Local

Municipalitatea dorește limitarea poluării: O nouă pistă pentru biciclete în Iași!

Publicat: 07 oct. 2022
Municipalitatea dorește limitarea poluării O nouă pistă pentru biciclete în Iași
Municipalitatea a aprobat traseul pistei de biciclete pe Axa Nord-Sud a municipiului Iași

O nouă pistă pentru biciclete în Iași va fi realizată de către municipalitate. Aceasta va tranzita tot orașul pe direcția Nord-Sud, din Rond Agronomie până în bulevardul Tudor Vladimirescu. Se urmărește scăderea gradului de poluare din Iași. Acesta se află din păcate în top cinci cele mai poluate județe din România.

Municipiul Iași face eforturi majore pentru susținerea transportului în comun și a celui alternativ. S-au achiziționat mijloace de transport în comun cu emisii 0 de carbon, s-a extins rețeaua căilor de rulare ale tramvaielor, s-au introdus benzi unice ale mijloacelor de transport în comun. Municipalitatea a achiziționat o flotă de trotinete electrice, a implementat proiectul Iași Velo City, a realizat numeroase parcări pentru biciclete și a extins zonele pietonale.

 cladire primaria Iasi
Municipalitatea a aprobat traseul pistei de biciclete pe Axa Nord-Sud a municipiului Iași

S-a aprobat traseul pentru o nouă pistă de biciclete în Iași

 biciclist pe un trotuar dezafectat
Județul Iași se află în top cinci cele mai poluate județe din țară

Municipalitatea a aprobat traseul pistei de biciclete pe Axa Nord-Sud a municipiului Iași. Se va amenaja o pistă destinată exclusiv bicicliștilor sau transportului pe bicicletă pe traseul Rond Agronomie până în bulevardul Tudor Vladimirescu din Iași.

Pista actuală nu poate susține transportul în continuu al bicicletelor. Există întreruperi de traseu ce pun în pericol viața bicicliștilor. Astfel, este necesară reabilitarea și construirea pistelor destinate exclusiv bicicletelor pentru buna desfășurare a traficului.

Pista de biciclete de pe Axa Nord-Sud a municipiului Iași va tranzita următoarele străzi după cum urmează. Se pleacă din Rond Agronomie, pe direcția Gheorghe Asachi, urmată de Lascăr Catargi și Vasile Canta. Pista va ajunge în Piața Independenței și va coborî pe strada Sărărie și Elena Doamna. Bicicliștii vor ajunge în strada Pădurii, iar de acolo în bulevardul Tudor Vladimirescu.

Pe străzile unde în prezent sunt parcate autoturisme se va elimina această opțiune și se va trasa pista pentru biciclete.

Pista pentru biciclete este gândită în așa manieră încât să nu afecteze traficul pietonal sau cel rutier. Tronsoanele unde există astfel de probleme, vor fi regândite și reamenajate astfel încât varianta folosirii unei biciclete să fie utilizată de cât mai mulți ieșeni.

pista pentru bicilete tarsata pe un trotuar
În acest moment pista pentru biciclete nu își satisface necesitatea pentru care a fost construită

Cel mai poluat oraș din țară ia măsuri pentru stabilizarea calității aerului

 doua persoane in spatele unui autobuz sustin o bicicleta
Au fost create benzi unice pentru mijloacele de transport în comun

În prezent, pista pentru biciclete nu își satisface necesitatea pentru care a fost construită, de a restabili calitatea aerului din Iași. Întrucât județul Iași se află în top cinci cele mai poluate județe din țară, constant se caută noi metode pentru rezolvarea acestei probleme.

Expunerea cronică la particule în suspensie duce la apariția bolilor cardiovasculare și respiratorii, inclusiv a cancerului pulmonar. Copiii și persoanele de peste 60 de ani sunt cele mai afectate. Aceste gaze sunt responsabile de apariția și agravarea astmului bronșic, diferite simptome bronșice, inflamația pulmonară și de funcția pulmonară redusă.

În anul 2020, municipalitatea anunța implementarea proiectelor privind mai multe piste de biciclete din Iași. Șoferii ce tranzitează cele mai importante artere din oraș au astfel obligatia la a reduce viteza pe prima bandă de circulație din zona traseelor pentru biciliști.

Valoarea proiectului de realizare a pistelor pentru bicicliști este în valoare de 82 mii de euro. Compania ce a câștigat proiectul, S.C. Geoartis S.R.L., va trebui să realizeze masterplanul pentru circulația biciletelor, precum și proiectarea, taxele și avizele pentru amenajarea pistelor pe artrele municipiului Iași.

Pista pentru biciclete în Iași pe Axa Nord-Sud are ca obiectiv principal reducerea gradului de poluare din oraș.

trotinete electrice pe strada
Primăria Iași a achiziționat o flotă de trotinete electriceComentarii
  • Vorbe de cacat de la o primarie de cacat catre niste votanti de cacat. Prea mult timp au labarit-o primarii orasului si toate jegurile de pe langa ei.

  • lasati vrajeala. ne duceti de nas cu pistele de 10 ani. plus ca mai nou ti se face rau de la noxe daca mergi cu bicicleta pe Splai. Unde e RAR-ul cu controlul de noxe?

  • Verificati pistele facute: tarabe care ocupa tot spatiul pietonal(flori Nicolina colt cu Lidl), masini parcate pe piste(Belvedere Nicolina), Pd Ros este bataie de joc nu pista. Refaceti ce e facut si dupa….restul.

  • Faceti transportul in comun gratis si lumea va renunta la rable in oras, piste de biciclete pe toate bulevardele (un test de 2 saptamani?)

  • Cel mai poluat oras din tara ar trebuie sa verifice masinile diesel care scot fum cat un tractor au defecte majore la sistemele de evacuare insa iau itp-ul cu 100 de lei!

  • Ce gargara, primaria crede ca niste pavele rosii pe trotuarul pietonilor inseamna Pista de biciclete? vezi cazul din Nicolina dinspre Podu Ros, bataie de joc la adresa biciclistilor si pietonilor.

    Municipalitatea a achiziționat o flotă de trotinete electrice, a implementat proiectul Iași Velo City … dar Velo City a fost inchis in iulie, acum avem doar trotinete de la Bolt si Lime

  • Pistele pe strada ! Taxe pe mașini fara Nr de Iași si fara masinini pe prima bandă și trotuare . Banda de tramvai/autobuz sa fie libera !

Adauga un comentariu