Eveniment-Social

Multe societati comerciale exista numai pana pagubesc statul

Publicat: 14 feb. 2001

Firme create pentru a fura bani

•Un „detergent” des utilizat sunt produsele petroliere •Publicatiile locale contin numeroase anunturi cu asa-zisi cumparatori de societati inglodate in datorii

In ultima perioada, dorinta de imbogatire rapida „roade” sufletele majoritatii iesenilor. In functie de inventivitatea fiecaruia si a relatiilor sau mai bine zis a „pilelor” pe care le are, acest desiderat poate fi mai mult sau mai putin realizabil. Astfel, afacerile cu petrol si derivate au fost dintotdeauna foarte profitabile pentru cei care au pus bazele unui astfel de business. Daca persoana care constituie o societate cu un astfel de domeniu de activitate isi pune in practica abilitatea, atunci are toate sansele ca intr-un timp relativ scurt sa-si majoreze substantial soldul propriilor conturi. De asemenea, la reusita afacerii si a castigarii unor sume uriase concura si legaturile cu oamenii de la rafinariile unde aceste produse se proceseaza. In Iasi, numarul societatilor comerciale care au avut ca domeniu de activitate vinderea produselor petrolire la statiile de benzina a fost foarte mare. Practic aceste firme au avut rolul de intermediari intre rafinarii si statiile de benzina. Printre societatile care s-au ocuptat cu aceste tip de business se afla Millenium, Zona Zero, NT Group, precum si multe altele. Dupa vinderea cantitatilor de carburanti, agentii economici sunt in mod automat obligati sa plateasca la bugetul statului accizele. Insa prin nedepunerea declaratiilor privind taxele si impozitele care revin vistieriei statului, sunt diferite societati comerciale care se sustrag de la plata, ba mai mult, dupa ce sunt descoperite de organele fiscale ale Administratiei Financiare, respectiv de catre inspectorii serviciului de Colectare a Veniturilor, unii agenti economici gasesc diferite modalitati de a se sustrage de la plata debitelor la bugeul de stat. In acest moment, situatia se complica substantial pentru inspectorii care doresc sa-i prinda pe debitori, insa devine foarte comoda pentru administratorii firmelor deoarece scapa atat de societate cat si de datoriile firmei.

Vanzarea la un cetatean de nationalitate straina

In prezent, cea mai „la moda” posibilitate de a scapa de obligatiile catre stat ale unei firme este vanzarea acesteia catre un cetatean strain. Dupa efectuarea tranzactiei propriu-zise, noul proprietar paraseste Romania, iar statul ramane pagubas de numeroase miliarde de lei. De asemenea, se mai poate practica schimbarea repetata a domiciliului societatii, in diferite zone din tara, pentru ca fiscul sa-i piarda urma. Astfel, in ultimul timp, in paginile de mica publicitate din presa locala si centrala apar tot mai des anunturi, prin care diferite persoane cumpara societati cu datorii foarte mari din diferite zone ale tarii. Un anunt de acest gen a fost publicat intr-un ziar local din data de 22 ianuarie in felul urmator: „preiau societati comerciale cu datorii mari, din orice judet. Rog seriozitate. Tel 095/677281”. Contactata telefonic, respectiva persoana a intrebat initial care este valoarea datoriilor pe care firma in cauza le are la stat. Acesta a spus apoi ca pentru realizarea tranzactiei doreste un comision echivalent cu 20% din valoarea debitelor. Prin urmare, cel care dorea sa scape de firma plina de datorii trebuia sa se prezinte la Bucuresti cu toate actele societatii si cu tot ceea ce inseamna documente contabile si in mod implicit cu banii cash. Prin urmare, respectarea acestor conditii il putea transforma pe administratorul unei firme pline de datorii, intr-unul liber „ca pasarea cerului”, doar intr-o singura zi. Un exemplu concludent in acest sens il constituie firma ieseana Cormoran SRL, cu sediul declarat in strada Ciurchi nr. 48. Aceasta societate a acumulat, intr-un interval relativ restrans, un debit la bugetul de stat de 4.755.215.334 de lei. In conditiile strangerii unei sume atat de impresionante la vistieria statului, fiscul s-a vazut in situatia de a demara actiunea de executare silita. Insa surpriza a fost colosala in momentul in care s-a constatat ca administratorul societatii Cormoran SRL a vandut firma unui cetatean pe nume Ali Am Ali din Kuweit. Investigatiile ulterioare efectuate de serviciul de Colectare a Veniturilor statului a scos la iveala ca cetateanul strain a parasit Romania la putin timp de la achizitionarea firmei Cormoran SRL. Astfel, pe data de 6 februarie 2000, firma a fost vanduta propriu-zis, iar pe 8 aprilie 2000, Ali Am Ali paraseste tara pe la punctul de trecere a frontierei Giurgiu.

Posibilitatile de recuperare a banilor sunt minime

In aceste conditii, serviciul Contencios Administrativ din cadrul Administratiei Financiare Iasi va intocmi dosar penal fostului administrator al societatii Cormoran SRL pentru vinderea intentionata a firmei si neplata datoriilor la bugetul de stat. De asemenea, fiscul intentioneaza sa faca o adresa la Ambasada Kuweit-ului pentru a primi relatii in legatura cu noul proprietar al firmei Cormoran SRL, Ali Am Ali. Seful serviciului de Colectare a Veniturilor, Paul Anastasiu, declara ca „sansele de a se recupera banii de la astfel de debitori sunt foarte mici deoarece legislatia romaneasca este foarte redusa. De altfel, este foarte mult de munca, multe investigatii si nu se stie daca se va obtine rezultatul scontat”.
Laura IRIMESCUloading...

Adauga un comentariu