Local

Municipalitatea nu mai aloca fonduri pentru consolidarea versantilor

Publicat: 11 iun. 2001
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:23842;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

Conducerea Primariei a decis sa nu se mai ocupe de consolidarea versantilor din municipiu, afectati de alunecarile de teren, deoarece considera ca o asemenea actiune reprezinta doar bani aruncati in vant. Hotararea a fost luata in cadrul unei intruniri care avut loc in Sala Mare a Palatului Roznovanu, la care au participat profesori universitari, specialisti in domeniu si angajati ai Directiei de Urbanism din cadrul Primariei Iasi. Primarul Constantin Simirad a precizat ca actiunea de consolidare a versantilor este practic imposibila si nu exista alta solutie decat lasarea lor in voia sortii. „Au avut loc mai multe incercari de consolidare, insa, de fiecare data s-au soldat cu esecuri, iar efectul alunecarilor nu a putut fi redus. S-au cheltuit zeci de miliarde de lei degeaba. De aceea vom abandona aceasta actiune, iar pe cei care intentioneaza sa-si construiasca in acele zone ii vom dirija in alte parti, sigure. Cele mai riscante zone sunt Galata si Sararie. Si in Oancea exista aceasta problema, insa riscul este mai redus”, a declarat Constantin Simirad.
Persoanele care locuiesc in zone ca Sararie – Ticau nu vor primi nici o despagubire in cazul in care alunecarile ar lua amploare. „Iesenii care si-au construit recent case si-au asumat acest risc, desi stiau care este situatia. Si cei care stau de mult acolo cunosteau riscurile de a locui intr-o asemenea zona. Nu avem de unde sa le platim daune, asa ca au facut-o pe pielea lor. Vom proteja insa Manastirea Galata, deoarece este un lacas sfant si trebuie sa fie mentinut”, a adaugat primarul.
Ploile abundente de saptamana trecuta au accentuat mult fenomenul de alunecare a terenului, casele oamenilor din Sararie-Ticau fisurandu-se ingrijorator. Cu toate acestea, locuitorii de pe versantii periculosi nu doresc sa-si paraseasca imobilele care se prabusesc peste ei, ci tin mortis ca Primaria sa-i despagubeasca sau sa elimine fenomenul de alunecare.
Mihaela STA

Adauga un comentariu