Eveniment-Social

Monumentele istorice din Iasi, date uitarii

Publicat: 04 nov. 2011
1

@ Primaria Iasi a alocat doar 40.000 lei in acest an pentru intretinerea unor monumente istorice din oras @ Desi mai toate monumentele se afla intr-o stare avansata de degradare, municipalitatea nu a inclus vreo suma de bani pentru reabilitarea lor

Zecile de monumente istorice din municipiul Iasi au fost lasate in paragina. Desi ar trebui ca ele sa fie reabilitate pentru a se evita un dezastru si mai mare, municipalitatea ieseana se plange ca nu dispune de fondurile necesare pentru obiectivele in cauza. Mai mult, in decursul ultimilor ani, Primaria Iasi nu a facut decat lucrari de intretinere a monumentelor istorice si de patrimoniu, fara a reusi sa reabiliteze nici macar o simpla statuie. Astfel, monumente precum Crucea lui Ferentz, Grupul Statuar al Voievozilor sau busturile unor personalitati istorice au fost lasate sa se deterioreze.

Municipalitatea a alocat in cursul acestui an doar 40.000 lei pentru lucrarile de intretinere a unor monumente. Practic, primaria nu a reusit decat sa le carpeasca, in ciuda faptului ca mare parte dintre ele au nevoie urgenta de reparatii capitale. Cel mai elecvent exemplu este Crucea lui Ferentz, monument vechi de mai bine de 300 ani. Constructia ce marcheaza locul unde au fost ingropati sute de soldati austrieci sta sa cada si nimeni nu pare interesat sa-l reabiliteze. Desi, la un moment dat, primaria a luat in calcul montarea unui gard protector in jurul Crucii, nu s-a mai facut nimic. In urma cu cateva luni, unul din bratele crucii a fost smuls, iar bucatile cazute au fost luate si incuiate intr-un depozit. „In bugetul de investitii majore pe anul in curs nu s-au prevazut sume pentru monumentele din oras. Este un an de criza si nu ne putem permite sa intervenim in forta la monumente. Pana acum s-au facut doar lucrari de intretinere, suma totala alocata fiind de peste 40.000 lei”, a precizat Sebastian Buraga, purtatorul de cuvant al Primariei Iasi.





Comentarii
  • dle ziarist de cand nu ati mai trecut pe langa monumentul din fata Palatului Culturii? Soclul este intr-un grad avansat de degradare.se va restaura in cadrul actiunii de ersataurare a Palatului?

Adauga un comentariu