Actualitate

Mortul a furat banii statului. O institutie a sesizat jafurile incredibile descoperite in judet

Publicat: 10 feb. 2016
1

@ Contabila unei societati din subordinea municipalitatii iesene a luat bani din casierie pentru cheltuieli personale @ Intr-o comuna, alesii locali si-au aprobat singuri o hotarare care le dadea dreptul sa incaseze mai multe sume din fonduri publice

Si raportul sesizarilor penale aferente anului 2015, publicat de Camera de Conturi, este plin de situatii de-a dreptul revoltatoare, avand in vedere ca, in ciuda campaniei anticoruptie intensificate in ultimii ani, unii functionari nu-si baga mintile in cap si continua sa fraudeze banul public. In urma controalelor finalizate anul trecut de Camera de Conturi Iasi, la institutiile publice din judet au fost formulate mai multe sesizari penale.

Astfel, au fost formulate sesizari penale pentru abaterile descoperite la Primaria Pascani, Primaria Tibana si la SC Fotbal SA, societate comerciala aflata in subordinea municipalitatii. Un prejudiciu destul de mare, in suma totala de 403.577 lei, a fost constatat la Primaria Pascani, acolo unde s-a descoperit ca banii statului s-au cheltuit aiurea, prin incalcarea reglementarilor legale in vigoare. La aceasta primarie, abaterile constatate sunt legate de o serie de contracte de prestari servicii incheiate cu diferite societati comerciale.

De aceea, Camera de Conturi a formulat plangere penala pentru savarsirea infractiunilor de inselaciune, fals si neglijenta in serviciu. Una dintre cele mai grave abateri se refera la faptul ca persoane care detineau bani depusi in conturi bancare au beneficiat de ajutoare acordate de stat pentru incalzirea locuintei. Asta in conditiile in care, potrivit Legii, de aceste subventii trebuie sa beneficieze familiile foarte sarace, care nu-si pot plati intretinerea, cu atat mai putin sa mai economiseasca si bani pe care sa-i tina la banca. Camera de Conturi a constatat ca familiile care au beneficiat ilegal de ajutoare de incalzire aveau in conturile bancare peste 3.000 lei.

„Au fost acordate si platite în mod necuvenit ajutoare pentru încalzirea locuintei, în conditiile în care beneficiarii detineau la data efectuarii platii depozite bancare cu o valoare mai mare de 3.000 lei”, se arata in raportul Camerei de Conturi. De asemenea, s-a mai constatat ca o serie de firme au incasat bani de la primarie, desi nu prestasera serviciile pe care le contractasera. Este vorba despre firma care se ocupa se salubrizarea orasului, precum si de deszapezire.

„Au fost efectuate plati catre operatorul de servicii de salubrizare în municipiul Pascani, fara existenta documentelor justificative întocmite conform legii, care sa ateste exactitatea si realitatea sumelor datorate. Au fost efectuate plati reprezentând servicii de deszapezire si combatere a poleiului (transport zapada si împrastiat material antiderapant), fara a fi prestate aceste servicii”, se mai arata in raportul Camerei de Conturi.

Fotbalul a ajuns din nou la DNA

O alta plangere vizeaza SC Fotbal SA, societate aflata in subordinea municipalitatii. De aceasta data, plangerea nu vizeaza modul in care a fost finantata echipa de fotbal, ci faptul ca un angajat al firmei a delapidat o suma de bani. Deoarece infractiunea de delapidare a fost inclusa in categoria faptelor de coruptie, sesizarea penala a fost inaintata catre DNA. Vizata de aceasta sesizare ar fi fosta contabila a unitatii, Mihaela Chelaru, iar suma delapidata ar fi de 20.740 lei. Problema este ca, dupa finalizarea acestui control, fosta contabila a decedat si in aceste conditii, cel mai probabil, plangerea va fi clasata. De precizat ca, la SC Fotbal SA, actionar unic este Consiliul Local Iasi. Aceasta societate administreaza zeci de spatii comerciale aflate in patrimoniul Consiliului Local. Conform unor hotarari ale Consiliului Local, fondurile obtinute sunt utilizate pentru finantarea cluburilor sportive. Conducerea societatii nu a dat niciodata dovada de transparenta, atat cu privire la modul in care cheltuie banii, cat si la modalitatile prin care a inchiriat spatiile comerciale. Asta in conditiile in care, nu exista niciun dubiu ca aceasta societate cheltuie bani publici, avand in vedere ca incaseaza chiria pentru spatiile primariei, iar actionar este, dupa cum am mai spus, municipalitatea ieseana. Societatea este condusa de fostul prefect, Romeo Olteanu.

La Tibana nu vor sa-si bage mintile in cap

Nu ne-am fi asteptat ca si dupa condamnarea fostului primar al comunei Tibana, Danut Spita, trimis in judecata de DNA Iasi deoarece a incasat ilegal fonduri europene, sa fie constatate de Camera de Conturi ilegalitati similare savarsite de actuala conducere a administratiei locale. Astfel, pentru abaterile constatate in urma controlului efectuat la Primaria Tibana, Camera de Conturi Iasi a formulat plangere penala pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu, neglijenta in serviciu, conflict de interese, prejudiciul estimat fiind de 419.478 lei. Cele mai grave nereguli se refera la modul in care a fost concesionata pasunea comunala.

De precizat ca, Uniunea Europeana acorda subventii pentru intretinerea acestor suprafete de teren si, din acest motiv, multi profitori se inghesuie sa le concesioneze. La Tibana, plangerea penala pentru conflict de interese se refera la faptul ca, o parte din alesii locali care au decis modalitatea de concesionare a pasunii fac parte si din asociatia crescatorilor de animale care a preluat suprafata respectiva. Este vorba despre Asociatia Crescatorilor de Animale din comuna Tibana, care in anul 2013 a concesionat suprafata de 674,38 ha teren, angajandu-se sa plateasca o redeventa de 43 lei pentru un hectar. Ulterior, fara respectarea procedurilor legale, suprafata concesionata a fost diminuata cu 244,52 ha, fara sa se faca insa si dovada ca suprafata scazuta nu a fost utilizata de fapt in mod gratuit de catre aceasta Asociatie.

„O parte din consilierii locali care au formulat propuneri si au participat efectiv la luarea deciziei de stabilire a redeventei si de diminuare a suprafetelor de teren aferent contractului de concesionare detin functii de conducere si sunt membri ai entitatii care în fapt a solicitat si a încheiat contractul de concesiune nr. 3553/08.05.2013 pentru suprafata totala de 674,38 ha teren cu destinatie de pajiste comunala, respectiv Asociatia crescatorilor de animale din comuna Tibana”, a aratat Camera de Conturi Iasi.

Adauga un comentariu