News Flash:

Multi romani fac aceasta greseala atunci cand gatesc fasole. Iata ce trebuie sa faci ca sa nu risti sa te imbolnavesti

7 Decembrie 2017
1112 Vizualizari | 0 Comentarii

Mancarurile pe baza de fasole se numara, cu siguranta, printre preferatele romanilor, mai ales in perioada de post. Multi dintre noi facem o greseala atunci cand fierbem fasolea care face parte din familia leguminoaselor, alaturi de naut, linte, soia. Acestea sunt bogate in minerale, in special fier, magneziu si zinc. 

Totodata, leguminoasele contin si acid fitic, o substanta care inhiba absorbtia mineralelor. De regula, atunci cand gatim fasole, o lasam la inmuiat in apa calduta peste noapte. Totusi, acest interval de timp nu este suficient pentru ca acidul fitic sa fie eliminat. De aceea, fasolea se inmoaie in apa foarte calda (temperatura ideala este 60 grade Celsius), al carei rol este acela de a reduce continutul de acid fitic si, in consecinta, de a creste absorbtia mineralelor, potrivit avantaje.ro.

Exista studii care sustin ca absorbtia mineralelor din fasole in organism dupa ce cantitatea de acid fitic a fost redusa creste intre 50 si 100%. Ideal este ca fasolea sa stea la inmuiat aproximativ 18 ore, intr-o incapere calduroasa. 

Cele 6 carente nutritionale asociate depresiei

Depresia poate fi cauzata de mai multi factori, printre care se numara si carentele nutritionale. In articolul de azi iti prezentam tot ceea ce trebuie sa stii despre acest subiect.

Stiai ca exista anumite carente nutritionale asociate depresiei? Depresia este o tulburare afectiva. Principalele efecte ale acesteia sunt tristetea continua, irascibilitatea si pierderea interesului in activitatile zilnice si a poftei de viata in general.

Depresia este foarte raspandita, in special in tarile dezvoltate. In prezent, specialistii o considera a fi o problema de sanatate publica.

Acum multi ani, se credea ca depresia poate fi provocata doar de anumite situatii emotionale. In timp insa, s-a descoperit ca principala sa cauza este modificarea structurii chimice a creierului. Mostenirea genetica, factorii de mediu si schimbarile hormonale pot provoca aceasta dereglare.

Totodata, se pare ca si obiceiurile alimentare au un impact semnificativ in ceea ce priveste depresia. Anumite carente nutritionale pot creste frecventa si durata episoadelor depresive.

Din acest motiv, este esential sa luam masuri pentru a ne imbunatati dieta. Trebuie sa crestem aportul de alimente care pot preveni si combate depresia.

In cele ce urmeaza iti prezentam principalele 6 carente nutritionale asociate depresiei.

1. Lipsa de acizi grasi omega-3

Pestii grasi pot preveni diverse carente nutritionale asociate depresiei
Alimentele bogate in acizi grasi omega-3 ofera numeroase beneficii organismului uman, putand sustine sanatatea emotionala. Consumul acestor acizi joaca un rol important in dezvoltarea si functionarea sistemului nervos central, deoarece tine sub control inflamatiile si regleaza activitatea sa.

Acizii grasi omega-3 sunt necesari pentru a echilibra distributia substantelor chimice la nivelul creierului si a reduce riscul imbatranirii premature.

Ca sa invingi depresia, este indicat sa incluzi surse de acizi grasi omega-3 in rutina ta zilnica. Aceste alimente stimuleaza productia de serotonina, inhiband-o pe cea de cortizol.

Poti obtine acizi grasi omega-3 din:

• Pesti grasi

• Seminte si fructe oleaginoase

• Leguminoase si fasole

• Oua

• Legume

2. Lipsa de vitamina D, una dintre cele mai frecvente carente nutritionale asociate depresiei

Lipsa de vitamina D creste riscul de probleme osoase si articulare si ne face susceptibili depresiei si dementei. Aceasta substanta este esentiala pentru productia serotoninei, un neurotransmitator care influenteaza starea de spirit si determina sentimentul de fericire.

O absorbtie corecta a vitaminei D reduce riscul dezechilibrelor emotionale si are un impact pozitiv asupra sistemului imunitar. Cea mai simpla modalitate de a ne satisface necesarul zilnic de vitamina D este sa stam la soare la orele indicate de medic. De asemenea, putem consuma:

• Pesti albastri

• Ulei de cod

• Cereale si produse pe baza de soia imbogatite cu vitamina D

• Produse lactate

• Oua

• Ciuperci

3. Lipsa de zinc

Lipsa de zinc intra in categoria de carente nutritionale asociate depresiei
Zincul este un alt micronutrient care influenteaza reglarea emotiilor. Acesta stimuleaza anumite functii neurologice si sistemul nervos.

Un nivel adecvat de zinc ajuta la productia de neurotransmitatori care asigura bunastarea. In plus, zincul este implicat in 250 de procese biochimice asociate functionarii organelor de baza.

• Ca sa combati lipsa de zinc, consuma:

• Carne rosie

• Oua

• Fructe de mare

• Leguminoase

• Fructe oleaginoase

• Seminte

• Cereale integrale

• Produse lactate ecologice

4. Lipsa de seleniu

Acest nutrient este esential pentru functionarea corecta a creierului si stabilizarea dispozitiei. Seleniul joaca un rol important in functionarea corecta a tiroidei si este esential pentru o sanatate mentala optima.

Efectul antioxidant si tonic al seleniului este ideal pentru a preveni si trata depresia. Il poti obtine din:

• Carne slaba

• Pesti albastri (sardine, somon si nu numai)

• Fasole si mazare

• Oua

• Fructe de mare

5. Lipsa de magneziu

O dieta adecvata previne aceste carente nutritionale asociate depresiei
Din pacate, magneziul este unul dintre mineralele pe care organismul le absoarbe greu. Insa nu ne putem lipsi de acesta daca vrem sa invingem depresia. Magneziul stimuleaza productia de serotonina si dopamina, reducand-o pe cea de cortizol.

Cele mai bune surse de magneziu sunt:

• Algele marine

• Migdalele

• Avocado

• Bananele

• Fasolea

• Semintele de dovleac

• Cerealele integrale

• Taratele

• Legumele cu frunze verzi

6. Lipsa de fier

Deficitul de fier este una dintre principalele cauze ale anemiei, ale oboselii mentale si ale depresiei. Fierul este un component fundamental in cadrul functiilor cognitive, de dezvoltare si motorii.

Lipsa de fier provoaca un nivel scazut de globule rosii. Drept consecinta, oxigenarea celulelor este afectata si au loc dezechilibre emotionale, oboseala si confuzie mentala.

Ca sa iti cresti nivelul de fier, nu ezita sa consumi:

• Carne rosie

• Sfecla rosie

• Pesti albastri

• Ovaz

• Spanac si legume cu frunze verzi

• Rodii

• Oua

• Fasole

• Unt de arahide

Pentru a fi sanatos, trebuie sa combati cele 5 carente nutritionale asociate depresiei prezentate in acest articol. Cu toate acestea, analizeaza fiecare aspect in parte pentru a identifica corect cauza problemei, astfel incat sa poti lua toate masurile necesare.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

fasole post minerale acid fitic
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.7330 (s) | 21 queries | Mysql time :0.600327 (s)