Local

Mort la usa Reanimarii

Publicat: 29 aug. 2002
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:35319;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

•Doctorul Adela Manache a refuzat sa interneze un bolnav in stare precomatoasa •Adus de la Clinica de Neurologie, unde fusese deja internat, pacientul a fost trimis la Reanimare •Dupa jumatate de ora de asteptari, pacientul a fost dirijat catre Unitatea de Primire Urgente •Starea acestuia s-a agravat, astfel incat bolnavul a intrat in coma de gradele I-II •Dupa aproximativ doua ore, bolnavul a decedat

Dezvaluirile din cotidianul ZIUA de Iasi, care arata modul cum pacientii de la Spitalul de Neurochirurgie sunt lasati sa moara cu zile, au determinat mai multi fosti pacienti sau rude ale celor decedati aici sa ne contacteze la sediul redactiei, pentru a ne reclama dispretul cu care au fost tratati. „Este indamisibil ca un medic sa refuze ingrijirea unui bolnav, doar pe motiv ca nu are chef sa fie deranjat!”, au spus cei mai multi dintre ei.
In cazul de fata, un pacient aflat in stare precomatoasa a trebuit sa astepte jumatate de ora in fata usii de la Reanimare pentru ca medicul sa vina sa deschida, ca sa o inchida la loc. Cu bolnavul pe dinafara… Acesta a decedat dupa aproximativ doua ore. De garda era medicul Adela Manache, care asigura garda in Sectia de Anestezie si Terapie Intensiva din cadrul Spitalului de Neurochirurgie in ziua de 6 iunie a.c.
In dimineata zilei de 6 iunie, la ora 4.50, bolnavul Ion Blaga, internat in Clinica a doua de Neurologie, a intrat in stare precomatoasa. Vazand starea grava a bolnavului, medicul neurolog de garda, Carmen Nicoleta Filip, l-a transferat in Sectia de Reanimare. Ca un facut, usile sectiei erau inchise, iar medicul de garda, Adela Manache, a deschis dupa jumatate de ora. In acest timp, starea pacientului s-a agravat foarte mult, medicul neurolog fiind nevoit sa stea cu bolnavul pe targa in holul de la intrarea in reanimare. Intr-un tarziu, dr. Adela Manache a deschis usa din reanimare, dar a refuzat internarea pacientului in sectie, dirijandu-l catre Unitatea de Primire Urgente (UPU).
Ion Blaga a ajuns in UPU in stare de coma I-II. In ciuda eforturilor depuse de medicul de garda din Unitatea de Primire Urgente, bolnavul a decedat la ora 6.30.
Consultand directori de spitale, aflam ca Unitatile de Primire Urgente din spitale asigura interventie doar pacientilor care vin din exterior. Cazurile grave de pacienti internati deja in clinicile din spitale se dirijeaza OBLIGATORIU in sectia de Anestezie si Terapie Intensiva. Cazul de mai sus confirma faptul ca aceasta regula nu este valabila si la Spitalul de Neurochirurgie.
Ovidiu NEMTANU

Adauga un comentariu