National

Munaf rupe tacerea. Traian Basescu a fost creierul rapirii ziaristilor romani

Publicat: 10 mart. 2015
1

Mohammad Munaf, acuzat ca ar fi orchestrat, impreuna cu sirianul Omar Hayssam, rapirea celor trei jurnalisti romani din Irak acum 10 ani, a acordat un interviu Antenei 3, in care il acuza direct pe fostul presedinte Traian Basescu ca ar fi fost creierul intregii operatiuni.

In seara zilei de 28 martie 2005, jurnalistii Marie Jeanne Ion, Sorin  Miscoci  si Eduard Ovidiu Ohanesian au fost rapiti in Bagdad, impreuna cu insotitorul lor, Mohammed Munaf, cu tripla cetatenie – romana, irakiana si americana.

Ei se aflau in capitala irakiana de aproximativ o saptamana pentru a realiza interviuri cu premierul irakian si cu noul presedinte al Irakului. In seara aceleiasi zile, Omar Hayssam, sirianul cu afaceri in Romania,  a anuntat ca ar fi fost sunat de rapitori pentru o cerere de rascumparare: cate un milion de dolari pentru eliberarea fiecaruia dintre cei patru.

Citeste si Rapirea jurnalistilor romani in IRAK, povestita de unul dintre ei

Jurnalistii romani si insotitorul lor au fost eliberati dupa aproape doua luni, la 22 mai 2005. Desi nu a recunoscut niciodata, statul a platit o despagubire substantiala pentru eliberarea jurnalistilor rapiti. Fostul procuror de caz Ciprian Nastasiu dezvaluie in cartea sa “Pradarea Romaniei” ca Guvernul de la Bucuresti a trimis la Bagdad, prin intermediul serviciilor secrete si cu stiinta lui Traian Basescu aproximativ 12-13 milioane de euro, drept rascumparare pentru cei trei jurnalisti – Marie-Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian. Din toata suma, insa, conform fostului director adjunct al DIICOT, ar fi fost extrase aproximativ patru milioane de euro, doar noua milioane ajungand la rapitori.

In 2007, Omar Hayssam a fost condamnat definitiv, in lipsa, la 20 de ani de inchisoare pentru rapirea celor trei jurnalisti. El a fugit din Romania in 2006, fiind adus in tara acum doi ani in conditii neclare, autoritatile romane oferind foarte putine informatii despre aceasta operatiune. Mohammad Munaf a fost condamnat in Romania la 10 ani de inchisoare pentru rapirea jurnalistilor romani.

Citeste si Declasificarea dosarului „Rapirea din Irak”

Aflat in Irak, Munaf a fost initial condamnat la moarte pentru presupusul rol de complice pe care l-ar fi avut in rapirea celor trei jurnalisti romani. Condamnarea a fost anulata ulterior de justitia irakiana, iar cercetarile in acest caz au fost reluate. Dupa casarea sentintei de condamnare la moarte, dosarul lui Munaf a fost retrimis Curtii Penale Centrale Irakiene pentru o noua investigatie. In martie 2011, Munaf a fost achitat definitiv in Irak, iar autoritatile de la Bucuresti au inceput sa caute solutii pentru extradarea lui in Romania in vederea ispasirii pedepsei de 10 ani de inchisoare.

In interviul acordat Antenei 3, Mohammad Munaf sustine ca nu el si Hayssam au aranjat sa-i rapeasca pe cei trei jurnalisti, ci doctorul Mohamad Yassin.

“Consider ca domnul Yassin a aranjat toata treaba asta cu Guvernul care era atunci (…) Eu cred ca doctorul Yassin a fost organizatorul acestei rapiri, am foarte multe dovezi in sensul acesta. Fratii mei, cumnatul meu au facut plangeri pe numele doctorului Yassin, au fost inregistrate la Ministerul Justitiei, la Ministerul de Externe din Irak, dar s-a oprit in Romania. N-au vrut sa legalizeze aceste hartii. Orice hartie care trebuie sa ajunga in Romania, trebuie legalizata de Ambasada Romaniei din Bagdad si nu au vrut sa faca acest lucru”, a afirmat Munaf.

Doctorul Yassin Mohamad a fost trimisul oficial al fostului presedinte Basescu in negocierile cu rapitorii ziaristilor romani si beneficiarul unei bune parti a averii lui Hayssam dupa ce acesta a fost acuzat de terorism. 

Citeste si ONU a dat castig de cauza Romaniei impotriva lui Munaf

“Domnul Yassin, inainte sa plec in Irak, mi-a zis ca daca mi se intampla mie ceva are niste prieteni in Irak. Domnul Yassin, din noiembrie 2004, pana in 2005 a venit la noi la birou si ii cerea domnului Omar foarte multi bani ca sa-l ajute cu problemele economice. Ii promitea ca vorbeste cu domnul presedinte de atunci (Traian Basescu n.r.) si rezolva toate problemele astea”, a mai spus Munaf.

El a sustinut totodata ca Profesorul invocat de Hayssam in declaratiile sale este chiar Traian Basescu si il acuza pe fostul presedinte ca ar fi fost creierul intregii operatiuni.

”Cred, nu sunt sigur, dar cred ca era Profesorul, era omul cel mai de sus, de la conducerea tarii”, a afirmat Munaf.

”Domnul Omar a fost rapit in tara lui, de un grup terorist care avea intelegere cu Guvernul roman si l-au dus acolo. (…) Ulterior Omar a fost adus in Romania, de aceeasi grupare terorista care m-a rapit si pe mine”, a mai spus Munaf.

Comentarii
  • Aia s-o crezi tu , căci creierul-tuturor-creierelor este de fapt pe Wall Street ;
   iar mâna lor de lucru este CIA
   Pârlitul de Băsescu a fost doar un voluntar pupincurit , un yesman , un pion trimis la înaintare .
   Î : -Oare de ce crezi că l-a achitat Irakul pe irakianul-cu-pricina ? … -Ha ?
   R : Păi , printr-un ordin-expres primit de la Înalta Poartă a omenirii de pe wall Street …
   Căci altfel riscă să se deschidă Cutia Pandorei , şi astfel ajunge pe la tribunalul suprem şi :
   scamatoria diverSIONISTĂ de la 11 sept 2001 , Madrid 2004 , scamatoria de la Paris de anu´ trecut , sau aşa.zisa împuşcare (din 2011) a lui Bin Laden … căci mister bin Laden era de fapt doar agent CIA ,…şamd .

 • hai lasati-o’npana mea ca este un lucru cert deja,nu il mai acoperiti pe basescu,acesta va raspunde pt tot ce a facut romaniaei si romanilor timp de 10 ani,si nu numai el,si iliescu va raspunde,char si postmorten,asa presedinti in istorie mai bine lipsa

 • Asa e in razboi , nu exista reguli ! Pai nu a fost singurul comandant NATO ce si-a prostit oile din ferma pentru a sustine moralul trupelor invadatoare si sustinerea populatie pentru un razboi ilegal , imoral si criminal ! Si toate astea pe fondul fanatismului religios fata de islam al crestinilor si imbecilizatilor de propaganda asta jegoasa si criminala !

Adauga un comentariu