National

Moşii de vară. Ce trebuie să știi despre această zi

Publicat: 05 iun. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Moşii de vară. Ce trebuie să știi despre această zi

Moşii de vară: dată pentru moşii de vară 2020. Când se pomenesc cei plecaţi dintre noi. Moşii de vară, zi dedicată pomenirii morţilor, sunt sărbătoriţi în fiecare an sâmbătă, înainte de duminică Rusaliilor. În cursul anului bisericesc mai există o singură zi dedicată unui astfel de eveniment, este vorba despre sâmbătă de dinaintea Duminicii Înfricoşătoarei Judecaţi. În cadrul acestei sărbători se face o pomenire generală a morţilor, rostindu-se rugăciuni şi cântări speciale pentru că duhurile lor să se bucure de darurile Duhului Sfânt.

Moşii de vară: dată moşii de vară 2020

În acest an moşii de vară se sărbătoresc în dată de 6 iunie, în sâmbătă de dinaintea Rusaliilor. În toate bisericile va fi oficiata Sfânta Liturghie, iar după se va face slujbă de pomenire a celor adormiţi, în care se vor rosti rugăciuni speciale. De regulă familiile celor adormiţi împart coliva dar organizează şi pomeni, dând mâncare pentru sufletul celor plecaţi dintre noi. Se spune că în această zi este bine să împarţi primul fel de mâncare pe care îl guşti. Că pomană se pot da şi lucruri şi obiecte, însă ce se împarte trebuie să fie nou şi proaspăt.

Moşii de vară: dată la care se ţin în următorii 4 ani

Moşii de vară se sărbătoresc în fiecare an în sâmbătă de dinaintea duminicii Rusaliilor, aşa cum se arată în calendarul ortodox. Iată şi datele la care vor avea loc moşii de vară în următorii patru ani:

2020: 6 iunie
2021: 19 iunie
2022: 11 iunie
2023: 3 iunie
2024: 22 iunie

Moşii de vară: dată la care trebuie să respectăm o serie de tradiţii şi obiceiuri

Sărbătoarea moşilor de vară aduce cu ea şi o serie de tradiţii şi obiceiuri pe care este bine să le respectăm. Spre exemplu, în anumite zone din ţară, cu ocazia moşilor de vară se dau de pomană căni, oale, străchini de lut sau vase de lemn umplute cu lapte, vin sau mâncare gătită. Făcând acest lucru se spune că morţii vor avea ce să bea şi să mănânce pe lumea cealaltă. Motivul pentru care în multe zone din ţară pomană se dă în vase de lut este acela de a ne reaminti că oamenii se întorc în pământ după ce vor muri. În multe zone din ţară, moşii de vară aduc împărţirea mâncării calde. De obicei se gătesc şi se împart mâncăruri agreate de cei care nu mai sunt printre noi.

Moşii de vară: dată de după această sărbătoare, adică duminica Rusaliilor, aduce o nouă pomenire pentru ei. În alte zone din ţară se împarte orez cu lapte, aceasta pomană fiind destinată celor uitaţi de familie şi rude, care nu au fost pomeniţi în slujba de sâmbătă.

Moşii de vară: dată în care nu trebuie să faci anumite lucruri

Tot în ziua în care se sărbătoresc moşii de vară este bine să nu faci anumite lucruri, dacă vrei să îţi meargă bine restul anului. Spre exemplu se spune că nu trebuie să dormi afară sau să te duci la o fântână să scoţi apă, deoarece în văzduh sunt sufletele celor care nu mai sunt printre noi. În unele zone din ţară nu trebuie să scoţi gunoiul afară atunci când se sărbătoresc moşii de vară. Se spune că dacă faci acest lucru gunoiul poate ajunge la morţi, în locul mâncării împărţite la pomană. Tradiţia mai spune că femeile nu ar trebui să muncească atunci când sunt morţii de vară. În caz contrar mâinile lor vor amorţi. Se mai spune şi că femeile care vor face pomană când sunt moşii de vară vor îmbătrâni mai greu şi vor avea mereu un suflet tânăr.

Adauga un comentariu