News Flash:

Mosier fabricat prin coruptie - FOTO, VEZI FACSIMILE

25 Noiembrie 2010
11577 Vizualizari | 12 Comentarii
Florin Stegariu
• Exploateaza de 20 ani gratis peste 1.000 hectare de teren, care, de fapt, apartin cetatenilor din comunele judetului • Oamenii sunt disperati • Au obtinut in ultimii zece ani hotarari judecatoresti prin care li se reconstituie dreptul de proprietate pentru suprafetele mostenite de la parinti si, totusi, terenul lor este stapanit de Florin Stegariu, patronul SC Agrocom Strunga SA • Tot abuziv, Stegariu exploateaza si luciile de apa din locul supranumit "Trei Iazuri", la marginea drumului european Iasi - Roman • "Nu stim ce sa mai facem. Am castigat procese peste procese. Si Primaria Strunga a castigat procesele cu Agrocom Strunga. Dar, cu toate acestea, nu putem sa luam terenul sa-l dam oamenilor. In primul rand, Stegariu este ajutat de functionari de la Agentia Domeniilor Statului", a declarat Costel Nastase, primarul comunei Butea • "Mosia" lui Stegariu se intinde si peste comunele Strunga, Mogosesti-Siret, Stolniceni-Prajescu, Halaucesti etc.

"Mosier" pe terenurile oamenilor. Nimeni nu-l atinge. Stapaneste, cultiva de 20 ani peste 1.000 hectare de teren care ar trebui sa fie in proprietatea oamenilor din cinci in comune ale judetului si, totusi, nimeni nu-l deranjeaza. Florin Stegariu, administratorul SC Agrocom Strunga SA, stapaneste si luciile de apa de la marginea drumului european Iasi - Roman, in locul supranumit "Trei Iazuri". Si aceste iazuri, in suprafata de 22 hectare, apartin oamenilor. Sute de locuitori din cele cinci comune au castigat in justitie retrocedarea terenului stapanit abuziv de Florin Stegariu. Cu toate acestea, nimeni nu-l poate "convinge" de terenul celor care au dreptul legal sa-l stapaneasca, adica oamenii simpli din aceste comune. Satenii stau cu hotararile judecatoresti in mana si se uita cum Florin Stegariu obtine profit din terenurile si iazurile pe care taranii din comunele Strunga, Mogosesti-Siret, Stolniceni-Prajescu, Halaucesti etc. le-au mostenit de la parinti.

Functionari, la mana lui Stegariu

De ce nu pot fi puse in aplicare hotararile judecatoresti? Deoarece, prin forta financiara pe care o are, Florin Stegariu a tras de partea sa mai multi functionari din institutiile statului, care nu se sinchisesc sa aplice legea de partea oamenilor. "In primul rand, Stegariu este ajutat de functionari de la Agentia Domeniilor Statului. Eu, personal, am inceput demersuri inca de prin anul 2000 sa iau acest teren de la Agrocom Strunga si sa-l retrocedez cetatenilor. Nu mai stiu cate procese am deschis si am castigat. De multe ori am scos bani din buzunar sa platesc avocati. Acum am hotarari judecatoresti si nu pot sa dau terenul oamenilor. Dar nu renunt. Nu ma las pana cand nu dau terenul inapoi oamenilor", a declarat primarul comunei Butea, Costel Nastase.
Zeci de cetateni din comunele vizate au obtinut hotarari judecatoresti prin care se dispune ca primariile, in speta comisiile locale de fond funciar, sa retrocedeze terenurile. Dar primariille sunt legate de maini in acest caz. "Am facut nenumarate adrese catre Agentia Domeniilor Statului sa ne predea terenul pentru a-l da cetatenilor. Si la noi in comuna Agrocom Strunga exploateaza terenul, pentru ca l-a concesionat de la Agentia Domeniilor Statului. Daca Agentia Domeniilor Statului ne-ar preda terenul sa-l retrocedam, am rezolva problemele de fond funciar din comuna", a spus Iosif Anton, primarul comunei Halaucesti.
Cetatenii din comuna Butea revendica in total circa 173 hectare, iar taranii din comuna Halaucesti cer sa li se retrocedeze circa 176 hectare. Si in celelalte comune sunt de retrocedat alte sute de hectare. "Noi avem o problema aici. Terenul revendicat de cetatenii din Mogosesti-Siret, lucrat de Agrocom Strunga, se afla pe teritoriile comunelor Stolniceni-Prajescu si Halaucesti. E ceva mai complicat. Dar se poate rezolva problema, daca exista cooperare intre institutii", a declarat Damian Butnariu, primarul comunei Mogosesti-Siret. Intreaga suprafata revendicata este exploatata de SC Agrocom Strunga SA.

