News Flash:

Monument istoric batjocorit

9 Martie 2007
2558 Vizualizari | 1 Comentarii
Monument istoric batjocorit
• Centrul medical care se construieste langa Biserica Vulpe nu respecta legea privind protejarea monumentelor istorice • Legislatia prevede ca nu se poate construi la mai putin de 100 de metri de la limita exterioara a terenurilor aferente unor astfel de constructii • Noul centru medical este situat la circa zece metri de altarul lacasului de cult • Comisia Monumentelor Istorice afirma ca nu si-a dat avizul in acest caz


Langa Biserica Vulpe de pe strada Sararie se construieste un nou centru medical. Pana acum nu ar fi nici o problema, doar ca noua constructie este situata la circa zece metri de altarul acestei biserici. Sectiunea a III-a din Legea nr. 5 din 6 martie 2000 publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 152 din 12 aprilie 2000 vizeaza planul de amenajare a teritoriului national, adica exact partea care stabileste zonele protejate. O alta lege, cea care modifica Ordonanta de Guvern din 23 iunie 2006 care face trimitere la aceleasi prevederi stabileste zone de protectie a monumentelor istorice de 100 metri in municipii si orase, de 200 metri in comune si de 500 metri in afara localitatilor. Articolul 10 prevede ca distantele sunt masurate de la limita exterioara a terenurilor aferente monumentelor istorice. Conform fotografiei se poate observa ca centrul medical nu respecta conditiile prevazute de catre lege.
Conform avizului de constructie, obtinut pe data de 13 noiembrie 2006, beneficiarul este Solomon Fitterman. Contactat telefonic, acesta a declarat ca este la punct cu toate actele. "Credeti ca as fi primit autorizatia de constructie daca nu aveam toate avizele? Tot ce vreau este sa construiesc un centru medical", a declarat Solomon Fitterman.

Reprezentantii primariei afirma ca Solomon Fitterman are toate avizele. "Probabil a fost o scapare a Comisiei Monumentelor Istorice. Daca nu a fost o scapare a sefului, probabil e vina adjunctului. Sa caute in arhiva. Noi stim ca au primit. Am discutat cu persoana care a dat aceasta autorizatie. Momentan se afla in concediu medical. Ea afirma ca avea toate actele", a declarat Constantin Tundrea, seful Serviciului Autorizatii Constructii din cadrul primariei.Avizul care lipseste

Unul dintre avizele prevazute de lege pentru a obtine autorizatia de constructie este cel de la Comisia Monumentelor Istorice din cadrul Directiei de Cultura, Culte si Patrimoniu Iasi. Beneficiarul si reprezentantii primariei declara ca acesta exista, seful Comisiei are insa alte parere. "Cunosc situatia de acolo. Biserica Vulpe se afla pe lista monumentelor istorice care sunt protejate, ba mai mult se afla in arealul istoric al Iasului, care are un statut asemanator de prezervare. Tot ce pot sa spun este ca in acest caz nu s-a cerut avizul nostru", a declarat Virgil Babii, directorul adjunct al Comisiei.
Cunoscut de catre ieseni sub numele de Biserica Vulpe, acest lacas de cult a fost ridicat in anul 1760 pe locul unei alte biserici construite in 1632, de catre breasla blanarilor. Actualmente, biserica are doua hramuri: Adormirea Maicii Domnului si Sfantul Antonie cel Mare. Conform unui hrisov din timpul lui Petru Movila (1596-1647), biserica veche de lemn a fost zidita cu ajutorul breslei amintite mai sus. Acesta a ars la 1832, din cauza unui incendiu puternic, si a fost refacuta de catre Teodor Burada. Dupa o perioada de 10 ani a ars din nou si a fost restaurata de catre un vornic pe nume Antonie Cobalcescu, iar dupa ce a fost restaurata si sfintita, a fost pus cel de-al doilea hram, de la numele ctitorului.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

mircea  | #8721
pt. o magazie iti cere aviz si de la NASA.normal cineva de la primarie a pus ceva in buzunar,si sunt destui amatori acolo !
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1282 (s) | 24 queries | Mysql time :0.013638 (s)