Economic Local

Moody’s: Ratingul Romaniei depinde de prioritatile noii puteri

Publicat: 11 dec. 2012

Rezultatele din urmatoarele luni ale viitorului guvern vor servi drept indicii privind prioritatile noii puteri si capacitatii sale de a le implementa, acestea fiind principalele chestiuni de urmarit din perspectiva calificativului de tara, potrivit agentiei de rating Moody’s, citat de Mediafax.

Totodata, angajamentul liderilor USL referitor la mentinerea politicilor prescrise in acordul cu FMI, UE si Banca Mondiala ar putea fi dificil de respectat din doua puncte de vedere, unul economic si celalalt politic, considera analistul Moody’s Atsi Sheth intr-o serie de remarci remise agentiei Mediafax.

„Primul dintre aceste obstacole este situatia de incetinire a cresterii economice, consolidarea fiscala fiind complicata de incetinirea veniturilor guvernului, in timp ce taierile de cheltuieli sunt dificil de administrat. Apoi, procesul politic din Romania poate fi de multe ori litigios, astfel ca chiar si cu majoritate parlamentara coalitia de guvernare s-ar putea confrunta cu opozitie in implementarea planurilor sale”, noteaza Sheth.

In acelasi timp, cursul de schimb valutar va fi influentat in urmatoarea perioada de o serie de factori interni si externi, de natura economica si politica.

„Cursul de schimb va fi determinat pe termen scurt de gradul in care procesul politic post-alegeri va ameliora incertitudinea de pe scena politica, de performanta economiei si comertului, si de evolutiile la nivel mondial, in special in zona euro”, considera analistul Moody’s.

Astfel, leul ar gasi sprijin intr-un mediu politic „mai sigur”, in stabilizarea perspectivei de crestere economica si restrangerea deficitului comercial, in timp ce aparitia unor trenduri politice sau economice negative ar accentua volatilitatea actuala a cursului, spune Sheth.

Moody’s atribuie Romaniei ratingul „Baa3”, cu perspectiva negativa.

USL a castigat 58,63%% din voturile pentru Camera Deputatilor si 60,1% la Senat, in urma alegerilor care au avut loc duminica.
 loading...

Adauga un comentariu