Grofii de la Agentia Domeniilor Statului

Primariile nu-i pot pune in posesie pe cetateni pana cand, din punct de vedere procedural, terenurile nu sunt predate de Agentia Domeniilor Statului catre comisiile comunale de fond funciar. Dar sefii acestei institutii nu au nici un chef sa predea terenul spre a fi retrocedat. Mai mult decat atat, in momentul in care prefectul judetului Iasi, Dragomir Tomaseschi, a dispus efectuarea unor verificari in legatura cu aceasta problema, birocratii au gasit un artificiu pentru a pierde prin hartii urma terenurilor, fara insa ca Florin Stegariu sa piarda in vreun fel. Mai exact, la sfarsitul anului trecut terenul a fost transferat de la Agentia Domeniilor Statului la Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura (ANPA). Si cu toate ca s-a facut acest transfer birocratic, Stegariu continua sa exploateze terenurile. Mai mult decat atat, Agentia Domeniilor Statului a dat dovada de lipsa de transparenta si in relatia cu jurnalistii cotidianului BUNå ZIUA IASI. Sefii ADS nu au raspuns cererilor adresate de acestia, care vizau modul in care au fost concesionate de la ADS suprafetele de teren arabil sau luciile de apa de catre persoane fizice sau juridice, perioada contractului de concesiune, redeventa platita etc. In plus, ADS nu vrea sa spuna de ce terenurile nu sunt predate primariilor pentru a fi retrocedate. Dovada ca exista unele complicitati intre functionarii corupti si Florin Stegariu este faptul ca ADS a incheiat cu SC Agrocom Strunga SA contracte de concesiune pentru o perioada de 49 ani, desi se stia ca terenurile sunt revendicate. In mod normal, intr-o astfel de situatie, contractul de concesiune trebuia incheiat pe o perioada de un an si reinnoit, daca este nevoie in cazul in care terenul nu trebuie retrocedat. Dupa cum spune si denumirea institutiei, ADS administreaza terenurile statului, nu ale oamenilor. Acum, pentru ca si-a rezolvat problema cu functionarii, Florin Stegariu se prevaleaza de faptul ca a incheiat contract de concesiune pe o perioada de 49 ani cu ADS si spune ca cetatenii trebuie sa se adreseze justitiei. A afirmat acest lucru desi stia ca cetatenii s-au mai adresat justitiei. "Da, este o problema! Au fost 1.640 de hectare, dar au mai fost retrocedate. Nu stiu exact cat a ramas. Eu am contract de concesiune pe 49 de ani. Suprafetele respective vor fi retrocedate doar in baza hotararilor judecatoresti. Si pe iazuri am contract de concesiune pe 49 de ani. In ceea ce priveste iazurile, eu am facut investitii hidrotehnice care nu se retrocedeaza", a declarat Florin Stegariu.
"Investitiile hidrotehnice" la care se refera Florin Stegariu sunt niste diguri de pamant reamenajate. Asta pentru ca acestea au fost ridicate initial pe vremea fostelor CAP-uri.

Numai Prefectura s-a implicat

Numai Prefectura judetului Iasi incearca sa faca lumina in acest caz. Prefectul Dragomir Tomaseschi a cerut in mai multe randuri ca Agentia Domeniilor Statului sa predea terenul pentru a fi retrocedat. "Pamanturile trebuie sa ajunga la cetateni. Mai sunt si niste procese pe rol. Am cerut si ADS sa predea terenurile. Vom face tot posibilul ca oamenii sa fie pusi in posesie", a declarat prefectul Dragomir Tomaseschi. Vom reveni.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

Galerie Foto


trei iazuri retrocedarea terenului
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (12)

