Actualitate

Motto: Vinul de Cotnari cel adevarat – De Cotnari SA este garantat

Publicat: 31 mai 2000

•Ce e fabricat in Iasi la Vinia – Nu este Cotnari, e o cacealma

Hotul striga intotdeauna „hotii”, iar femeia necinstita arata cu degetul catre vecina nevinovata

Pentru o informare corecta asupra modului in care s-a facut privatizarea uneia dintre cele mai puternice si recunoscute societati comerciale din fosta agricultura de stat, respectiv SC COTNARI SA, ne-am adresat unuia dintre cei doi administratori ai societatii, respectiv domnului ec. Constantin Deleanu, administrator pe probleme economice.
Reporter: – Domnule Deleanu, in tot ceea ce a aparut pana acum in mass-media, domnul Babusanu de la Vinia Iasi acuza ca in procesul de privatizare al SC Cotnari SA nu ar fi lucru tocmai curat.
Constantin Deleanu: – Este adevarat ca nu a fost deloc usor pana ce am reusit sa luam pachetul majoritar, respectiv 65% din capitalul social, cat detine in prezent Asociatia Salariatilor. Drumul a fost lung si presarat cu piedici din partea celorlalti doritori. Sa stiti ca nu a fost vorba numai de Vinia Iasi, care oricum este o societate in prag de faliment. Au fost si altii, mult mai puternici din punct de vedere financiar si mult mai respectabili, dar care s-au recunoscut invinsi si la urma chiar ne-au felicitat. Singurul care nu a stiut sa accepte infrangerea a fost domnul Babusanu, director al fostei Intreprinderi a Viei si Vinului Iasi. Dar eu va spun una foarte adevarata „Hotul striga intotdeauna xhotiix, iar femeia necinstita arata cu degetul catre vecina nevinovata”.
– Cum a fost cu acea majorare de capital social si cu cati bani a venit Asociatia Salariatilor?
– A fost primul pas si s-a facut cu respectarea in totalitate a Legii 31/1990, republicata, privind societatile comerciale. A fost hotararea Adunarii Generale a Actionarilor, din data de 31 ianuarie 2000. A fost intocmit un raport de evaluare, iar valoarea unei actiuni cumparate nu a fost cea nominala, respectiv 25.000 lei, ci 45.000 de lei (inca 20.000 de lei prima de emisiune). Au mai fost inca doua oferte, dar inferioare celei depuse de Asociatia Salariatilor. Vinia SA Iasi nu a depus oferta, si chiar ne-a surprins. Abia mai tarziu am aflat ca ei nu aveau nici macar bani cu ce sa-si plateasca salariile. Asociatia Salariatilor a virat la inceputul lunii februarie 2000 catre SC Cotnari SA suma de sase miliarde si cinci sute de milioane de lei, pentru un numar de 235.000 actiuni, urmand ca in 30 de luni sa mai fie virata lunar, o suma totala de patru miliarde si o suta de milioane de lei.
– De unde sase miliarde si jumatate, domnule Deleanu?
– Nu sase miliarde de lei, ci cu zece miliarde de lei eram pregatiti sa venim. Socotiti si dumneavoastra, suntem 40 de salariati, inmultit cu o medie de 25 de milioane de lei pe salariat. Am inceput sa strangem bani de la sfarsitul anului 1997, daca le adunati sunt 30 de luni, inmultit cu 500.000 de lei pe luna cu care a contribuit fiecare salariat, plus premiul anual din anii 1997, 1998 si 1999, plus dobanda, pentru ca banii au stat pe depozit.loading...

Adauga un comentariu