Actualitate

Monumentul distrus ieri la Iasi va fi refacut. Politia va intocmi dosar penal – UPDATE

Publicat: 23 iul. 2013
1
UPDATE 11:10 – Politia a intocmit dosar penal in cazul distrugerii monumentului din Piata Palatului Culturii. Inspectoratul de Politie Judetean (IPJ) Iasi a continuat cercetarile in cazul vandalizarii monumentului, rezultand ca cei care au distrus placa sunt doi minori, cu varste de 16 si 17 ani. Oamenii legii au intocmit dosar penal in baza legii 422/2001. Politistii nu pot afirma daca, in cazul celor doi minori, se va intocmi dosar penal pe numele lor. Cei doi sunt, insa, anchetati.

In cursul zilei de ieri, placa comemorativa de langa Palatul Culturii a fost ridicata de pe spatiul verde, unde a fost gasita distrusa, fiind dusa la sediul Directiei Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National Iasi. Astfel, dupa ce Directia a demarat o ancheta, monumentul urmeaza sa fie refacut. Totodata, in acest caz au fost convocate si autoritatile locale. In plus, reprezentantii Directiei au facut plangere penala fata de cei care au distrus monumentul, iar persoanele care au comis fapta vor fi cercetate, urmand a fi sanctionate.

De mentionat faptul ca aceasta placa este inscrisa in lista monumentelor, fiind realizata in anii ’70 pentru a aminti de Hotelul St. Petersburg, locul unde, la 1848, a avut loc un important eveniment istoric, ce a marcat istoria romanilor. Este vorba despre Revolutia de la 1848, cand romanii au cerut democratizarea guvernarii, drepturi si libertati cetatenesti, abolirea privilegiilor, rezolvarea problemei taranesti, autonomia reala, unire si independenta.

In Moldova, miscarea revolutionara a fost denumita „Revolta Poetilor”, fiind concretizata prin semnarea unei petitii, ce a fost redactata in cadrul unei intalniri ce a avut loc la Hotelul Petersburg, cu stirea domnitorului Mihail Sturdza, in data de 27 martie.

Adauga un comentariu