Destinatii turistice

Monumentul de la Podul Inalt

Publicat: 18 sept. 2011
9

Situat la aproximativ 12 km sud de Vaslui, in localitatea Bacauani, pe drumul ce leaga Vasluiul de Barlad, Monumentul de la Podul Inalt a fost ridicat la locul desfasurarii bataliei si il prezinta pe Stefan cel Mare calare.

Dezvelita in anul 1975, statuia este amplasata pe un soclu inalt de 8 metri, imbracat in marmura, la capatul unui lung sir de trepte. Opera este din bronz si a fost realizata de sculptorul Mircea Stefanescu, avand inaltimea de 6,90 metri si o greutate de 19 tone. 

Statuia ecvestra de la Podul Inalt este locul in care, an de an, este evocat spiritul Marelui Stefan, spirit la picioarele caruia se inchina si astazi contemporanii nostri. De unii vazut ca loc de pelerinaj pentru incarcatura emotionala deosebita pe care o produce, inainte de anul 1989, la statuia lui Stefan cel Mare de la Podul Inalt se organizau numeroase excursii si tot aici, ani de zile, scolarii cei mai buni la invatatura din judetul Vaslui erau trecuti in randul pionierilor.

Numele Podul Inalt devenit un simbol pentru Vaslui, este folosit in mod obisnuit pentru reprezentarile locale: Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Podul Inalt al judetului Vaslui, Cupa Podul Inalt la sah, strada Podul Inalt din Vaslui, etc. La celebrarea a 529 de ani de la desfasurarea bataliei de la Podul Inalt, la 10 Ianuarie 2004, la Vaslui s-a deschis oficial de catre o delegatie prezidentiala codusa de presedintele de atunci, Ion Iliescu, Anul Stefan cel Mare si Sfant cu prilejul implinirii la 2 iulie a 500 de ani de la moartea voievodului.

Adauga un comentariu