National

Mugur Isarescu raspunde sincer la intrebarea „Candidati la presedintia Romaniei?”

Publicat: 14 ian. 2014
1

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a declarat ca nu se pune problema acum sa candideze la presedintia Romaniei, desi a candidat o data.

Numele lui Mugur Isarescu a fost vehiculat drept posibil candidat la alegerile care vor avea loc in noiembrie, desi guvernatorul BNR nu a facut public vreodata aceasta afirmatie. Zvonurile au aparut datorita gradului mare de incredere de care se bucura Isarescu in sondaje.

Citeste si Curs valutar – Cursul a urcat spre 4,53 lei/euro la finalul sesiunii

“Sa-mi schimb profesiunea la 65 de ani? In Romania, presedintele, conform Constitutiei, este un om politic. La 65 de ani imi este greu sa ma debarasez de haina de bancher, care-ti intra in piele. Nu prea stiu cazuri ca la 65 de ani sa intre cineva in viata politica”, a spus Mugur Isarescu intr-un interviu pentru mediafax.ro.

La intrebarea “Daca ati avea disponibilitati, in ce ati investi azi?”, guvernatorul a raspuns ca si-ar plasa banii in agricultura si alte sectoare productive, asa cum a facut si pana in prezent, dar si in imobiliare, despre care a precizat ca-si vor reveni.

Citeste si BNR a redus dobanda de politica monetara de la 4% la 3,75%

Isarescu a mai declarat ca relaxarea politicii monetare decisa de Banca Nationala saptamana trecuta nu putea fi demarata daca nu scadea inflatia.

“Nu puteam sa luam astfel de masuri cand aveam inflatie de peste 5%, cu mult in afara intervalului de variatie asociat tintei stationare de 2,5% si, de asemenea, cu mult in afara a ceea ce era in Europa. Cifrele arata clar ca astazi vorbim de inflatie mult mai scazuta, la limita de jos a acestui interval”, a precizat guvernatorul.

El a adaugat ca  situatia este deosebita si pentru ca in prezent creditul in valuta scade, comparativ cu 2006-2008, cand creditul in valuta crestea in ritmuri foarte inalte.

Citeste si Mugur Isarescu: Adoptarea euro de catre Romania peste un deceniu

“Atunci am majorat rezervele minime obligatorii pentru a descuraja creditul in valuta. Acum, creditul in valuta nu doar ca nu mai creste in ritmuri inalte, dar chiar scade. Nu este normal sa reducem rezervele minime obligatorii?”

Guvernatorul vede o schimbare in arhitectura sistemului bancar european. “Dupa mine, vom avea in Europa un sistem bancar in care masa deponentilor va fi incurajata sa ramana pana la limita garantata. Asa se va forma lichiditatea propriu-zisa.

Totodata, se va dezvolta piata de capital, unde investitorul isi asuma riscurile. Din acest motiv, putem spune ca spre deosebire de SUA, piata de capital din Europa este subdimensionata, deci in ultima instanta aceasta situatie va duce la dezvoltarea pietei de capital. Pe scurt, este vorba de gestionarea riscurilor, care presupune responsabilitate si diversificare”, a declarat seful bancii centrale, intr-un interviu pentru mediafax.ro.

Adauga un comentariu