste doua milioane Euro mai mic decat cel al Grup Colas, atunci nu ies opt zeci de mii de euri.
Asa e, din surse sigure, aprobarea adeziunea doamnei d.t. de catre pnl-ul din cetatea sucevii, a facuto pe aceasta sa fie recunoscatoare cu cei cinci zeci de mii de euri, nici la fenes-multo-grupo (pnl din targul iesilor ) nu se putea mai putin, ar fi batut la ochi, a urmat stapanul stapanilor cu un milion de euri si la 3 catei ai stapanului cate doua zeci de mii de euri. Restul iau impartit intre ei (d.t., familia unita si doamna p.).
mihai  | #27051
Sa stea ungurii in tara lor si alte natii, ca tot noi muncim, si tot pe bani putini iar ei iau numai comisionul si mai dau si tepe . Cati straini ati vazut dumneavoastra sa munceasca in Romania: ei vin aici numai pentru a cistiga fara a munci ex; citi americani muncesc la autostrada noastra?
mihaita draga  | #27052
mihaita draga, nu ai inteles. banul nostru trebuie folosit judicios/transparent etc...- asa scrie in lege. ce am inteles eu din articol e ca ne costa cu doua milioane de euro mai mult. vrei tu sa-i platesti? eu nu! daca da poti s-o faci.
Eu unul cumpar ce e mai bun avand acelasi pret/sa mai ieftin, indiferent daca producatorul e din ungaria sau china. tu cum ai proceda in situati in care nu ai fi comisionar?
VORBESTI CA UN COMISIONAR, SA-TI FIE RUSINE DACA STII CE E AIA (NESIMTIREA). SUNT SIGUR CA NU. Oricum sunteti putini fata de majoritate. Daca nu ar fi cei la care dati comisioanele ati fi "nimeni" sau aproape nimeni ca sa fiu mai indulgent.
Cred ca tu mergi pe principiul "nu da spaga da comision"
MIHAITA DRGA  | #27053
buna intrebare "citi americani muncesc la autostrada noastra? " stii cum a fost contractata autostrada? intradevar in acest caz nu a existat o oferta concurentiala? aici batem palma. problema pe care o pui, cati americani muncesc nu e justa, eu propun sa te intrebi cate comisioane sau dat? si cine le plateste!
Eu cered ca tu o sa le platesti ce eu nu am de unde. Vezi in loc sa te bucuri de comisioane, le platesti si tu la altii
mihaita draga  | #27054
Mihaita , ce faci? Ti-a pierit maul(glasul)? s-au te-au mancat moliile................
mihaita draga  | #27055
Ai auzit de RAID? Asta ar trebui folosit impotriva extremistilor si comsionarilor.
eu  | #27056
ceea ce se intampla la Iasi se intampla la toate DRDP-urile, CESTRIN si CNADNR.
Toti fura, cotizeaza la partid, fac bani pe fata fara sa se mai fereasca, e o mafie incredibila. Numai o greva care sa blocheze drumurile nationale mai pot atrage atentia asupra capuselor puturoase din acest domeniu. Pe ei frati!!!
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.3662 (s) | 22 queries | Mysql time :0.214765 (s)