National

Moraru(IPP): Exit-poll-urile nu au luat in calcul diaspora. CARE AR PUTEA FI PROCENTELE REALE

Publicat: 02 nov. 2014

Directorul Institutului pentru Politici Publice (IPP), Adrian Moraru, spune, intr-o declaratie acordata AGERPRES, ca rezultatele prezentate de exit-poll-uri erau previzibile si remarca ”revirimentul zonei urbane”.

Totodata, el afirma ca exitpoll-urile nu au luat in calcul diaspora si sustine ca un rezultat Ponta — 37% — Iohannis — 32 sau 33% este previzibil.

”Este usor surprinzator in sens placut revirimentul cumva al zonei urbane si este clar o crestere a prezentei mediului urban coroborata cu o cadere, se pare — dar trebuie sa asteptam pana la sfarsitul zilei — de 3, 4 daca nu 5 procente a ruralului fata de 2009. Urbanul a iesit usor mai mult la vot decat in 2009 si ruralul a pierdut cateva procente semnificative. In Bucuresti au fost mult mai multi votanti decat in 2009. (…) In 2009 o parte de dreapta, in special din urbanul mare si din Bucuresti, nu a mers la vot pentru ca a incercat sa sanctioneze cumva ‘performanta generala’ a dreptei de la vremea respectiva si ea s-a transferat nu numai la locale, ci si cumva pe Traian Basescu, la vremea respectiva”, a declarat Moraru, potrivit agerpres.ro.

El a spus ca rezultatele erau previzibile, dar, in opinia sa, acestea pot suferi modificari indreptandu-se catre 37% Victor Ponta si 32 sau 33% Klaus Iohannis. In context, el a aratat ca sondajele nu au luat in calcul voturile din strainatate.

”Rezultatele erau previzibile, nu vad de ce sa ne surprinda. Sondajele, din ceea ce stiu si am vazut baze de date, cam astea erau. Ce se prezenta in presa era usor umflat si am vazut si azi la o serie de exit-poll-uri care incearca sa-l prezinte pe Victor Ponta mai degraba dintr-un sentiment psihologic cu 4 in fata. Stiind foarte bine si cat de ‘exacte’ au fost exit-poll-urile, dar si bazele de date care au fost si in timpul zilei de astazi, eu cred ca ne indreptam catre un 37 — 32, 33% mai ales ca aceste exit-poll-uri sunt la ora 19,30. Ruralul s-a inchis, ca sa spun asa, zona PSD nu mai acumuleaza foarte mult. In orele astea mai sunt voturi in zona urbana si nu face decat sa stranga ecartul dintre cei doi, pe de o parte, iar pe de alta parte toate acestea exit-poll-uri nu au luat in calcul diaspora”, a mai spus directorul IPP.

Potrivit acestuia, rezultatul este chiar mai strans decat se vede in momentul de fata.

„Este ceea ce probabil ne asteptam, un razboi pe viata si pe moarte intre cei doi candidati. Se joaca pana in ultima secunda si pentru ultimul vot. Eu nu cred ca se poate spune fie ca Victor Ponta sau Iohannis sunt castigatori in momentul de fata. Pur si simplu ramane sa vedem ce se intampla”, a mai spus directorul IPP.

Referindu-se la rezultatele obtinute de Monica Macovei, Elena Udrea si Calin Popescu Tariceanu, Moraru a spus ca au fost candidaturi de ambitie si ca au incercat sa potenteze lansarea sau consolidarea unor proiecte politice de partid.loading...

Comentarii
  • Mai trebuie facut ceva: TREZIREA RURALULUI DIN INTREAGA TARA!!! Asta se poate face NUMAI de catre cei, aproape DOUA MILIOANE DE ROMANI, care au fost UMILITI ieri in intreaga Europa si care NU AU FOST LASATI SA VOTEZE. Acestia ar trebui sa puna mana pe telefon si sa conditioneze trimiterea banilor pentru porcul de Craciun in tara catre rudele lor de PARTICIPAREA LA VOT si, important DE DIRECTIA IN CARE MERGE VOTUL. Asa cum puslamalele astea neocomuniste fac dand pomenile electorale. La urma urmei, PIB-ul Romaniei este in proportie de 80% creat din banii munciti afara de cei batjocoriti ieri, si nu de la „guvernantii” din tara!

Adauga un comentariu