International

Multumim politicienilor romani! LOVITURA teribila pentru romanii din Marea Britanie

Publicat: 14 iun. 2016
1

Romanii din Marea Britanie primesc o lovitura teribila de la Bruxelles! Comisia Europeana s-a declarat marti favorabila deciziei Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE), care a hotarat ca guvernul de la Londra are dreptul sa limiteze ajutoarele sociale oferite copiilor imigrantilor europeni aflati in Marea Britanie, transmite agentia EFE.

Decizia CJUE „confirma acordul la care am ajuns cu Londra pentru a-i oferi noi concesii in cazul in care Marea Britanie voteaza pentru ramanerea in UE” la referendumul de pe 23 iunie, a declarat purtatorul de cuvant comunitar Margaritis Schinas la conferinta de presa zilnica.

Verdictul CJUE ‘este conform cu actiunea UE‘, iar Comisia Europeana a fost mereu ‘foarte coerenta’ in aplicarea principiului liberei circulatii, a spus in continuare purtatorul de cuvant.

Comisia Europeana a cerut CJUE in 2014 sa condamne Londra pentru conditiile impuse imigrantilor din UE stabiliti in Marea Britanie inainte de a le acorda alocatiile pentru familie si cresterea copilului.

In sistemul actual, autoritatile britanice verifica intai daca persoanele se afla legal in Marea Britanie, inainte de a le oferi dreptul la aceste alocatii, ceea ce este ‘discriminatoriu’ in opinia executivului comunitar, care estimeaza ca este suficient ca imigrantii sa locuiasca pur si simplu in aceasta tara pentru a putea beneficia de ajutoare. Decizia emisa marti de CJUE da dreptate Marii Britanii, desi instanta europeana a apreciat la randul ei ca masura autoritatilor de la Londra constituie o ‘discriminare indirecta’, insa a estimat totodata ca ea este justificata pentru a proteja bugetul public.

In inteventia ce a urmat comunicarii acestei decizii, purtatorul de cuvant al executivului comunitar a admis ca libertatea de circulatie in interiorul UE nu echivaleaza cu libertatea de acces la ajutoarele sociale oferite de statele membre si a apreciat ca verdictul CJUE clarifica drepturile cetatenilor europeni rezidenti in alte state ale UE.

Ajutoarele sociale oferite imigrantilor sunt punctul cel mai sensibil in dezbaterea interna din Marea Britanie pe tema Brexit-ului. Prin urmare, printre concesiile pe care executivul comunitar le-a facut anul trecut britanicilor in perspectiva referendumului la care ei vor decide daca mai vor sa ramana in UE se numara si posibilitatea ca Marea Britanie sa suspende timp de patru ani ajutoarele sociale pentru imigrantii comunitari nou-veniti, aceasta asa-numita ‘frana de urgenta’ putand fi aplicata intr-un interval de cel mult sapte ani. Executivul comunitar a acceptat de asemenea la acest capitol ca guvernul de la Londra sa refuze plata alocatiilor pentru copiii imigrantilor care nu au primit drept de sedere in Marea Britanie.

Adauga un comentariu