Actualitate

Motivare soc in dosarul lui Elan Schwartzenberg! Lovitura dura pentru DNA

Publicat: 26 iul. 2018
1

Magistratii precizeaza ca au revocat arestul preventiv dispus fata de Elan Schwartzenberg deoarece el este acuzat de complicitate la luare de mita intr-o cauza disjunsa din dosarul lui Radu Mazare, cel din urma fiind achitat in prima instanta, ceea ce ar arata ca toti cei implicati sunt nevinovati.

„Prima conditie care se impune a fi verificata in cazul oricarei cereri privind masurile preventive este existenta unei suspiciuni rezonabile din care sa rezulte ca inculpatul a comis infractiunea de care este acuzat. Suspiciunea rezonabila presupune existenta unor fapte sau informatii apte sa convinga un observator obiectiv ca este posibil ca persoana in cauza sa fi savarsit infractiunea. (…) Prin sentinta penala pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie s-a dispus achitarea inculpatului (Radu Mazare, n.r.) pentru comiterea infractiunii de luare de mita si a inculpatului (Avraham Morgenstern, n.r.) pentru infractiunea de dare de mita. In continuare, judecatorul de camera preliminara va examina punctual care acte dintre cele indicate de catre procuror sunt apte a crea suspiciunea rezonabila ca inculpatul (Elan Schwartzenberg, n.r.) ar fi comis infractiunea de complicitate la dare de mita si daca se mai poate vorbi de existenta unei suspiciuni rezonabile in conditiile in care autorul infractiunii la care se retine complicitatea a fost achitat”, au precizat magistratii Tribunalului Bucuresti in motivarea deciziei, conform Mediafax.

Acestia au mai subliniat, ca o solutie de achitare pronuntata chiar de Inalta Curte ar reprezenta o prezumtie potrivit careia toti cei implicati in faptele de care au fost acuzati sunt nevinovati.
„In ochii unui om mediu, diligent, obiectiv pronuntarea unei solutii de achitare creeaza o prezumtie ca toate persoanele implicate in acea activitate infractionala sunt nevinovate. Pentru a analiza perceptia unui om obiectiv, obisnuit trebuie avute in vedere si particularitatile prezentei cauze. Astfel, sase judecatori au stabilit ca nu exista suspiciunea rezonabila ca s-au savarsit infractiunile la care se face referire in rechizitoriu. Dintre acesti sase judecatori, trei dintre ei s-au pronuntat in unanimitate dupa ce au efectuat cercetarea judecatoreasca si au administrat toate probele care se impuneau a fi administrate in cauza. In acest sens, toate hotararile la care s-a facut referire in prezenta incheiere au fost pronuntate de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, instanta de cel mai mare grad din tara noastra si totodata instanta care confera cel mai mare grad de credibilitate pentru un observator obisnuit”, mai spun judecatorii. In motivarea deciziei revocare a arestului preventiv, magistratii de la Tribunalul Bucuresti mai spun ca solutia lor nu arata ca omul de afaceri Elan Schwartzenberg este nevinovat, ci doar ca la acest moment, „perceptia subiectiva a unui observator obiectiv este ca nu se poate sustine existenta unei suspiciuni rezonabile ca ar fi comis infractiunea de complicitate la dare de mita”. Magistratii Tribunalului Bucuresti au admis, in 20 iulie, solicitarea lui Elan Schwartzenberg si ridica arestul preventiv dispus pe numele acestuia, fiind retrase si cererea de dare in urmarire internationala si mandatul de arestare, dupa ce decizia devine definitiva. Solutia a fost contestata de procurori.

„Admite cererea de revocare si revoca masura arestarii preventive dispuse fata de inculpatul Emilian Schwartzenberg. Dispune retragerea cererii de dare in urmarire internationala si a mandatului european de arestare emise pe numele inculpatului la momentul ramanerii definitive a prezentei hotarari. Cu drept de contestatie in termen de 48 de ore de la comunicare”, se arata in decizia de vineri a magistratilor Tribunalului Bucuresti.

Omul de afaceri Elan Schwartzenberg a fost dat in urmarire nationala de Politia Romana, in anul 2016, poza acestuia aparand pe site-ul Politiei la persoane urmarite, fiind parte din procedura, dupa ce Tribunalul Bucuresti a emis un mandat de arestare in lipsa pe numele lui. Procurorii anticoruptie au cerut arestarea lui Elan Schwartzenberg pe 30 mai 2016, fiind acuzat de complicitate la dare de mita, in solicitare DNA motivand ca omul de afaceri „s-a ascuns, in scopul de a se sustrage de la urmarirea penala.

Acest dosar este disjuns din cel al fostului primar al Constantei, Radu Mazare.
"In cursul anului 2011, inculpatul Schwartzenberg Emilian l-a ajutat pe Morgenstern Avraham, administrator unic al unei firme, sa ii dea lui Mazare Radu Stefan, primarul municipiului Constanta de la acea vreme, suma totala de 175.000 de euro pentru ca acesta din urma sa faca demersuri atat in cadrul atributiilor de serviciu cat si in afara (contrare) lor, astfel incat sa faciliteze castigarea, de catre firma respectiva, in conditii avantajoase, a unei licitatii avand ca obiect contractul de construire a Campusului social Henri Coanda in valoare de 40.964.030 lei fara TVA (circa 10 milioane de euro)", precizeaza DNA in comunicatul de presa de la acea vreme. Insa, la finele lunii iunie, Radu Mazare si Avraham Morgenstern au fost achitati de catre instanta suprema, decizia nefiind definitiva.

Adauga un comentariu