Eveniment-Social

Moment ISTORIC pentru medicina ieseana! La Iasi se va putea face transplant de ficat. Cum vor fi alesi pacientii? FOTO

Publicat: 08 mai 2016

@ Dupa Institutul Fundeni, Iasul va fi primul centru regional din tara in care se va putea face transplant de ficat, o sansa uriasa pentru bolnavii de ciroza in faza avansata @ Pacientii sunt selectati la Centrul de gastroenterologie si hepatologie care functioneaza tot in cadrul Spitalului Sf. Spiridon @ „Este un moment istoric pentru Spitalul Sf. Spiridon, in contextul in care anul acesta se implinesc 260 de ani de la infiintare”, a declarat ec. Ioan Barliba, managerul Spitalului Sf. Spiridon, din Iasi

Moment istoric pentru medicina ieseana. In cel mai scurt timp, la Iasi s-ar putea face transplant hepatic. Dupa doi ani de discutii, astazi este asteptat la Iasi doctorul Dan Luscalov, inspector in cadrul Agentiei Nationale de Transplant, coordonatorul Centrului de Transplant din Transilvania care va face o ultima inspectie. Practic, dupa Institutul Fundeni, Iasul va fi primul centru regional din tara in care se va putea face transplant de ficat, o sansa uriasa pentru bolnavii cu ciroza in faza avansata. Centrul de la Iasi va functiona in cadrul Spitalului Sf. Spiridon, cea mai mare unitate medicala din Regiunea de Nord-Est. Astazi va ajunge la Iasi  doctorul Dan Luscalov. Acesta va verifica daca sunt indeplinite conditiile, conform dosarului depus la agentie. Din comisia de evaluare mai fac parte prof. dr. Irinel Popescu, directorul Centrului de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic Fundeni, prof. dr. Radu Deac, presedintele Agentiei Nationale de Transplant, chirurgul care a efectuat peste 30 de transplanturi si mii de interventii pe cord deschis la Tg. Mures, si dr. Victor Zota, coordonatorul Centrului de Transplant. Acestia ar urma sa ajunga la Iasi in cursul acestei saptamani.

„Este un moment istoric pentru Spitalul Sf. Spiridon, in contextul in care anul acesta se implinesc 260 de ani de la infiintare. Este un moment hotarator pentru sanatatea multor pacienti cu suferinte hepatice grave, cum este ciroza hepatica in faza terminala. Munca in echipa a fost una foarte grea si am avut de indeplinit niste conditii drastice. Avem toata dotarea necesara, cu 2 sali de operatie noi si cu echipamente medicale noi, achizitionate strict pentru efectuarea transplantului hepatic, in valoare de 700 mii lei, din fonduri proprii. Din echipa de transplant face parte si prof. dr. Anca Trifan, de la IGH, care intocmeste lista de asteptare pentru pacientii cu prioritate pentru transplantul hepatic”, a declarat ec. Ioan Barliba, managerul Spitalului Sf. Spiridon, din Iasi.  Interventiile se vor efectua in cele doua sali de operatie amenajate la UPU, unde pacientul va ramane timp de 3-4 zile, dupa care va fi transferat la salon. Cele doua sali vor fi utilizate si pentru alte tipuri de interventii.

Citeste si: Acum se face si la Iasi. Zeci de bolnavi primesc o sansa uriasa la viata. Tratamentul este unul foarte complex – FOTO

„Noi facem prelevari de 10 ani la Iasi si echipa chirugicala a efectuat foarte multe proceduri. Mai mult decat atat, echipa chirugicala de transplant de la Iasi a fost solicitata de profesorul Irinel Popescu, pentru a efectua impreuna implantul de ficat la primitori. Numarul de donatori in crestere din Romania a impus infiintarea unor noi centre de transplant in tara. Din acest punct de vedere, noi aveam cea mai mare experienta si cea mai buna resursa umana, astfel incat sa putem face la Iasi si transplantul de ficat. Asteptam verdictul comisiei de acreditare si sunt increzatoare ca in cel mai scurt timp vom putea face transplant de ficat la Iasi. Este o realizare uriasa pentru acest oras, pentru sanatatea ieseana”, a declarat dr. Raluca Neagu Movila, coordonatorul Centrului de Transplant Iasi.

„Este un lucru important si este foarte bine ca se face in spitalul Sf. Spiridon. Efectuarea transplantului hepatic la Iasi ne aliniaza la celelalte centre din tara, Bucuresti, Cluj, Targu Mures”, a spus si prof. dr. Diana Cimpoesu, seful UPU de la Spitalul Sf. Spiridon.

La Spitalul Sf. Spiridon din Iasi, seful echipei de transplant hepatic este prof. dr. Cristian Lupascu, un chirurg cu experienta in domeniul interventiilor de transplant si care a beneficiat de o pregatire solida in centre de specialitate din afara granitelor tarii. In prezent, prelevarea se face la unitatea medicala mentionata, dar organele pentru transplant sunt trimise la Bucuresti. Dupa cum a precizat ec. Ioan Barliba, managerul spitalului, toate criteriile au fost indeplinite si asteapta avizul din partea comisiei, pentru a se putea face primul transplant hepatic la Iasi.

Pacientii sunt selectati la Centrul de gastroenterologie si hepatologie care functioneaza tot in cadrul Spitalului Sf. Spiridon. Medicii specialisti au inceput sa selecteze pacientii si sa-i treaca pe o lista de asteptare. Dupa spusele medicilor, sunt foarte multi bolnavi care au nevoie de transplant hepatic. Fara aceasta interventie, sansele de supravietuire sunt nule. La Spitalul Sf. Spiridon din Iasi se face transplant de cornee si de piele, iar la Spitalul C. I. Parhon din Iasi se poate vorbi de o traditie a transplantului renal.
Adauga un comentariu