Magazin

Motive pentru care femeile isi pierd libidoul

Publicat: 07 ian. 2013
1

Intr-o perioada în care filmele si emisiunile TV ne fac sa credem ca toate femeile au un libidou insatiabil, exista din ce în ce mai multe dovezi ca lucrurile stau cu totul diferit.
Studii efectuate în Europa sau America, care au analizat mii de femei de toate vârstele, indica faptul ca între 30 si 50 la suta dintre femei au fost afectate la un moment dat de scaderea sau lipsa apetitului sexual, scrieDaily Mail.
Alte studii demonstreaza ca o treime dintre femei nu experimenteaza orgasmul sau considera sexul ca fiind dureros.
Cauzele acestei probleme, care nu este pe deplin inteleasa, sunt complexe, putând fi de natura fizica, psihica sau sociala.
Unul dintre elementele analizate este nivelul de testosteron. In timp ce femeile pot fi afectate de lipsa apetitului sexual la orice varsta, schimbarile precum nasterea sau menopauza pot juca un rol important.
„Nu exista nicio indoiala ca pierderea libidoului cauzeaza depresie, dureri de cap sau alte afectiuni fizice ce aparent nu au legatura. Sexul satisfacator este o componenta esentiala a starii de bine”, a declarat Mike Perring, psihoterapeut pe probleme sexuale la o universitate londoneza.
Multi experti cred ca o scadere a nivelului de testosteron din organism este de vina. Femeile au de zece ori mai mult testosteron decat estrogen in organism. Producerea hormonului este stimulata de actul sexual, astfel ca totul devine un cerc vicios. Nivelul de testosteron scade in mod natural in medie cu 50 la suta intre 20 si 45 de ani si continua sa scada, mai putin dramatic, odata cu procesul de imbatranire.
Alte femei experimenteaza insa o scadere mai dramatica a acestui hormon, ceea ce ar putea explica de ce lipsa libidioului poate aparea la orice varsta.
Printre factorii de natura psihologica ce influenteaza libidoul se numara depresia si stresul, acesta din urma afectand substantial productia de testosteron.
„Traim vremuri dificile, cu oameni care se zbat sa-si pastreze locul de munca sau care trebuie sa indeplineasca multe sarcini in timp scurt, iar viata oamenilor este din ce in ce mai aglomerata. Sunt ocupati la munca, sunt ocupati cu copiii sau cu cei batrani, situatii care pot influenta apetitul sexual. Foarte multe femei vin din ce in ce mai des sa ceara ajutor”, a declarat Paula Hall, terapeut si consilier privind relatiile.
In plus, peste 150 dintre medicamentele comune prescrise sunt cunoscute a avea un impact negativ asupra dorintei sexuale. Printre acestea sunt incluse contraceptivele, antidepresivele, calmantele sau medicamentele pentru tratarea tensiunii arteriale.

Adauga un comentariu