Fotbal extern

Mourinho, mai tare decat Guardiola la capitolul imagine

Publicat: 09 ian. 2012

Antrenorul Jose Mourinho, de la Real Madrid, generează venituri mai mari decat tehnicianul Pep Guardiola, de la FC Barcelona, iar imaginea, notorietatea şi reputaţia lusitanului valorează mai mult decat cea a catalanului, conform unui studiu, citat de agenţia EFE.

Investigaţia a fost realizată de o şcoală de marketing, IPAM, din localitatea portugheză Aveiro, care a calculat ”Indicele de reputaţie sportivă”, bazat pe impactul miediatic, prezenţa în reţelele de socializare, palmares şi valoarea drepturilor de imagine.

Mourinho a atins un indice de 74 puncte, pe o scală de la 0 la 100, comparativ cu Guardiola (56 puncte), diferenţă care se traduce în 5 milioane pe scara de valoare potenţială a pieţei.

Expunerea mediatică a portughezului a fost unul din factorii determinanţi în calculul indicelui, Mourinho atrăgand o atenţie superioară catalanului.

Avantajul lui Mourinho se explică prin stil, mesajul şi discursul utilizat în mod normal la conferinţele de presă.

La capitolul venituri, portughezul îl întrece de asemenea pe Guardiola, cu un salariu anual de 13 milioane euro şi aproape 5 milioane euro din drepturi de imagine. Antrenorul catalan caştigă 12 milioane euro anual şi cam 3 milioane euro din drepturi de imagine.

Există în schimb un echilibru mai pronunţat în performanţele sportive, unde Mourinho deţine un punctaj de 65, faţă de 62 al catalanului. De notat însă că portughezul are o carieră mai amplă decat a lui Guardiola, cu peste 500 meciuri faţă de aproape 200 ale catalanului.

La procentajul de victorii, Guardiola stă însă mai bine cu 72 la sută, faţă de 68 la sută pentru Mourinho.loading...

Adauga un comentariu