Secretele istoriei

Motive care vor convinge si un ateu ca Dumnezeu exista

Publicat: 05 ian. 2017
3

Se spune ca, daca esti ateu, deja ai o convingere, asa ca nu mai poti fi determinat sa crezi in Dumnezeu. Dar asta nu inseamna ca preotii nu pot sa gaseasca motivele cele mai bune care sa dovedeasca faptul ca Dumnezeu exista. Le poti contrazice?

Parintele Eugen Tanasescu de la Arhiepiscopia Tomisului este cunoscut pentru felul in care duce cuvantul Bisericii in media. El insusi blogger si manager al postului de Radio Dobrogea, preotul a raspuns invitatiei echipei „Adevarul” de a gasi zece motive care justifica existenta Domnului.

1. „Absolutul exista deja in mine”

Primul argument este cel asa-numit al contingentei. Parintele Tanasescu spune ca el „pleaca de la observarea raportului dintre limite si infinit. In mintea mea exista ideea unei fiinte absolute, infinite, superioare oricarei alte fiinte. Acestea sunt, practic, atributele divinitatii. Daca mintea mea poate presupune acestea, inseamna ca Dumnezeu poate exista, caci nimic nu-L impiedica sa existe, fiind absolut. E drept ca argumentul nu demonstreaza existenta divinitatii, dar invita la cercetarea unei ipoteze, ca in stiinta. Prin urmare, ca sa ma lamuresc, ramane doar sa Il caut pe Dumnezeu.”

2. Totul are un inceput

Argumentul cauzalitatii pare sa fie unul la fel de valid in ochii celor care se indoiesc. El pleaca de la relatia cauza-efect, crede preotul constantean.

„Chiar si stiinta presupune un Big Bang, ca un inceput al lumii. Aceasta prima cauza a tuturor, inclusiv a Big Bangului, este divinitatea, cea care este singura capabila sa faca ceva “din nimic”, inclusiv viata. Mai mult, divinitatea nu este cauzata de nimic, Ea existand prin sine.”

3. Toata creatia vorbeste tacut despre El

Parintele Eugen Tanasescu crede ca daca ne uitam la Univers si la legaturile dintre diferitele lucruri care il compun vom observa ca exista o anumita rationalitate si o frumusete care poate fi citita printre randuri.

„Insasi faptul ca totul poate fi pus in anumite ecuatii, legi, teoreme, etc. i-a facut pe oamenii de stiinta onesti sa recunoasca o ordine si rationalitate a lumii. Mai nou, chiar si matematicienii sustin ca Dumnezeu poate fi demonstrat matematic, deoarece El insusi este Ratiune absoluta. Pe de alta parte, frumusetea lumii arata ca ratiunea are ca scop inalt armonia”, spune preotul.

Pe de alta parte, el recunoaste ca nu toate lucrurile din lume sunt frumoase si ca lumea in sine este imperfecta, dar omul are menirea sa o imbunatateasca. El da vina pe aceste imperfectiuni ca o cauza a cataclismelor. „Imperfectiunile nu pot distruge ceea ce e frumos. Un peisaj care incanta ochiul demonstreaza ca lumea este facuta pentru a ne ajuta, nu pentru a ne distruge”, spune Eugen Tanasescu.

4. Religiozitatea exista in fiecare om si in fiecare cultura

Termenul de religiozitate este inteles de catre preotul constantean ca o tendinta a omului de a se lefa de valori, de a se supune lor si a le urma.

„Credinta in valori exista in orice om. Problema este doar la definirea acestor valori. De aceea, de-a lungul timpului, divinitatea si valorile ei au fost intelese diferit, dar asta nu a desfiintat divinitatea. Pana si ateismul crede ca Dumnezeu nu exista, iar evolutionismul darwinist presupune ca religiozitatea este o achizitie culturala a omului. Ori chiar si asta inseamna doua lucruri care confirma divinitatea: ca omul a achizitionat religia de undeva (de unde oare daca nu din descoperirea ca Dumnezeu exista) si ca, odata achizitionata religia, ca parte a evolutiei, nu mai are cum scapa de ea, caci ar insemna involutie”, noteaza preotul Tanasescu.

5. „Pentru ca sunt chipul Sau”

Caracteristicile omului se regasesc in Dumnezeu, crede Eugen Tanasescu.
„Acestea sunt: ratiune, sentiment, vointa, putere de a stapani peste lucruri, morala. Asta inseamna ca omul este o icoana a divinitatii, care a sadit in el aceste caracteristici. Ramane ca omul, prin educatie, sa desavarseasca acest “chip”, aceste caracteristici, pentru a ajunge la “asemanarea” cu Dumnezeu.”

Adauga un comentariu