Eveniment-Social

Momente EMOTIONANTE, IN MEMORIAM Ion Mitican, organizate de Muzeul Municipal Iasi – FOTO

Publicat: 24 mart. 2019

La sapte ani de la disparitia unuia dintre cei mai indragiti ieseni, trecutologul Ion Mitican a fost comemorat si omagiat intr-o maniera aparte de catre Muzeul Municipal si Primaria Iasi.

Citeste si:  Expozitie la Muzeul Unirii in memoria istoricului Ion Mitican-FOTO,VIDEO

Astfel, a fost organizata (sâmbata, 23 martie 2019, ora 13:00) o slujba de Te Deum la Cimitirul "Petru si Pavel", iar duminica (ieri, 24 martie, începând cu ora 11:00 – n.r.), în Sala "Gheorghe Ghibanescu" a Muzeului s-au depanat amintiri despre inimosul povestitor al Iasilor de altadata, Mitican. https://www.bzi.ro/unul-dintre-cei-mai-mari-iubitori-ai-iasului-ion-mitican-omagiat-si-evocat-de-muzeul-municipal-iasi-686835

Colocviul a fost urmat de o expozitie dedicata memoriei celui care a adus în casele noastre, prin vorba sa blânda, dulci amintiri din vechiul Târg al Iesilor. La manifestari au participat reprezentanti ai mediului cultural si istoric.

Citeste si:  EXCLUSIV: Tristete in lumea culturala a Iasului: Ion Mitican a murit

De reamintit ca Mitican s-a nascut 11 aprilie 1931, in comuna Danesti, judetul Vaslui, într-o familie de tarani simpli. Dupa absolvirea scolii primare în localitatea natala, a intrat în anul 1942 la Liceul National din Iasi. Fiindca acesta si-a întrerupt cursurile în martie 1944, din cauza Razboiului ce se apropia de oras, si-a continuat studiile la Liceul Mihail Kogalniceanu din Vaslui, pâna în toamna anului 1948, când a revenit la actualul Colegiu National. Între anii 1950-1954 a urmat cursurile Facultatii de Electrotehnica a fostului Institut Politehnic din Iasi. Dupa Examenul de Stat, din februarie 1955, a fost repartizat ca inginer la Ministerul Energiei Electrice, dar spre stupoarea profesorului Cristofor Simionescu, rectorul de atunci al Institutului Politehnic, a refuzat repartitia si s-a angajat ca inginer electrician la EACS – Vaslui, pentru a putea electrifica satul natal. Evocator al Iasului, Ion Mitican si-a dedicat jumatate din viata cercetarii istoriei Iasilor. Cercetând vechi publicatii si documente din biblioteci si Arhivele Statului, a scos la iveala informatii si amanunte putin cunoscute despre trecutul orasului si personalitatile care l-au însufletit.

Citeste si:  Unul dintre cei mai MARI IUBITORI AI IASULUI – Ion Mitican, omagiat si evocat de Muzeul Municipal Iasi

"Am îndragit istoria în general si mai ales pe cea a Iasului. Mi-am dezvoltat gustul pentru scris gratie profesorului de Istorie din liceu. Se batea prea multa moneda pe savanti si realizarile lor, iar el, ca sa evite asemenea lucru, ne tinea extraordinare lectii despre Iasi", spunea acesta in timpul vietii. 

Adauga un comentariu