Info Turism

Monumente vechi din Istanbul

Publicat: 31 ian. 2012

Impunatoarea si splendida Hagia Sofia (Sfanta Sofia): initial bazilica crestina (din secolul al VI-lea cand a fost inceputa constructia), a fost transformata in moschee dupa cucerirrea Constantinopolului de catre turci (1453), iar din 1935 este muzeu, astfel incat frumusetea sa arhitectonica, proportiile grandioase si minunatele ei mozaicuri pot fi admirate de toata lumea.

Palatul Topkapi: sediul puterii sultanilor otomani e un exemplu de arhitectura luxurianta, stil oriental, cu curti interioare si sali bogat impodobite, cu obiecte de tezaur magnific lucrate, covoare, portelanuri, tot felul de obiecte de arta pretioase… splendoare musulmana, ce mai! Bonus: o priveliste superba asupra Bosforului.

Moscheea Albastra: un edificiu cu arhitectura impresionanta, aratand ca un deal cladit din cupole de marimi diferite si inconjurat de sase minarete inalte si subtiri, Moscheea Albastra isi pastreaza inca functia de lacas de cult.

Biserica Mantuitorului e o bijuterie arhitectonica veche de 1000 de ani, impodobita cu fresce si mozaicuri, recent scoase la iveala de sub stratul de ipsos ce le-a acoperit timp de cinci secole, dupa ce biserica a fost prefacuta in moschee.

Cisternele lui Justinian: daca iti plac subteranele si atmosfera de mister, atunci e musai sa vezi acesta constructie. O padure de coloane, cu baza scufundata in apa, printre care inoata pesti, ca intr-un basm oriental… Mergi pe o „poteca” de lemn suspendata, privind luminile care danseaza pe luciul apei si reflexia paienjenisului de arcuri al tavanului. Edificiul are 1.500 de ani vechime; a fost construit in vremea imparatului Justinian, pentru a asigura aprovizionarea cu apa a orasului.loading...

Adauga un comentariu