Stiri medicale

Multe tipuri de cancer sunt accidente nefericite, nu neaparat consecinte ale obiceiurilor nesanatoase

Publicat: 02 ian. 2015
In Statele Unite ale Americii, 6,9% din cetateni sufera de cancer pulmonar, 0,6% de cancer la creier si 0,00072% dezvolta celule canceroase la nivelul sistemului digestiv. Pe de-o parte, toxinele inhalate in timpul fumatului pot explica de ce cancerul pulmonar este atat de comun. Pe de alta parte, sistemul digestiv al omului este mult mai expus toxinelor din mediul inconjurator decat creierul, insa tumorile cerebrale sunt de trei ori mai frecvente decat cele aparute la nivelul intestinului subtire, spre exemplu. 

Alimentul care reduce riscul de cancer pulmonar 

Pornind de la aceste cifre, oamenii de stiinta au cautat sa afle de ce unele celule sunt mai vulnerabile in fata riscului de aparitie a cancerului decat altele.  Concluziile cercetarii arata ca doua treimi din cazurile diagnosticate de cancer sunt cauzate de mutatii genetice intamplatoare, nu de stilul de viata nesanatos, se arata in studiul publicat in revista „Science” si citat de BBC Health, noteaza adevarul.ro. 

Alimentul care reduce riscul de cancer pulmonar 

De vina ar putea fi modul in care celulele se regenereaza, se arata intr-o alta cercetare realizata de oamenii de stiinta de la Universitatea „Johns Hopkins” si de la Scoala de Sanatate Publica Bloomberg din SUA. Celulele imbatranite din organism sunt inlocuite, in mod constant, de celule noi create in urma diviziunii celulelor stem. Dar fiecare diviziune implica si riscul de mutatii, unele dintre ele fiind de natura cancerigena. Cele doua treimi de tipuri de cancer – „accidente nefericite” sunt cauzate tocmai de mutatiile aparute in timpul diviziunii celulelor stem si nu pot fi prevenite. 

Vitamina care reduce riscul de cancer pulmonar 

Printre acestea se numara Glioblastom Multiform, o forma de cancer la creier, dar si cancerul intestinal si cel pancreatic. Din acest motiv, profesorul de oncologie Cristian Tomasetti, unul dintre oamenii de stiinta care a lucrat la studiu, a atras atentia ca astfel de tipuri de cancer nu pot fi prevenite printr-un stil de viata sanatos. Totusi, in numeroase alte cazuri, evitarea factorilor de risc, precum fumatul si consumul de alcool, pot reduce riscul aparitiei celulelor canceroase.


loading...

Adauga un comentariu