Scena artistica din Romania

„Morometii” lui Marin Preda, in atentia britanicilor

Publicat: 02 iun. 2015
3

O serie de evenimente dedicate uneia dintre cartile esentiale ale literaturii romane – „Morometii” -, la 60 de ani de la publicarea ei, vor fi organizate, intre 10 iunie si 9 iulie, in capitala Marii Britanii, de Institutul Cultural Roman de la Londra.

Potrivit unui comunicat al ICR Londra, transmis marti AGERPRES, sub titlul „The Morometes 60: The Jubilee of a Masterpiece”/ „Morometii 60: Jubileul unei capodopere”, programul celebreaza o carte mare a literaturii romane cu ajutorul unui concept de promovare folosit in premiera, care grupeaza evenimente din mai multe domenii: teatru, cinematografie, literatura si arte vizuale.

In cadrul proiectului, spectacolul „Pai… despre ce vorbim noi aici, domnule?” se va juca la Leicester Square Theatre din Soho-ul londonez. O productie a Teatrului ACT, dupa un text de Catalin Stefanescu, avand la baza romanul „Morometii”, in regia lui Alexandru Dabija, spectacolul ii are in distributie pe Marcel Iures si George Mihaita.

Vezi si Iata ce spectacole pot vedea copiii in aceasta saptamana, la Teatrul Luceafarul

De asemenea, seria „Marin Preda in film” se va derula la „Cinemateca romaneasca” de la ICR Londra, in timp ce Galeria Institutului va gazdui expozitia de fotografie „Marin Preda: O viata in imagini si carti”.

Vezi si Programul teatrelor din Bucuresti in perioada 1 iunie – 7 iunie

O seara dedicata spiritului morometian si deschiderilor sale istorice si identitare, ai carei protagonisti vor fi scriitorul si universitarul Caius Dobrescu si cunoscutul actor britanic Jack Klaff, care va citi fragmente din traducerea in limba engleza a celebrului roman, va intregi „jubileul Morometilor” la Institutul londonez.

Proiectul include publicarea in format digital a unei selectii de fragmente din editia in limba engleza a „Morometilor”, aparuta in anul 1957 la Editura pentru Limbi Straine in traducerea lui N. Misu, care va deveni accesibila pe website-ul ICR Londra.

„Morometii 60: Jubileul unei capodopere” este un program realizat de ICR Londra impreuna cu Teatrul ACT din Bucuresti, Centrul National al Cinematografiei si Muzeul Literaturii Romane.

Proiectul inaugureaza o serie de actiuni cu un format de promovare relativ inedit, cu ajutorul caruia ICR Londra urmareste sa readuca in atentia publicului, prin intermediul mai multor arte, opere clasice ale literaturii romane traduse in limba engleza de-a lungul ultimelor decenii.

Adauga un comentariu