Magazin

Motivul pentru care de peste 75 de ani BEBELUSII din Finlanda dorm intr-o cutie de CARTON – FOTO

Publicat: 04 iun. 2013

De peste 75 de ani, din 1938, bebelusii din Finlanda dorm intr-o cutie de carton primita de la stat. Fiecare mama din aceasta tara primeste la nastere o cutie speciala, cu toate produsele de care are nevoie un nou-nascut, pornind de la haine, asternuturi si jucarii pana la produse de folosit in baie si chiar o saltea de mici dimensiuni. Mai mult, ei sunt lasati sa doarma in aceasta cutie. Potrivit multor experti, acesta pare sa fie motivul pentru care Finlanda are una dintre cele mai mici rate ale mortalitatii infantile.

Este o traditie in Finlanda ca fiecare copil sa aiba un start egal in viata. Astfel, guvernul ofera un cadou fiecarei mamici care naste, un pachet maternal, potrivit rtv.net.

Acesta contine haine, un sac de dormit, haine pentru afara, samponuri si sapunuri special, scutece, termometru, asternuturi si chiar o saltea de mici dimensiuni. Mai mult, cu salteau pusa pe fundul cutiei de carton, acesta devine primul pat al noului-nascut.

„Copii obisnuiau sa doarma in acelasi pat cu parintii, dar li s-a recomandat sa renunte la acest obicei. Astfel, cutia de carton a fost introdusa pentru a incuraja oamenii sa isi lase bebelusii sa doarma separat de ei”, a delcarat Panu Pulma, un profesor al Universitatii de Istorie din Helsinki.

Mamele au posibilitatea sa aleaga lucrurile din cutie sau sa primeasca un ajutor de 140 de euro. Cu toate acestea, peste 95% dintre gravide aleg prima varianta, datorita traditie, dar si faptului ca ceea ce gasesc in pachet are o valoare mult mai mare.

Povestea incepe in 1938, cand tara avea una dintre cele mai mari rate ale mortalitatii infantile, guvernul oferind acest ajutor doar mamelor cu venituri mici. Acest lucru s-a schimbat in 1949, cand fiecare mama a avut dreptul la aceasta cutie speciala.

Cu toate obiectele din pachet au fost schimbate de-a lungul anilor, autoritatile au incercat sa ofere tot ceea ce este necesar pentru o buna dezvoltare a bebelusului. Mai mult, biberonul a fost scos din cutie acum cativa ani, pentru a promova alaptatul la san. Fiecare mama pastreaza cutia copilului drept amintire pentru toata viata.
Adauga un comentariu