Stiri Turism

Monumentul lui Avram Iancu din Huedin a fost reabilitat ca un pod: cu armatura si beton

Publicat: 19 nov. 2018
9

Monumentul lui Avram Iancu din Huedin a intrat in reabilitare, dar in loc sa il readuca la forma initiala, cei care se ocupa de lucrare au folosit o metoda buna pentru consolidarea podurilor de pe sosele.

Lucratorii nu au tinut cont de avizul obtinut de la Directia de Cultura, asa ca au imbracat soclul, realizat initial din piatra de granit, in armatura metalica pe care apoi au betonat-o.

Statuia este opera lui Romulus Ladea, unul dintre marii sculptori ai Romaniei si ucenic al lui Constantin Brancusi.

Reporter: “Dumneavoastra considerati ca asa, in forma aceasta, nu deteriorati cu nimic viziunea artistului?” 

Restaurator: “Nu pot sa spun ca nu deteriorez, este vorba despre soclu, statuia va fi curatata chimic conform avizului.”

Monumentul care-l infatiseaza pe Avram Iancu a fost realizat in urma cu 50 de ani, iar acum se afla in proces de restaurare. Insa cei care s-au angajat sa reconditioneze statuia NU au tinut seama de proiectul eliberat de Primarie si avizat de Directia Judeteana de Cultura Cluj, asa ca au acoperit soclul monumentului cu armatura metalica si un strat de beton.

Mircea Morosan, primar: “Cei de la monumente le-au dat un aviz pentru inlocuirea elementelor de piatra afectate cu acelasi tip de roca. Se pare ca dansii nu au respectat avizul de la monumente.”

De cealalta parte, initiatorii lucrarii sustin ca solutia gasita de ei este una buna, arata stirileprotv.ro.

Cristian Cosma, proiectant: “Datorita fenomenului de inghet – dezghet, apa de sub placuta statuii s-a infiltrat in statuie si are loc o degradare foarte mare a soclului. Pietrele exista posibilitatea sa cada.”

In cele din urma, Directia Judeteana de Cultura Cluj s-a autosesizat si a dispus readucerea edificiului la starea initiala.

Victor Coblesan, Directia Judeteana pentru Cultura Cluj: “Starea in care se afla soclul nu este foarte buna, fiind lasat fara intretinere 50 de ani, in ploaie, partea de deasupra s-a distrus. Situatia a fost o solutie inginereasca de consolidare, care era foarte solida, teapana, dar care nu are nicio legatura estetica cu ceea ce avea statuia sau piata din Huedin.”

Romulus Ladea, cel care a sculptat monumentul, se numara printre discipolii lui Constantin Brancusi si a realizat, de-a lungul vietii, numeroase lucrari ce infrumuseteaza orasele tarii.

Adauga un comentariu