Secretele istoriei

Motivele pentu care ne-am luptat la Stalingrad

Publicat: 14 ian. 2014
Razboiul romanesc a fost perceput la acea vreme ca unul sfant, de reintregire a neamului si s-a transformat treptat intr-unul impotriva bolsevismului. Sa nu uitam ca noi am fost la Stalingrad pentru ca steagul rosu al armatei sovietice a fluturat deasupra oraselor Cernauti si Chisinau. Pentru ca mii de romani nevinovati au simtit in ceafa teava rece a pistoalelor politiei secrete sovietice. Pentru tragedia neasemuita din 28 iunie 1940.
Ipocrizia afirmatiei referitoare la Stalingrad este demonstrata de felul in care a fost elogiata incursiunea romaneasca dincolo de granitele Ardealului, peste 150.000 de soldati romani fiind ucisi, raniti sau dati disparuti in campaniile militare impotriva Axei din Ungaria, Iugoslavia, Austria, Cehia si Slovacia.
Vezi si Adevarul despre Batalia de la Stalingrad  
Participarea romaneasca la Stalingrad din punct de vedere militar a fost complet legitima, intr-un razboi partile combatante cautand sa isi distruga reciproc capacitatea de a mai constitui o amenintare.
Pentru Romania Mare, Uniunea Sovietica a fost cel mai mare pericol, cautand in nenumarate randuri sa destabilizeze statul roman. Putem mentiona planul de asasinare al regelui Ferdinand din 1918, atentatul cu bomba din Senat din 1920, Revolta de la Tatarbunar din 1924 sau punctul culminant, anexarile din 1940.
Maresalul Antonescu si-a aparat decizia de a ajunge la Stalingrad aducand in discutie tocmai acest fapt, al inlaturarii amenintarii sovietice de dincolo de granite, dar spera si intr-o reconsiderare a Dictatului de la Viena.
Vezi si Campania din 1942 de la Stalingrad a Escadrilei Albe  
Insa, dupa cum prea bine stim, deznodamantul nu ne-a fost favorabil, in jur de 160.000 de soldati romani gasindu-si sfarsitul in timpul Bataliei de la Stalingrad, consemnandu-se lupta lor vitejeasca, de multe ori pana la ultimul om, impotriva unui inamic superior, atat numeric cat si tehnic. Aceasta realitate contrasteaza acuzatiile mincinoase si insultele frecvente ce s-au facut la adresa comportamentului trupelor romane.
Rezistenta dramatica a trupelor romane din timpul ofensivei sovietice din 19 noiembrie 1942 poate fi aseamuita cu nimic mai mult decat imaginea trupelor de cavalerie poloneze care sarjau impotriva tancurilor germane, intr-un ultim atac fara de speranta. Ordinele primite de diviziile romanesti de la comandamentul german erau sa lupte pana la capat si sa nu se retraga, lucru pe care l-au respectat intocmai, chiar daca asta a insemnat pieirea lor. 


loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit