National

Motorul masinii nu porneste: care sunt cauzele si ce trebuie sa faci

Publicat: 08 apr. 2019
1

Motorul masinii nu poate porni din diverse cauze, asa ca nu trebuie sa intri in panica. Citeste urmatoarele randuri, care sigur ti-ar putea fi de folos.

Orice sofer a patit macar o data sa nu poata sa porneasca motorul masinii sale. In primele secunde, te simti blocat,, nu mai gandesti limpede si incepi sa te enervezi sau sa faci ture in jurul masinii pentru ca nu stii ce are.

Bateria poate sa fie descarcata

Una dintre cele mai frecvente cauze care impiedica pornirea motorului este bateria descarcata. Sunt situatii in care chiar si o baterie noua si inca in garantie poate ajunge pe zero si sa ramai cu masina in drum.

De regula, se intampla asta cand exista o defectiune la reteaua electrica si ai un consumator activ pe perioada cat masina este inactiva. Orice bec, dispozitiv sau functie electronica aflata in functiune cand motorul e pornit iti consuma energia bateriei.

Ca sa fii sigur ca motorul nu mai porneste din cauza bateriei descarcate, incearca sa aprinzi farurile sau sa folosesti orice functie care necesita curent. Daca nu functioneaza, inseamna ca problema e de la baterie.

Alteori, e posibil sa ti se consume bateria chiar si cand motorul e pornit, din cauza unui alternator nefunctional. Alternatorul este cel care preia energia atunci cand mergi cu masina sau doar cand e motorul pornit. Daca alternatorul nu mai functioneaza, masina utilizeaza curent direct din baterie.

Ce trebuie sa faci:

Evident, trebuie sa inlocuiesti bateria descarcata. Daca nu poti face asta in acel moment, atunci trebuie sa convingi pe cineva sa-ti dea curent dintr-o baterie buna. Metoda sigur ti-e cunoscuta. Ai nevoie de acele cabluri de transfer curent cu clesti care se pun la bornele ambelor baterii.

O alta solutie provizorie ar fi sa rogi pe cineva sa-ti impinga masina, valabil pentru autoturismele care au cutie manuala de viteze. Trebuie sa rotesti cheia in contact in pozitia in care dai curent dispozitivelor din masina. Din miscare, ar putea sa mai existe o „scanteie” cat sa poti reporni motorul.

Motorul nu porneste pentru ca ai volanul blocat

Se intampla soferilor incepatori sau celor care si-au luat o masina noua. Masinile noi au un sistem antifurt rudimentar care blocheaza rotile. Manevra e posibila doar cu cheia proprie, iar daca observi ca nu o poti roti in contact ca sa pornesti motorul, volanul ar putea fi cauza.

Ce trebuie sa faci: solutia e simpla. Trebuie doar sa rotesti usor volanul si cheia in contact pana cand deblochezi sistemul.

Motorul nu porneste pentru ca ai o problema cu carburantul

Cea mai evidenta cauza? Se prea poate sa fi ramas fara combustibil. E stupid sa se intample asa ceva, dar nu e imposibil, chiar daca esti sofer experimentat. De cate ori n-ai ignorat LED-ul de la bord care te avertizeaza ca rezervorul e aproape gol?

Daca acel LED se aprinde frecvent, desi nu circuli intr-atat cat sa golesti rezervorul, s-ar putea sa pierzi combustibil, deci trebuie neaparat sa trimiti masina in service.

O alta problema, una cat se poate de grava, este sa gresesti tipul de carburant atunci cand realimentezi. Se poate intampla daca tocmai ai trecut de la masina diesel la una pe benzina si invers.

Defectiune la contact
Este posibil sa nu poti porni motorul din cauza unei defectiuni la contact. Nu e o problema prea frecventa, dar nu e imposibila. La o masina, orice se poate defecta/deteriora in timp.

In acest caz, n-ai alta solutie decat sa chemi reprezentanta sa-ti ridice masina si sa o duca in service.

Bateria cheii-telecomanda este descarcata

Daca ai cheie-telecomanda la masina, iar bateria ei s-a descarcat, nu vei putea porni nici motorul, chiar daca masina n-are vreo defectiune mai sus mentionata.

Automobilele de dupa 2005 au computer de bord care trebuie sa recunoasca cipul din interiorul cheii, ca masura de siguranta pentru masina ta. Comunicarea dintre masina si cheie nu se poate face decat daca si telecomanda este functionala.

Tot ce trebuie sa faci este sa schimbi bateria.

Adauga un comentariu