Economic Local

Moody’s: Romania va continua probabil sa respecte acordul cu FMI si UE

Publicat: 06 feb. 2012
Romania va continua probabil reformele fiscale si ajustarile structurale initiate de fostul guvern, iar in acest caz demisia cabinetului condus de Emil Boc nu va influenta ratingul de tara, a afirmat analistul Moody’s Atsi Seth.
Moody’s urmareste situatia politica din Romania de la inceperea protestelor, in urma cu trei saptamani, si a avertizat deja ca problemele politice, precum demisia guvernului, ar putea amplifica incertitudinile legate de strategiile economice intr-un an electoral, a declarat Seth pentru Mediafax.
Seth a notat in acest context ca numirea tehnocratului Catalin Predoiu (ca premier interimar n.r.) arata ca politicile guvernului vor respecta in continuare programul cu FMI si UE.
„Numirea tehnocratului Catalin Predoiu sugereaza ca politicile vor continua pe drumul reformei fiscale si a ajustarii structurale initiate de fostul guvern”, considera Seth.
Analistul a explicat ca scenariul de baza luat in calcul de Moody’s este ca politicile Romaniei vor respecta, in mare, programul cu Fondul Monetar International si Uniunea Europeana.
„Principala noastra preocupare este legata de politici si nu de o anumita compozitie a guvernului. In consecinta, vom monitoriza indeaproape politicile si aplicarea lor, in urmatoarele saptamani si luni”, a adaugat Seth.
Moody’s este singura dintre marile agentii de rating care a mentinut Romania in categoria tarilor cu rating recomandat pentru investitii pe toata perioada crizei financiare. În prezent, Romania are calificativ „Baa3”, ultimul din categoria recomandata investitorilor, cu perspectiva stabila.
Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat luni, pentru Reuters, ca Fondul se asteapta ca acordul cu Romania sa continue dupa demisia premierului Emil Boc.
Analistul Fitch Ratings Gergely Kiss a afirmat luni, pentru Mediafax, ca Romania va respecta, pana la alegerile parlamentare, programul convenit cu FMI si UE, inclusiv tintele fiscale pentru acest an.
Analistul Juraj Kotian, de la Erste Bank, considera la randul sau ca depunerea mandatului guvernului condus de Emil Boc nu este motiv de crestere a costurilor de finantare ale Romaniei, atat timp cat va exista continuitate in privinta cooperarii cu FMI si Comisia Europeana si a consolidarii fiscale.
Premierul Emil Boc a depus luni mandatul Guvernului la Presedintie si Parlament.
Presedintele Traian Basescu a luat act, luni, de demisia lui Boc din functia de premier si a semnat decretul de numire a lui Catalin Predoiu ca prim-ministru interimar, pana la formarea noului guvern.


loading...

Adauga un comentariu