Carte

„Mortul învingător”, de Adrian Păunescu. Previziunea şocantă a marelui scriitor

Publicat: 01 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Mortul învingător de Adrian Păunescu. Previziunea şocantă a marelui scriitor
În poezia să „Mortul învingător”, Adrian Păunescu vorbeşte despre un decedat care este votat de oameni. Deşi totul pare incredibil situaţia se potriveşte de minune cu ceea ce s-a întâmplat la Deveselu

În poezia sa „Mortul învingător”, Adrian Păunescu vorbeşte despre un decedat care este votat de oameni. Deşi totul pare incredibil situaţia se potriveşte de minune cu ceea ce s-a întâmplat la Deveselu. Cazul întâlnit acolo a fost discutat în întreaga ţară ba chiar şi în străinătate.

Vă reamintim că duminică, la alegerile locale, sătenii din localitatea olteană l-au votat ca primar pe Ion Aliman, care decedase cu două săptămâni înainte de vot.

Ce scor a obţinut Ion Aliman

Aliman, primarul care a murit de coronavirus, candida acum pentru al treilea mandat iar numele său nu a putut fi eliminat de pe buletinele de vot.

Acesta a obţinut 1.020 de voturi din cele 1.600 exprimate. „Cu el am votat. Cu cine? Cu ăsta mortu’. Dar dacă toată lumea l-a vrut în continuare?”, au explicat sătenii din Deveselu, care s-au dus la cimitr să sărbătorească. Cazul de la Deveselu a fost anticipată de celebrul poet Adrian Păunescu, care a decedat în 2010 în poezia „Mortul învingător”.

„Mortul învingător”, de Adrian Păunescu, o poezie extrem de actuală

În poezia „Mortul învingător”, Adrian Păunescu vorbește despre un decedat care este votat de oameni. “Ce ţară, ce morală, ce prăpăd/Un fapt de viaţă mai grozav ca toate/Un mort este votat majoritar/Şi-n clasament pe toţi cei vii îi bate/Aşa a fost şi este şi va fi/Conflictul de-ntuneric şi de groază/Un mort învinge pe cei vii la vot/Şi ei aproape cred că îi trişează/Şi, vai, absurde autorităţi/Se strâng buluc şi judecă drăceşte/Şi îl declară pe învinsul lui/Învingător, doar pentru că trăieşte”, sunt primere versuri ale poeziei.

„Şi mortului ce i-a învins pe vii/Nici nu au apucat să-i facă groapă/Şi-n primăria lui de-nvingător/E ordin că petrecerea să-nceapă/Şi proştii râd, în nebunia lor/Întărâtaţi de liniştea nocturnă/Şi unul zice: hai să-l îngropăm/La locul care-i place lui, în urnă/Ce ţară, ce morală, ce prăpăd/Politică de-a pururi surdo-mută/Învingătorul se întoarce-n sat/Dar voturile lor nu-i mai ajută/Probabil, e-o parabolă, aici/Chiar dacă nu o pomeneşte cartea/Trăim învinşi în fiecare zi/Iar, ca să biruim, plătim cu moartea.”, se încheie poezia lui Adrian Păunescu.

Ultimă poezie scrisă de Adrian Păunescu «De la un cardiac, cordial»”

Adrian Păunescu a scris în 31 octombrie 2010, de pe patul de spital, poezia „De la un cardiac, cordial”, un mesaj în care îndeamnă oamenii să-şi poarte de grijă, să-şi păzească „şi inima, şi gândul”. Redam mai jos poezia acestuia care este la fel de cutremuratoare ca si „Mortul învingător”.

„De-aicea, de pe patul de spital / Pe care mă găsesc de vreme lungă,
Consider ca e-un gest profund moral / Cuvântul meu la voi să mai ajungă.
Mă monitorizează paznici minimi / Din maxima profesorului grijă,
În jurul obositei mele inimi / Să nu mă mai ajungă nicio schijă.
Aud o ambulanţă revenind / Cu cine ştie ce bolnav aicea,
Alarma mi se pare un colind / Cu care se tratează cicatricea.
Purtaţi-vă de grijă, fraţii mei / Păziţi-vă şi inima, şi gândul,
De nu doriţi să vină anii grei / Spitalul de Urgenţă implorându-l.
Eu vă salut de-a dreptul cordial / De-a dreptul cardiac, precum se ştie,
Recunoscând că patul de spital / Nu-i o alarmă, ci o garanţie.
Vă văd pe toţi mai buni şi mai umani / Eu însumi sunt mai omenos în toate,
Dă-mi, Doamne, viaţa, încă nişte ani / Şi ţării mele minimă dreptate!„.

Adauga un comentariu