Se vede pe muia lui canceroasa !  | #132832
Ce-i cu puhavul asta ingrasat cu teghea mai ? E mosier cancerosul asta ? Ia luati legatura cu doctorul de famile a buhaiului... caci se pare ca pe langa ciroza... buhaiul are si un mic cancer... asa... ca sa-i ajunga pamantul si roadele lui ! Sper sa i le puna neamurile pe "chept" cand va crapa ! Vorbiti cu medicul lui de familie... si stati linistiti... Crapa maine-poimaine !
Marka  | #132854
ce comentariu macabru. lasati omul sa traiasca. problema cu terenurile oricum trebuie rezolvata dar nu prin moartea unui om. cancerul il poate avea oricare dintre noi. fereasca Dumnezeu
Pai tocmai asta'i problema !  | #132861
Pai tocmai asta este problema "marka" ! Ca nu avem parghiile necesare juridice... iar un gaunos canceros... care stie ca urmeaza a crapa curand... jecmaneste oamenii... isi bate joc de sistem... iar ceilalti sufera ! Si dupa inmormantarea fastuoasa a ghertzoiului imbuibat... poate vrei sa auzi si un "iarta-l doamne" ! Cancerosul dracului putred si gaunos ! Nu-i mai ajunge ! Dar ii va ajunge ! Ca nu poate lua cu el nimic !
yo  | #132871
RASCOALAAAA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!SA IESE TOTI IN STRADA CARE AU TERENURI SI SA OCUPE TERENURILE.....
yo  | #132872
UCIDETI SISTEMUL !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
fost angajat  | #132901
Asa fac toti.Verificati ce magarii face unul Bojescu din Bacau,care reprezinta sc AGROIND SERVICE HOLBOCA.Este un mare mahar cu fabrici prin Botosani,Bacau,cu hotel prin Sinaia.Nevasta lui a fost colonel de politie pe la economic.Toti sunt mana inmana cu ads-ul cu cei de la APIA de unde trag subventii,iar oamenilor care au terenuri nu le da mare lucru,sau le da cat le trece lor printre degete si produse mucegaite.Niste mafioti care sau imbogatit pe spatele taranilor care mor de foame,care traiesc la limita saraciei,iar acesti borfasi,fac averi colosale..Angajeaza personal si dupa o perioada ii da afara petru a pierde orice control si sa se justifice in fata taranilor ca nu ei sunt vinovati,ci fostii angajati.verificati com tutora si oameni di tomesti,tutora osoi.nu neglijati ads-ul
rebu  | #132907
D_L Subrefect calitatea dv de secretar a cjff are atributii de verificare a celor 500ha teren care sant a locuitorilor din jud Neamt satele Oniceni altele, dativa demisia si plecati ca incurcati treburile in materie de administratie Publica?
cip  | #132919
De-ar fi singurul caz. Verificati si la Tomesti Iasi. E o situatie similara. Dupa ce s-a falimentat cel mai mare combinat de porcine Comtom primarul a pus mana pe mare parte din pamanturile din imprejurimile combinatului. Acu s-a ajuns in situatia ca si in sudul Basarabiei: Rusii l-au luat dar acum e al Ucraieni. Il vreti cereti-l de la rusi. Si satenii or sa se lupte cu Comtom...
Macar un articol despre asta nu ar strica ca primarul se mandreste numai cu realizari printre care si demolarea celei mai vechi cladiri din sat (scoala), dupa care s-a improprietarit cu terenul de sub daramaturi...
Vasile  | #132921
Ce fata de porc!!!!!
AGENTIA DOMENIILOR STATULUI(ADS),este o organizatie mafiota,stapanita de oamenii Securitatii din umbra.
Pe pamanturi private sau ale comunitatii.
Cum poate sa fie statul stapan pe pamanturile comunitatii??????
Statul nu trebuie sa aiba pamant,pt ca asta naste coruptie si abuz plus discriminare.
OPRITI GUVRNUL MAFIOT!
LA LUPAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!!!
stan din Deleni Iasi  | #132941
Verificati subventiile alocate pe pasune si pe cap la Deleni. Acum primarul si secretarul si-au pus rudele si amantele analfabete sa faca recensamantul.Si nu este prima data.Analfabeti, spiritisti haretisti fara carte fac recensamant la utilaje, animale etc.Specialistii nu au voie, stiu ei de ce.
Adevarat DESPRE DELENI  | #132944
La ce mai fac recensamant, toti care au fost prin primarie din 90 incoace au furat tot.Acum le fac mosii la straini.HOTUL HOTILOR ESTE GAINA PSEUDOSECRETAR.CU EL FURA MAFIA.SI EL E SH-secand-hand?
Oana D.  | #132949
Si cand te gandesti ca pe langa hotia cu terenurile se adauga inca multe altele: vanzarea de lapte si produse lactate stricate, pline de balegar, de sare si de nitriti.... hotia fiului sau, bun prieten cu baiatul lui Cantemir de la DSVSA si care se ocupa mai nou de dezinfectii..... hotia cu subventiile pentru animale pe care nu le-a avut niciodata..... hotia cu banii europeni primiti pentru "modernizarea" fabricii de lapte si produse lactate si inca multe, multe altele. Iar cand este vorba sa-si plateasca datoriile, face pe cardiacul si pe bolnavul de cancer..... rusinos, dar pentru un prieten de-al lui Cantemir si Amarandei, cumnata primarului de la Ion Neculce, absolut normal.... doar hotii sunt oameni normali intre ei, nu ????
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1521 (s) | 24 queries | Mysql time :0.014674 (s)