Stiri si curiozitati

Momente dureroase ale Nadiei Comaneci in perioada Comunismului. A fost fortata sa pozeze asa!

Publicat: 15 nov. 2018
3

Iata cateva momente incredibile cu Nadia Comaneci, in perioada Comunismului. Comoara Romaniei a fost fortata sa pozeze asa! Pe scurt, inainte ca marea noastra sportiva sa paraseasca tara, gimnasta a fost obligata sa pozeze intr-un context total nou pentru ea. Inainte de toate, cum a plecat Nadia Comaneci din Romania? Una dintre povestile tarii o are ca protagonista pe una dintre stele acesteia. Gimnasta a decis sa paraseasca granitele Romaniei inainte de Revolutia din 1989. Atunci, au avut loc si lucrarile la Ultimul Congres al Partidului Comunist Roman.

La finalul celui de-al 14-lea Congres, Ceausescu a fost reales pentru a conduce Partidul. La acea vreme, Nadia avea 29 de ani, era salariata a statului roman si era pazita zi si noapte de securisti. Si, chiar daca gimnasta a primit multiple oferte de a parasi tara, a trebuit sa le tina doar la acel nivel, caci nu putea pleca. Insa, pe data de 14 noiembrie, Nadia si-a planificat fuga din Romania. Cu ocaziei aniversarii ei, Nadia l-a cunoscut pe Constantin Panait, care i-a propus sa plece din Romania, cu ajutorul lui. Peste doua saptamani. intr-o zi de marti, paznicii maghiari de frontiera au fost surprinsi ca, printre fugarii romani, sa o gaseasca si pe Nadia Comaneci.

Prima gimnasta de 10 dintr-un concurs olimpic s-a nascut la Onesti. Pe numele complet Nadia Elena Comaneci, este castigatoarea a cinci medalii olimpice de aur si este una dintre cele mai bune gimnaste ale lumii. ”Zeita de la Montreal”, dupa cum este supranumita, este primul sportiv roman inclujs in memorialul International Gymnastics Hall of Fame. Fiica lui Gheorghe si Stefania-Alexandrina Comaneci, a fost botezata dupa o eroina a unui film, ”Nadejda”, care inseamna ”speranta”.

Din povestile unora, gimnasta a fost ajutata de unii securisti sa fuga din tara si, mai mult, sa fiul lui Nicolae Ceausescu ar fi contribuit la plecarea ei. O data ce presedintele Romaniei gri a aflat ce s-a intamplat, acesta i-a catalogat pe lucratorii de la Securitate, care o supravegheau, pe gimnasta de 10 drept incompetenti. Asadar, pana ca Nadia sa plece din Romania, a trecut prin momente bune si rele.

Conform informatiilor din presa, comoara tarii a fost obligata sa pozeze langa o masina ARO. In anul 1957, Uzina ARO, de la Campulung-Muscel, a dorit ca marea sportiva sa le faca reclama. Dupa 1990, dat fiind momentul in care compania se afla, directorii Societatii Comerciale ARO au gasit o solutie prin care sa revitalizeze celebrele automobile. Acestia au contactat-o pe Nadia si i-au propus sa apara intr-o reclama.

Fostii angajati au rememorat momentul. ”Chiar si olimpica Nadia Comaneci, o buna prietena a lui Nicu Ceausescu, la acel moment, a fost pusa in situatia de a face reclama unei masini inexistente. Reclama pentru ARO Tandem era pregatita cu olimpica internationala, dar masina nu era fabricata si nici nu s-a mai fabricat. Totul a fost in zadar. Societatea Comerciala ARO acumulase datorii de peste 330 miliarde de lei vechi, ceea ce depasea jumatate din capitalul sau social”, au rememorat angajatii ARO.

Adauga un comentariu