Eveniment-Social

Monumente istorice, abandonate de autoritatile iesene

Publicat: 20 aug. 2013
1

@ Lipsa banilor si a implicarii autoritatilor judetene a facut ca mai multe imobile clasificate drept monumente istorice sa fie lasate de izbeliste @ Consiliul Judetean Iasi detine mai multe cladiri de acest gen, insa foarte putine beneficiaza de finantare pentru reabilitare

Mai multe imobile clasificate drept monumente istorice au fost lasate in paragina de actualii proprietari. Este vorba de o serie de cladiri aflate in patrimoniul Consiliului Judetean Iasi si pentru care nu s-au mai alocat de ani de zile fonduri pentru reabilitare. Toate aceste cladiri sunt de interes public, ele fiind trecute ca si case memoriale. Printre altele, este vorba de: Casa Nicolae Gane, Muzeul Dosoftei, Bojdeuca Ion Creanga, Casele familiei Negruzzi, Muzeul Alecsandri, Casa Pogor, Casa Mihai Codreanu, Casa Topirceanu sau Muzeul Otilia Cazimir. Dintre toate, doar sediul Chesturii, aflat pe strada Vasile Alecsandri, beneficiaza de reparatii capitale. Si asta doar pentru ca acolo se vor muta o parte din serviciile institutiei.

Culmea, o parte din aceste imobile au beneficiat in prima faza de proiecte aprobate pentru finantare, dar care ulterior au fost uitate. De exemplu, Casa in care a locuit George Topirceanu, incadrata in lista monumentelor istorice si ridicata in secolul al XIX-lea, a beneficiat de aviz favorabil din partea Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice privind restaurarea. Imobilul a ramas insa fara finantare si asta pentru ca suma a fost considerata ca fiind prea mare.

In judetul Iasi sunt 23 de monumente cu caracter arheologic clasificate in grupa A, cea mai importanta grupa privind protejarea monumentelor istorice. Toate acestea au valoare nationala. Pe langa cele 23 de monumente, mai sunt incluse si alte 101 de monumente de arhitectura, incluse in aceeasi categorie de importanta nationala. In judet au mai fost clasificate alte 805 de monumente arheologice de grupa B, dar si alte 602 monumente de arhitectura din aceeasi categorie, precum si 53 de for public si alte 46 de imobile memoriale. Toate acestea sunt de interes local si beneficiaza extrem de putin de fonduri de la nivel central.

Comentarii
  • aha! Musiu Lungu s-a trezit. In loc sa cheltuie niste bani aiurea pe festivaluri de traducere mai bine ar repara muzeele Iasiului, ca or sa-l blesteme generatiile care vin!

  • Asa-i! E la mijloc nesimtirea lui D. Lungu , care in loc sa repare muzeele scriitorilor pe care le administreaza ca manager, face fetival cu traducatori de 400.000 de Euro.
    Poate-i trage Eminescu sau Pogor una dupa ceafa

Adauga un comentariu