Actualitate

Momente senzationale in care au fost surprinse VIP-urile Iasului. Totul este povestit cu lux de amanunte – GALERIE FOTO

Publicat: 05 apr. 2015

@ Scenele si ipostazele in care au fost imortalizate aceste vedete ale Iasului scot la iveala evenimente cu adevarat extraordinare! @ Foarte putine persoane au avut acces, pana acum, la aceste date si detalii @ Ele infatiseaza o lume uluitoare si incarcata de povesti tulburatoare @ Un personaj important din oras a reusit sa adune marturii si fotografii despre toate aceste „VIP-uri”

Dincolo de politica importanta a orasului Iasi, de-a lungul a peste jumatate de mileniu, un aspect extrem de interesant este legat de viata sociala si mondena a fostei capitale a Moldovei. Cu siguranta, foarte multi sunt interesati de personajele care au marcat viata publica a citadelei in urma cu mai bine de un secol.

Citeste si: Marire si decadere! Iata cum arata acum locul unde-si dadeau intalnire bogatasii Iasului – FOTO

O lume nebuna, nebuna de tot!

Tocmai din acest considerent, unul dintre cei mai importanti istorici ai orasului, N.A. Bogdan (1858 – 1939 – n.r.) ofera date extrem de incitante despre lumea buna a Iasului, din secolul al XIX-lea. Fie ca este vorba de actori, cantareti sau bogatii vremurilor de atunci, toate acestea reliefeaza o societate extrem de vie si cu personaje ce activau in high-class-ul acelor timpuri. „In epoca ce o descriu, cu toate incercarile vorbite de a se pasi pe calea artei si literaturii dramatice… o intamplare neasteptata aduse la Iasi o mana de oameni straini, cari, posedand luminile ce de mult luciau in occidentul Europei, cautara a le raspandi aici, – si demersul or fun incoronat de cel mai fericit succes pentru natia noastra… Astfel, prin saloane si intruniri, limba frantuzeasca inlocuieste rapede pe cea greaca… Totul este dirijat de frantuji sositi la Iasi precum Germont, Jordan, Quinen sau De Lincourt”, descrie Bogdan in lucrarea „Orasul Iasi. Monografie istorica si sociala ilustrata„. Plecand de aici, apar si „starurile” locale din zona artistica, printre care se remarca Neculai Luchian. Acesta, in decurs de doar cativa ani, devine „capul de afis” in cele mai tari reprezentatii teatrale.

Actori ieseni, inchisi la manastire

Mai departe, dupa 1844, isi incep cariera unii dintre cei mai mari actori pe care i-a dat Iasul de-a lungul timpului! Este vorba de Matei Millo si de Bezede Nicu Sutu. Cei doi ajung sa coordoneze intreaga activitate dramatica. De aici lucrurile capata o noua anvergura. Tocmai pentru ca acestia aveau o influenta extrem de mare asupra publicului si ironizau foarte dur o serie de decizii ale politicienilor, un grup de actori este trimis chiar la manastire.

Citeste si: Crima oribila impotriva unei mari personalitati iesene! Este implicat un lung sir de politicieni – GALERIE FOTO

„Matei Millo incepu a preda lectii de comedie… In acest context, in cursul iernii lui 1845, unul dintre cei mai culti boieri, Alecu Russ, scrie o comedie cu cantece «Jicnicerul Vadra in Iasi», prin care satiriza moravurile si pe multi din mai marii vremii… Cum domnul Voda Sturza se simti piscat, principalii actori ce au jucat in piesa: Neculai Luchian, Teod. Teodorini, Ion Poni si Nec. Teodoru fura surguniti la manastirea Casin”, dezvaluie Bogdan. Cu toate acestea, lucrurile nu pot fi „stavilite” de catre autoritati. Alecu Gheorghiu este unul dintre personajele care impresioneaza prin reprezentatiile in care este distribuit si devine, pentru public, un adevarat star al scenei si a lumii mondene. Alaturi de el, beneficiind de emanciparea si deschiderea orizonturilor din societatea autohtona traditionalista si provincialista, doua mari actrite intra in galeria marilor legende ale teatrului iesean. Este vorba de faimoasa Aristizza Romanescu de Irina Poenaru.

Citeste si: EXCLUSIV! Scene socante in cladirea Teatrului National. Actorii au fost la un pas de moarte – GALERIE FOTO

Nicio petrecere fara lautari

Fabulos este ca, dupa 1870, Iasul capata un aer de cosmopolitism, iar viata de noapte devine una extrem de agitata. Cabareturile, crasmele sau hanurile ofera un adevarat spectacol. Numarul acestora creste iar. In prim-plan se afla hanul Bacalu, situat chiar in zona Piata Unirii de acum. Chiar la mansarda unei cladiri din curtea acestuia locuise poetul Mihai Eminescu in timpul celei de-a doua sederi la Iasi. Mai departe, la parterul hanului se gasea Beraria Unirii, prin octombrie 1896, unde vioristul Ghita Borteanu si chitaristul Ionica Barbu „jeleau” pe muzica. De asemenea, una dintre cele mai spectaculoase categorii de artisti, care au facut furori in secolul al XIX-lea la Iasi, a fost cea a lautarilor.

Citeste si: EXCLUSIV! Mesaj tulburator trimis de la Iasi! E scris cu sange si razbate din mormantul unei mari personalitati – GALERIE FOTO

„Nu era chef in Iasi, nu era cumatrie, masa mare, nunta sau sindrofie fara ca un taraf de lautari, mai mic sau mai numeros, sa nu-si arate mestesugul… Lautarii erau atunci la pret, iar de meseria aceasta se ocupau numai tiganii eliberati… Dintre acestia se deosebea unul Matasa si altul Angheluta, care s-au lasat numele trainic in pamantul acesta talentul ce aveau a canta si a purta arcusul. Breasla lautarilor ajunsese la apogeu pe vremea lui Barbu, starostele breslei, cantat de Vasile Alexandri, cand boierii se intreceau care mai de care in dare de baluri si de petreceri, pentru ca Barbu sa le cante de dor si veselie”, este descrisa breasla si liderul ei de catre N.A. Bogdan. De reamintit ca Vasile Barbu – Stan, cunoscut ca Barbu Lautaru (a trait intre 1780 – 1860), a fost un cântaret si cobzar moldovean, care s-a bucurat de o faima devenita legendara.

Citeste si: EXCLUSIV BZI! Iata o colectie superba de fotografii, vechi de secole, din arhiva de aur a Iasului

Adauga un comentariu