Actualitate

Motto-ul zilei

Publicat: 29 mart. 1999

•”Sa nu pierdem rodul postului, dupa ce am rabdat truda postului”. (Sf. Ioan Gura de Aur)

Cuviosul Marcu, episcopul Aretuselor

A trait pe vremea imparatilor Constantin cel Mare (306 – 337) si Iulian Apostatul (361-363), fiind crescut in cetatea Aretuselor, din sudul Italiei. Viata sfinta si rivna lui misionara au stralucit in ochii crestinilor italieni, care l-au dorit episcop. Dupa citiva ani de activitate arhiereasca insa, a inceput prigoana declansata de basileul Iulian, apostatul de la Biserica lui Hristos. Acesta a emis un decret de ucidere a crestinilor, pe care-i prigonea citeodata personal. Sfintul arhiereu Marcu, desi batrin, a fost chinuit si batut pe strazile cetatii. A stat multa vreme in temnita, fiind eliberat abia dupa moartea in razboi a imparatului. Reintors in scaunul episcopal, Cuviosul nu a mai pastorit decit putina vreme, mutindu-se la Domnul.

I.P.S. Mitropolit Daniel a vizitat Spania

In Spania, in perioada 20-23 martie 1999, a avut loc intrunirea Prezidiului Conferintei Bisericilor Europene (CBE). La manifestarea de la Centrul salesian „Marti – Codolar” au participat, din partea Bisericii Ortodoxe, I. P. S.Mitropolit Ieremias al Frantei si I. P. S.Mitropolit Daniel al Moldovei si Bucovinei. In timpul lucrarilor s-a acordat o deosebita importanta Chartei Ecumenica, care va trebui sa devina „un fel de cod de conduita ecumenica, de fratietate si cooperare, de respect si intrajutorare, pentru Bisericile din Europa. (…) Charta Ecumenica nu va fi un document dogmatic sau canonic, ci unul de natura spirituala si etica”, a mentionat I. P.S.Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei. La dezbateri s-a facut recomandarea ca unul din birourile CBE sa fie plasat in viitor intr-o tara din Europa Centrala sau de Est, pentru a scoate mai mult in evidenta importanta Bisericilor din aceste regiuni.

Inaltul ierarh roman a adresat participantilor invitatia ca intrunirea Comitetului Central al CBE din luna septembrie, anul 2000, sa aiba loc in Romania, la Iasi. Invitatia a fost primita „cu bucurie” de Prezidiul CBE, urmind ca ea sa fie discutata anul acesta la Nyborg (Danemarca). Un moment special l-a constituit participarea tuturor membrilor Prezidiului la inaugurarea unei expozitii de icoane ortodoxe grecesti la Muzeul National din Barcelona, eveniment care s-a bucurat de prezenta Reginei Sofia a Spaniei.

I. P. S.Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a revenit la Iasi in ziua de 26 martie si a slujit, ieri, Sfinta Liturghie la Catedrala mitropolitana, cind am aflat aceste informatii.loading...

Adauga un comentariu