Magazin

Momentul in care omenirea a fost la un pas de DISPARITIE!

Publicat: 28 oct. 2016
1
Celebra si totodata controversata criza a rachetelor din Cuba a fost fara indoiala, cel mai important moment al Razboiului Rece, derulat in trecut intre blocul sovietic si cel ocidental. In urma cu aproape cincizeci de ani, Statele Unite si Uniunea Sovietica au fost mai aproape ca niciodata de declansarea Armaghedonului.
Cand in luna octombrie a anului 1962, J.F. Kennedy – presedintele american din acea vreme a fost informat ca un avion de spionaj americand e tip U-2 a descoperit rachete cu incarcatura nucleara trimise de sovietici in Cuba, bastionul lor comunist din Caraibe, acesta si-a dat seama ca este in mijlocul unei situatii limita. Timp de 13 zile fatidice, cat timp Kennedy s-a confruntat cu Hrusciov, intreaga lume a trait probabil cele mai incordate momente din intreaga noastra istorie. Cele doua superputeri aveau nu doar posibilitatea de a se distruge reciproc, ci si pe cea de a stinge definitiv lumina pe Terra. Din fericire, lucrurile s-au terminat altfel. Insa detaliile crizei din 1962 raman si astazi extrem de interesante. Mai ales in prisma situatiei actuale. Care nu este deloc una linistitoare.
Situatii tensionate
 
Imediat dupa ce a obtinut puterea deplina in Cuba anului 1959, liderul revolutionar cubanez Fidel Castro a avut ca obiectiv principal, si logic pana la un punct, stabilirea unei aliante trainice intre tara sa si Uniunea Sovietica. Sub regimul sau, Cuba s-a dezvoltat ca o tara dependenta ombilical de URSS datorita ajutorului militar si economic oferit de aceasta. Guvernul lui Castro era initial neutru competitiei multiple dintre cele doua superputeri.
 
URSS-ul initial nu era interesata de Cuba, iar Fidel Castro chiar vizitase Statele Unite in decursul anului 1959. Dar cand reformele socialiste implementate de Castro au amenintat intersele americanilor proprietari de pamanturi din Cuba, brusc Castro a devenit un personaj indezirabil in toate cercurile de putere din Washington. Ostilitatea relatiilor cubaneze-americane a oferit o ocazie mult asteptata de Uniunea Sovietica care dorea instalarea unui avanpost militar in coasta americanilor. SUA a decis atunci sa inceteze in anul 1961 orice relatie diplomatica cu Cuba.
 
 In acelasi timp sovieticii erau in plin Razboi Rece (1945-1991) cu americanii si aliatii lor occidentali, perioada presarata pe atunci cu numeroase confruntari politice si economice. Cele doua blocuri au intrat in probabil cea mai tensionata faza a relatiei lor imediat dupa ce pilotul unui avion de spionaj de tip U-2 care zbura la mare altitudine deasupra Cubei pe data de 14 octombrie 1962 a fotografiat asamblarea mai multor rachete sovietice cu raza medie de actiune de tip SS-4 care erau asamblate pentru o ulterioara instalare.
Doua zile mai tarziu, presedintele Kennedy a fost informat oficial despre situatie, fapt care l-a facut sa convoace de urgenta un grup de strategi si consilieri, grup care avea sa fie cunoscut ulterior sub numele de Comitetul Executiv sau pe scurt, ExCom. In cadrul acestui for suprem activau cei mai importanti oameni din SUA, precum Secretarul de Stat Dean Rusk, Secretarul Apararii Robert McNamara, directorul CIA, John McCone si multi altii. Timp de aproape doua saptamani, presedintele Kennedy si echipa sa urmau sa se lupte cu criza diplomatica deja instalata intre cele doua superputeri, la fel cum in Kremlin, Nikita Hrusciov convocase un for asemanator.

Sursa: descopera.ro 

 
Adauga un comentariu