Sanatate

Morcov negru: Care sunt beneficiile și cum se gătește

Publicat: 07 apr. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Morcov negru Care sunt beneficiile și cum se gătește
Morcovul negru are o valoare nutrițională mult mai bogată decât au morcovii obișnuiți

Morcovul negru, cunsocut și sub numele de Scorzonera, a fost cultivat în estul Mediteranei încă din secolul al XVI-lea pentru scopuri medicinale și culinare. Marea Mediterană.

Morcovul negru este o rudă apropiată cu morcovul pe care îl știm toți și care este crescut mai ales în Turcia, Pakistan și Egipt.

Morcovul negru are o valoare nutrițională mult mai bogată decât au morcovii obișnuiți, conținând multe vitamine din grupa B și C, macro și microelemente necesare organismului, substanțe cum ar fi insulina, asparagina, calciu, fier, acid ascorbic, acid nicotinic, substanțe pectice, mangan, potasiu, zinc, fosfor și cupru.

Conținutul caloric al legumelor la 100 g este de doar 17 kcal.

Beneficiile consumului de morcov negru

Dincolo de scopurile culinare, Scorzonera reduce presiunea, îmbunătățește vederea datorită conținutulu ibogat de luteină, contribuie la îmbunătățirea proceselor metabolice, stimulează imunitatea, are proprietăți antiinflamatorii și anti-tuse și este un antioxidant eficient.

Scorzonera curăță corpul de toxine și poate fi consumat și pentru creșterea potenței. De asemenea, se recomandă includerea morcovilor negri în dieta persoanelor care suferă de dependența de alcool.

Mai mult, în trecut, din morcovii negri se făcea un antidot la mușcăturile de viperă.

Morcovii negri nu sunt indicați în cazul persoanelor care au gastrită sau ulcer gastric, iar în cazul femeilor însărcinate poate dăuna dezvoltării fătului.

Tulpinile de Scorzonera sunt de culoare închisă, de până la 70 cm înălțime, cu frunzele ovale. Inflorescențele apar în luna mai, au o nuanță galben strălucitoare și au un miros plăcut de vanilie. Rădăcina cilindrică este în interiorul ei albă.

Lungimea rădăcinii este de obicei de aproximativ 15 cm, lățime – 5 cm, greutate – până la 150-200 grame. Acestea apar în primul an după plantare, tolerează cu ușurință lipsa de umiditate și este rezistent la îngheț. Scorzonera poate rezista și la temperaturi de până la -30 ° C.

Cum se gătește morcovul negru

Gustul morcovului negru este foarte apropiat de cel al morocovului obișnut, doar că este o idee mai dulce.

Morcovul negru este un produs foarte gustos, fiind folosit în prepararea mai multor feluri de mâncare.

Scorzonera poate fi mănâncat proaspăt, gustul său fiind ușor amărui. Pentru a elimina amărăciunea, este mai bine să-l înmuiați într-o apă sărată.

Cel mai des folosit morcovul negru este în supe, salate dar și în alte mâncăruri principale. Scorsonera se folosește la mâncăruri de carne și ciuperci.

Salatele în combinație cu scorzonera, varză, sfeclă roșie și morcovi obișnuiți pot fi foarte gustoase. În aceste salate se poate adăuga suc de lămâie, sos de soia, maioneză sau smântână.

Extractul de morcov negru este foarte popular printre cofetari, acesta fiind folosit la marmeladă sau jeleu, dând o nuanță violet, fără a utiliza culori artificiale.

Morcovii negri caramelizați pot fi folosiți ca o garnitură, înlocuind cu success cartofii sau alte legume. Marele avantaj al morcovilor negri este că în ciuda tratamentului termic nu își pierd proprietățile utile.

Morcovii pot fi, de asemenea, consumați în stare brută, după ce se curăță și se clătesc cu atenție. Morcovul negru este, de asemenea, transformat într-o băutură care are gust de cafea.

Sucurile de Scorzonera sunt foarte bune pentru sănătate, fiind folosite ca remedii naturiste pentru o gamă variată de boli. În obținerea acestor sucuri se poate adăuga și măr pentru un gust deosebit.

Adauga un comentariu