Local

Monumentul Eroilor Revoluției va fi refăcut. Piața de lângă Palatul Culturii se va schimba în totalitate după o decizie luată de Primăria Iași. Primele schițe ale proiectului aprobate în cadrul ședinței de Consiliu Local – LIVE VIDEO

Publicat: 30 iun. 2020
Au apărut primele schițe ale unui proiect de 2.6 milioane lei privind Monumentul Eroilor Revoluției de lângă piața de la Palatul Culturii, reabilitarea fiind făcută de Primăria Ia
Monumentul Eroilor Revoluției, amplasat în Piața de lângă Palatul Culturii, va fi refăcut de Primăria Iași

Una din cele mai emblematice structuri din Iași, Monumentul Eroilor Revoluției, va intra în reabilitare totală. Piața de lângă Palatul Culturii va suferi o serie de modificări majore, decizia fiind luată de Primăria Iași

Monumentul Eroilor Revoluției din centrul municipiului Iași va intra în reabilitare totală. Astfel, piața de lângă Palatul Culturii va suferi o serie de modificări majore, decizia fiind luată de Primăria Iași. Proiectul va intra astăzi în ședința de Consiliu Local pentru a putea fi aprobat. Costurile totale ale proiectului se ridică la 2,6 milioane lei (541 mii euro), iar durata lucrărilor ar fi de 12 luni. Obiectivul derulat de Primăria Iași va fi scos la licitație pentru a putea fi demarat. Proiectul analizat de Consiliul Local Iași va putea fi urcat apoi pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice pentru ca lucrarea să înceapă cât mai repede.

Monumentul Eroilor Revoluției de lângă Palatul Culturii va fi reabilitat pentru jumătate de milion de euro

Municipalitatea ieșeană a întocmit deja primele schițe pentru a reface Monumentul Eroilor Revoluției . Structura aflată lângă Palatul Culturii va suferi și alte modificări, conform proiectului demarat de Primăria Iași.

„Monumentul Eroilor Revoluției este situat în intravilanul municipiului Iași, în zona centrală, pe strada Anastasie Panu, nr.28. Amplasamentul este în fața Bisericii «Sf. Nicolae Domnesc» și face parte din Piața Palatului Culturii. În prezent, pe amplasament există o platformă amenajată, realizată din beton armat în mijlocul căreia este amplasată crucea de marmură albă a monumentului. Platforma este realizată sub formă dreptunghiulară cu trepte de acces și jardiniere pe colțuri. Suprafața pe care este amplasat monumentul este de circa 450 mp. Dimensiunile în plan sunt 22 m lungine și 12,75 m lățime. Ansamblul monumentului actual necesită lucrări de întreținere și reabilitare a finisajelor, trebuie reabilitat și integrat în contextul reabilitării generale a pieței din fața Palatului Culturii”, se arată în proiectul de hotărâre.

Primăria Iași a schițat noua arhitectură de la Monumentul Eroilor Revoluției

Proiectul demarat de autoritatea locală ce va fi discutat astăzi în Consiliul Local aduce o serie de schimbări. Monumentul Eroilor Revoluției va fi modernizat în totalitate, noile schițe fiind trasate de conducerea Primăriei Iași.

„Se propune reabilitarea ansamblului existent, modificarea și extinderea platformei rectangulare într-o platformă rotundă de 12 metri care să permită intregrarea elementelor sculpturale din bronz. Se vor realiza fundații pentru noile elemente sculpturale din bronz. Se vor realiza noi căi de acces cu trepte și rampe. Finisajele actuale și jardinierele zidite vor fi desfăcute și înlocuite cu finisaje moderne de bună calitate, durabile în timp. Noile pardoseli vor fi realizate din granit antiderapant. Plăcile verticale vor fi realizate cu piatră naturală”, se mai arată în proiectul de hotărâre.

Iluminat arhitectural în Piața Palatului, proiect dedicat eroilor revoluției

Proiectul de hotărâre pentru Monumentul Eroilor Revoluției cuprinde și iluminat arhitectural. Monumentul din Piața Palatului a fost ridicat în memoria eroilor Revoluției din 1989. Noile elemente sculpturale din bronz vor fi realizate în memoria eroilor martiri ai evenimentelor din decembrie 1989.

„Se propune realizarea unui iluminat arhitectural, prin dispunerea unor corpuri de iluminat în pardoseală care să ambienteze ansamblul monumentului seara și noaptea. Iluminatul arhitectural se va realiza cu lămpi LED branșate la rețeaua publică de iluminat stradal. Crucea de marmură existentă va fi păstrată pe poziția actuală, va fi conservată și restaurată, soclul acesteia urmând să fie finisat cu noile materiale de finisaj propuse. Aleile de acces vor trebui modificate și adaptate la noua situație”, se mai arată în proiectul de hotărâre inițiat de municipalitatea ieșeană. Pe această platformă centrală este amplasată crucea de marmură. Perimetral vor fi amplasate 19 elemente sculpturale din bronz. A douăzecea piesă din bronz este o placă comemorativă”, se mai arată în proiectul de hotărâre al Primăriei Iași.

Comentarii
  • Faceti o parcare subterana in fata Palatului, deja Parcarile Palas sunt pline, zero Parcari Subterane in Mandatul lui Mihai Chirica, de ce sa il mai voteze iesenii? pentru un steag si niste rulouri cu iarba?

Adauga un comentariu