Boli si tratamente

Motive mai putin stiute care genereaza durere

Publicat: 13 feb. 2019

Peste tot în jurul nostru putem identifica cu usurinta persoane care acuza dureri la nivelul organismului lor. Se spune ca traim în secolul vitezei sau al stresului, doi factori primordiali care influenteaza starea generala de sanatate a populatiei la nivel mondial. Timpul pare sa fie mereu insuficient pentru a avea grija de corpul nostru asa cum ar trebui.

Alimentatia, stilul de viata adoptat, exercitiile fizice pe care le facem sau nu si stresul sau presiunea exercitata asupra organismului si a mintii noastre pot conduce la aparitia diverselor tipuri de dureri. Cu toate acestea, exista si alte cauze surprinzatoare ale aparitiei unor dureri. Astazi le vom analiza pe acestea din urma pentru a vedea daca va încadrati în aceste situatii si ce ar trebuie sa faceti în aceste cazuri.

Nodurile musculare reprezinta un factor esential descoperit în cazul numeroaselor tipuri de dureri resimtite de diverse persoane. Biologia lor este cea mai misterioasa parte: întelepciunea conventionala spune ca acestea sunt spasme minuscule, dar ar putea fi, de asemenea, o problema neurologica mai grava. Indiferent de ceea ce reprezinta acestea cu adevarat, cert este ca a fost descoperit faptul ca acestea pot provoca dureri puternice care se raspandesc adesea în modele confuze si cresc ca niste buruieni în jurul altor probleme dureroase si leziuni incerte, facandu-le aproape imposibil de diagnosticat si tratat corect.

Nivelul crescut de sensibilitate la durere. Durerea însasi modifica adesea modul în care functioneaza sistemul nervos central, astfel încat pacientul devine de fapt mai sensibil si resimte mai multa durere la cea mai mica provocare. Aceasta se numeste sensibilizarea centrala, existand si termenul de sensibilizare periferica. Pacientii sensibilizati nu sunt doar mai sensibili la lucrurile care le pot provoca durere, ci si la atingerea sau presiunea obisnuita aplicata asupra unor parti ale organismului lor. Durerea lor se estompeaza de regula mult mai lent decat în cazul altor persoane.

Durere resimtita la nivelul creierului. Aceasta este o subcategorie importanta a sensibilizarii excesive mentionate mai sus. Uneori, creierul amplifica durerea ca o consecinta a stresului, a anxietatii si a fricii. Aceasta nu este durerea din capul tau ci durerea agravata de creier. De exemplu, ati putea suferi de ulcer însa daca suferiti si de aceasta afectiune, durerea resimtita in cazul ulcerului va fi mult mai mare decat cea resimtita de alti pacienti. De cele mai multe ori, modul in care creierul percepe o anumita situatie devine o parte importanta a problemei.

Deficitul de vitamina D este probabil mai frecvent decat se presupune – cel putin 1 din 20 de persoane sufera de un astfel de deficit cel putin o data în viata. Acesta poate provoca dureri foarte raspandite care pot fi gresit diagnosticate ca fibromialgie sau sindromul de oboseala cronica.

Tensiunea musculara obisnuita poate provoca o sursa de durere surprinzatoare. Crampele de la nivelul piciorului sunt un exemplu comun si extrem, în care nimeni nu are nicio îndoiala cu privire la cauza durerii. Dar imaginati-va un spasm muscular mult mai putin puternic, dar care dureaza zile si zile – sau ani! Desi superficial un concept simplu, exista de fapt mai multe mecanisme fiziologice prin care muschiul poate deveni dureros pentru o lunga perioada de timp, unele bine întelese si simple în timp ce altele sunt destul de misterioase.
 loading...

Adauga un comentariu