News Flash:

Munca in folosul comunitatii pentru ca a mers cu nasul

21 Decembrie 2009
1324 Vizualizari | 1 Comentarii
Munca in folosul comunitatii pentru ca a mers cu nasul
• Proces inedit la Judecatoria Iasi: CFR Calatori SA a dat in judecata un barbat care a circulat fara bilet cu trenul • Acesta a sustinut ca i-a dat bani nasului pentru a-l lasa in pace, insa atunci cand a venit supracontrolul, nu a mai avut ce face si a fost amendat • Pentru ca nu are de unde plati amenzile, calatorul ar putea fi obligat la munca in folosul comunitatii Proces inedit la Judecatoria Iasi: CFR Calatori SA a dat in judecata un barbat care a circulat fara bilet cu trenul. Acesta a sustinut ca i-a dat bani nasului pentru a-l lasa in pace, insa atunci cand a venit supracontrolul, nu a mai avut ce face si a fost amendat. Ei bine, chiar daca au trecut ani buni din momentul in care a fost data amenda respectiva, reprezentantii CFR au deschis un proces la Judecatoria Iasi prin care au cerut ca Valeriu Stan, de 41 ani, sa fie executat silit pentru recuperarea banilor de amenda plus penalizarile care s-au adunat intre timp. Numai ca acesta nu detine proprietati, bunuri sau salarii care pot fi executate. Inainte de a deschide acest proces, reprezentantii CFR au trimis procesul verbal de amenda la Primaria Vaslui, localitatea in care Valeriu Stan figureaza cu domiciliul stabil. Primaria a facut verificarile necesare, insa a constatat ca nu are cum sa recupereze banii. In procesul aflat pe rolul Judecatoriei Iasi, juristii de la CFR au venit cu o idee noua: calatorul care nu-si cumparase bilet sa faca munca in folosul comunitatii echivalenta cu suma pe care trebuie sa o dea la stat. In acest proces, reprezentantii CFR sustin ca Valeriu Stan a fost prins de mai multe ori calatorind fara bilet, prima data in anul 2004, atunci cand a primit o amenda de 250 lei. Atunci, barbatul mergea pe ruta Iasi-Bucuresti si in momentul in care s-a urcat in vagon, s-a inteles cu unul dintre controlori ca sa nu mai cumpere bilet si sa dea o suma de bani. Numai ca la venirea supracontrolului nu a mai avut ce face si a fost amendat. Ulterior, in anul 2007 a fost prins din nou si amendat. Nici de aceasta data nu a reusit sa plateasca amenda si a fost inregistrat in evidentele primariei ca fiind dator. Intre timp, pana in prezent, s-a adunat suma de 1.310 lei. Acesta suma reprezinta amenzile neachitate si valoarea penalizarilor. "Noi solicitam inlocuirea amenzii cu obligarea la prestarea unei activitati in folosul comunitatii", au precizat juristii de la CFR. Procesul a primit primul termen de judecata dupa Anul Nou, atunci cand blatistul ar trebui sa se prezinte pentru a-si sustine pozitia.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

renegatul  | #90330
Legslatia in vigoare nu permite ca, contravenientul sa presteze fortat munca in folosul comunitatii. Judecatorul ii poate de mandat de executare a muncii in folosul comunitatii, doar cu acordul lui al contravenientului, asa prevede OG 2/2001 care reglementeaya regimul juridic al contraventiilor.
Art. 39/1. - (1) In cazul in care contravenientul nu a achitat amenda in termen de 30 de zile de la ramanerea definitiva a sanctiunii si nu exista posibilitatea executarii silite, acesta va sesiza instanta in circumscriptia careia s-a savarsit contraventia, in vederea inlocuirii amenzii cu sanctiunea prestarii unei activitati in folosul comunitatii, tinandu-se seama, dupa caz, si de partea din amenda care a fost achitata.
(2) In cazul in care contravenientul, citat de instanta, nu a achitat amenda in termenul prevazut la alin. (1), instanta procedeaza, DACA EXISTA ACORDUL EXPRES AL ACESTUIA, la inlocuirea amenzii cu sanctiunea prestarii unei activitati in folosul comunitatii pe o durata maxima de 50 de ore, iar pentru minori incepand cu varsta de 16 ani, de 25 de ore.
(3) Hotararea prin care s-a aplicat sanctiunea prestarii unei activitati in folosul comunitatii este supusa recursului.
(4) Urmarirea punerii in executare a sentintelor se realizeaza de catre serviciul de executari civile de pe langa judecatoria in a carei raza s-a savarsit contraventia, in colaborare cu serviciile specializate din primarii.*
In Romania, daca nu ai bunuri pe numele tau, poti sasvarsi orice contraventie caci nu te poate obliga nimeni sa-ti platesti amenzile.
Inainte de anul 2001 daca nu plateai amenda in 30 de zile primeai mandat si faceai inchisoare contraventionala.
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2987 (s) | 22 queries | Mysql time :0.181066 (s)